Πιθανότατα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης του προσχεδίου του εθνικού προϋπολογισμού θα ληφθεί η απόφαση για την περικοπή ή μη των συντάξεων, υποστήριξε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ξεκάθαρα ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί.
Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο ενημέρωσης Τύπου στις Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι θεσμοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα και το επόμενο βήμα είναι η αποστολή των ελληνικών προτάσεων για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, είπε πως «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο» και ότι θα συζητηθεί όταν υπάρχει η «πλήρης εικόνα».
«Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς», εξήγησε ο αξιωματούχος.
«Κάθετο» το ΔΝΤ
Η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και πρέπει να εφαρμοστεί είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εβδομάδα που πέρασε. Μάλιστα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν θα συμβάλει μόνο στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά θα περάσει επίσης το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Ράις πρόσθεσε επίσης ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς αφήνει δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για φοροελαφρύνσεις.
Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο κ. Ράις είπε ότι αυτές περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του άρθρου 4, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Η επόμενη έκθεση του Ταμείου για τη χώρα μας θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2019.
Αλλά στην κυβέρνηση επιμένουν…
Λίγες ώρες νωρίτερα, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, δήλωνε «πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει», επισημαίνοντας ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σημείωνε, δε, ότι «ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022» και επεσήμανε ότι «τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».
Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι το συμφωνημένο μέτρο της περικοπής «δίνουν και παίρνουν» με τους 1.200.000 συνταξιούχους να ζουν μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για το πόση σύνταξη θα παίρνουν από τις αρχές του νέου έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει στο «τραπέζι» εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί τελικά η περικοπή.
Πρώτον, η μείωση να είναι μικρότερη στο 9% αντί 18% ή και μια περικοπή στο 5% αν δεν ευοδωθεί η ακύρωση των μειώσεων.