Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ανάπτυξη 1,8% για το 2023 προβλέπει το ΔΝΤ – Στο 9,2% ο πληθωρισμός φέτος

Φρένο» στην ανάπτυξη του χρόνου, αλλά και εκτόξευση του πληθωρισμού προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Το Ταμείο εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί φέτος στη χώρα μας στο 9,2%, πολύ υψηλότερα από το 8,8% που προβλέπει το προσχέδιο του πληθωρισμού, ενώ για του χρόνου σημειώνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν στο 3,2% αντί του 3% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 5,3% και του χρόνου θα μειωθεί στο 1,8%. Στην πράξη ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης που μιλά για ανάπτυξη φέτος 5,2% και το 2023 στο 2,1%.

Ωστόσο, προβλέπει ότι από μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7,8% που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία για το α’ εξάμηνο του 2022 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θα επιβραδύνει σημαντικά στο 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, μια εξέλιξη που θα οδηγήσει το ελληνικό ΑΕΠ σε χαμηλές «πτήσεις» στις αρχές του 2023. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ εκτιμά σε … επιστροφή της χώρας μας στο 7,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, λόγω του τουρισμού. Μεσοπρόθεσμα πάντως, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα υποχωρήσει στο 1,4% το 2027.

Σε ότι αφορά την ανεργία αναμένεται μικρή αποκλιμάκωση, από το 12,6% φέτος στο 12,2% το 2023. Ελαφρά βελτίωση αναμένεται και στο μέτωπο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με το έλλειμμα στο 6,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,3% την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε επίσης

«Καίει» τους αρτοποιούς το ρεύμα- Λουκέτα και απώλειες τζίρου 500 εκατ. ευρώ

Jamie Dimon (JPMorgan): Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να βυθιστεί σε ύφεση σε 6 έως 9 μήνες

Bloomberg: Στενεύουν τα περιθώρια της ΕΚΤ για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων