Συγκρατημένα… χαμόγελα έφεραν τα στοιχεία της ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού φαίνεται πως στο σύνολο του έτους, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς που μόνο κάποιοι… υπεραισιόδοξοι οίκοι αξιολόγησης είχαν προβλέψει.

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την «εκτόξευση» της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο κατά 13,4% έβαλε τα θεμέλια για μια ισχυρότατη ανάπτυξη φέτος, πολύ πάνω από το 6,9% που προβλέπει η εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την εκτίμηση της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης το 2021 στο 7,1%.

Αυτά τα στοιχεία ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα μπορέσει να ξεδιπλωθεί και κατά το 2022, αφού τα «απόνερα» της πορείας της οικονομίας θα μεταφερθούν και το ερχόμενο έτος.

Με άλλα λόγια, το κομμάτι του «παζλ» που λείπει αυτή την ώρα είναι η πορεία του ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι με θετικό πρόσημο. Άλλωστε, την αντίστοιχη περσινή περίοδο η οικονομία κινούνταν σε… ρυθμούς lockdown.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ακόμα και με επιβράδυνση της οικονομίας, η ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις σημερινές επίσημες εκτιμήσεις.

Μάλιστα, θεωρούν πως με σχετική «ασφάλεια» ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021 θα υπερβεί ακόμα και το 7,5%, ενώ δεν αποκλείεται το «κοντέρ» να πλησιάσει και το 8%. Αυτό θα εξαρτηθεί από το δ’ τρίμηνο του έτους και αν έχει διατηρήσει τη δυναμική των προηγούμενων τριμήνων.

Πάντως, πολύ σχηματικά, οικονομολόγοι θεωρούν πως ο στόχος της φετινής ανάπτυξης είναι απόλυτα επιτεύξιμος ακόμα και αν τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους επιβραδυνθεί η οικονομία από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει εδώ και καιρό μολύβι και χαρτί και εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο με βάση την πορεία της οικονομίας το 2021, προκειμένου να σχεδιάσουν ένα πακέτο «μποναμάδων» την άνοιξη του 2022.

Άλλωστε, τότε θα είναι διαθέσιμα τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ προς τα τέλη Απριλίου η Eurostat θα πιστοποιήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα φετινά ελλείματα, το χρέος, αλλά και το τελικό ποσοστό της ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης: