• Οικονομία

    Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Επιδότηση έως €6.000 αναδρομικά και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση – Επιβεβαίωση mononews

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη


    Αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα Ανακαινίζω – Νοικιάζω, θα έχει η αυξημένη επιδότηση στο 60 από το 40%, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

    Οι περίπου 1.400 ενδιαφερόμενοι θα λάβουν επιδότηση 6.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ στο πλαίσιο των βελτιωτικών παρεμβάσεων που προωθεί το υπουργείο λόγω της χαμηλής συμμετοχής.

    Τις επόμενες εβδομάδες, η κα Ζαχαράκη θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο αριθμός των κατοικιών προς ανακαίνιση και στη συνέχεια προς ενοικίαση να φτάσει τις 12.500.

    Πέρα από την επιδότηση θα αυξηθεί κατά 2.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες θα έχουν την δυνατότητα προκαταβολής του 50%. Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι σήμερα έλαβαν επιδότηση έως 4.000 ευρώ για να ανακαινίσουν μια κλειστή κατοικία επιφάνειας έως 100 τ.μ., την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να ενοικιάσουν για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

    Το πρόγραμμα καλύπτει το 40% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης, με ανώτατο όριο δαπανών τα 10.000 ευρώ και ανώτατο όριο επιδότησης τα 4.000 ευρώ.

    Όσοι ενταχθούν είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός 6 μηνών, να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια των εργασιών ανακαίνισης καθώς και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο του σπιτιού.

    Πλέον η επιδότηση θα φτάνει το 60%, δηλαδή τα 6.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα τηρήσουν τους όρους του προγράμματος θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα χρήματα της επιδότησης που έλαβαν για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.

    Η ΔΥΠΑ μετά την υποβολή της αίτησης θα προχωράει σε όλες τις απαιτούμενες διασταυρώσεις σχετικά με το ακίνητο και τα περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερόμενου και θα εκδίδεται αυτόματα επί της αίτησης, είτε εγκριτική είτε απορριπτική απόφαση, με σχετική αιτιολογία προς ενημέρωση του αιτούντος.

    Μετά την έγκριση της αίτησης, θα εκταμιεύεται στον ενεργό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος, η προκαταβολή της επιδότησης, η οποία ανέρχεται στο 50% επί του προϋπολογιζόμενου ποσού επιδότησης.

    Η πληρωμή των επιλέξιμων δαπανών πραγματοποιείται υποχρεωτικά και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε βάθος έξι μηνών από την ημερομηνία έγκρισης σε διαφορετική περίπτωση η προκαταβολή ανακαλείται και αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

    Δικαιούχοι

    Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητό με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

    α) Οι Δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.

    β) Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.

    γ) Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.

    δ) Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.

    ε) Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.

    Οι επιλέξιμες δαπάνες για εργασίες, υλικά, άδειες

    Ενδεικτικά στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν οι εργασίες για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.

    Επίσης προβλέπονται οι δαπάνες για αγορά των αναγκαίων υλικών, δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις εργασίες και δαπάνες μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών, εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.

    Διαβάστε επίσης:

    Σύνταξη στα 67 ακόμη και με λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης

    Ασφαλιστικές εισφορές: Έρχεται νέα μείωση για τους επιχειρηματίες κατά μισή μονάδα από το 2025

    Επιδόματα: Τέλος του χρόνου η νέα προπληρωμένη κάρτα



    ΣΧΟΛΙΑ