ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επί σχεδόν τρεις ώρες οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ενημέρωναν τα χαμηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ, του ESM και της ΕΚΤ για το πως οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα στην πράξη, να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια διατύπωσαν αρκετές απορίες για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών εφαρμογών, που έχουν να κάνουν με την προπτωχευτική διαδικασία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες για τις επιχειρήσεις και τυπικά από τις αρχές Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ σε τουλάχιστον δύο πιστωτές.
Μάλιστα, για τις οφειλές προς εφορία και ταμεία δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 240 δόσεις, ενώ για τα χρέη προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων ο αριθμός των δόσεων ανεβαίνει έως και τις 420.
Σημείο – κλειδί για τους θεσμούς αποτελεί η δημιουργία της νέας πλατφόρμας την οποία θα διαχειρίζεται ο ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων ο οποίος θα αποκτά τα σπίτια των δανειοληπτών που αποφασίζουν να πτωχεύσουν, έχοντας δυνατότητα επαναγοράς μετά από 12 χρόνια. Ωστόσο, ο νέος φορέας θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το τέλος Μαρτίου του 2022, με το οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς να αναζητούν μια ενδιάμεση λύση για το επόμενο εννεάμηνο.
Πήγες του οικονομικού επιτελείου σημείωναν, πάντως πως η νέα ρύθμιση σε 60 ή 72 δόσεις για τα κοροχρέη δεν έχει τεθεί ακόμα στους θεσμούς, μια πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών και τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την ερχόμενη εβδομάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Διαβάστε επίσης