Ευνοϊκές παραμένουν οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας για το άμεσο μέλλον, όπως αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του στο πλαίσιο του άρθρου 4, ενώ εκτιμά πως το πραγματικό ΑΕΠ θα συνεχίσει τη δυναμική του επέκταση. Η έκθεση ολοκληρώθηκε πριν από ελάχιστες εβδομάδες και δεν περιέχει εκτιμήσεις για την επίπτωση των δασμών Τραμπ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ανάπτυξη το 2025 θα κινηθεί στο 2,1%, με τις επενδύσει σαν συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης, υποστηριζόμενες από έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ιδιωτική κατανάλωση θα διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα, ενισχυόμενη από τη θετική πορεία της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

1

Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει σε πτωτική πορεία, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονος, λόγω των αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών.

Το ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή, που υποστηρίζεται από τις ισχυρές επιδόσεις στα δημόσια έσοδα, εν μέρει λόγω πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Εκτιμά πως η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσει αποθέματα έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Τα καμπανάκια και οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι για την αναπτυξιακή προοπτική είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό τείνουν προς τα πάνω, υποστηρίζουν. Πιθανά εμπόδια περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις κύριες χώρες της Ευρωζώνης, την επιδείνωση περιφερειακών συγκρούσεων και την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα.

Η επιτάχυνση φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Η ισχυρότερη και πιο επίμονη από το αναμενόμενο αύξηση των μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, ενδεχομένως επιδεινούμενη από διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές επενδυτικές ανάγκες, περιλαμβανομένων αυτών για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, τα Μέλη συνέστησαν την προτεραιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των κοινωνικών δαπανών και να περιοριστούν οι πιέσεις στις δαπάνες, ιδίως για συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Παρόλο που χαιρέτισαν την πρόσφατη πρόοδο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα Μέλη τόνισαν τη σημασία περαιτέρω ολοκληρωμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών εμποδίων στην προσφορά και την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού. Υπογράμμισαν ότι η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδίως των γυναικών, και η ανάπτυξη ενός εργατικού δυναμικού με καλύτερες δεξιότητες θα ενίσχυαν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Συμφώνησαν ότι η μείωση των ρυθμιστικών βαρών και των εμποδίων εισόδου για επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό και θα αύξανε την παραγωγικότητα. Η γενικευμένη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του κληρονομημένου ιδιωτικού χρέους από την κρίση, θα προστάτευε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ενίσχυε περαιτέρω τη δυναμική και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Μέσα σε ένα περιβάλλον επιταχυνόμενης πιστωτικής επέκτασης, τόνισαν τη σημασία της στενής παρακολούθησης των κινδύνων που σχετίζονται με την πιστωτική έκθεση. Τα Μέλη συνέστησαν, επίσης, τα επί του παρόντος αυξημένα τραπεζικά κέρδη να αξιοποιηθούν κυρίως για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και της ικανότητας απορρόφησης ζημιών, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των τραπεζών.

Τράπεζες

Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά του, βασιζόμενο στη βελτίωση των ισολογισμών. Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στις συστημικά σημαντικές τράπεζες έχει βελτιωθεί περαιτέρω, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να μειώνεται περίπου στο 3%.

Οι τράπεζες διατήρησαν υψηλά κέρδη, γεγονός που, σε συνδυασμό με την έκδοση κεφαλαιακών εργαλείων, ενίσχυσε την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί σημαντικά, με τα διαθέσιμα αποθέματα να υπερβαίνουν κατά πολύ τις κανονιστικές απαιτήσεις και τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η δήλωση Πιερρακάκη για την έκθεση του ΔΝΤ

«Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της. Συγκεκριμένα, το Δ.Ν.Τ. καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία.

Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025-2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται. Το Ταμείο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα.

Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς.

Συνολικά, η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση».

 

Διαβάστε επίσης 

Τι είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στους τραπεζίτες

Πιερρακάκης για δασμούς: Μικρή η έκθεση της Ελλάδας σε πρώτο επίπεδο – Τι είπε για 13ο και 14ο μισθό

Κομισιόν: Χωρίς ενιαία φωνή οι Επίτροποι Εμπορίου για τους δασμούς – Οι εισηγήσεις