ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πληθαίνουν οι φωνές τόσο εκπροσώπων των εργαζομένων, όσο και μελών της ίδιας της κυβέρνησης για την ανάγκη «ξεπαγώματος» των τριετών (επίδομα προϋπηρεσίας) για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού, αλλά και του δημοσίου τομέα.
Το μείγμα των οικονομικών δεδομένων που διαμορφώνεται ενόψει του επικείμενου χειμώνα είναι εκρηκτικό. Το σταθερά υψηλό ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με την συνεχή ανατίμηση προϊόντων και υπηρεσιών ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Απεναντίας, αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις που πολλαπλασιάζονται καθημερινά, με μισθούς που προέρχονται από κλαδικές συμβάσεις που καθορίστηκαν πριν από 10 χρόνια και η πλειοψηφία αυτών έχει υποστεί μειώσεις έως και 40% κατά την διάρκεια των Μνημονίων. Σύμφωνα με εργατολόγους, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέχρι την άνοιξη και την κοινωνική αντίδραση της λεγόμενης «μεσαίας» τάξης που εδώ και δέκα χρόνια καταβάλει τους υψηλότερους φόρους.
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είδαν τους μισθούς τους, που προέρχονταν κυρίως από κλαδικές συμβάσεις, μετά την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012, να «παγώνουν» λόγω της μη καταβολής του επιδόματος προϋπηρεσίας για δέκα ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα, στον ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν σε επιπλέον μειώσεις με μονομερής αποφάσεις. Σε δεκάδες κλάδους «διαλύθηκαν» τα εργοδοτικά κλαδικά σωματεία κατά την διάρκεια της δεκαετίας 2012-2022 με αποτέλεσμα να μην υπογραφούν νέες κλαδικές συμβάσεις και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας είτε να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, είτε με αποδοχές υψηλότερες μέσω ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων κατώτερες ωστόσο των τελευταίων κλαδικών.
Κι ενώ οι μισθοί για περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στη χώρα παραμένουν στον «πάγο», η κυβέρνηση έχει προχωρήσει για 3η συνεχόμενη φορά μετά το 2019 σε αύξηση του κατώτατου μισθού φτάνοντας τα 713 ευρώ (1η/2/2019 αυξήθηκε κατά 11%, 1η/1/2022 αυξήθηκε κατά 2% και 1η/5/2022 κατά 7,5%), με τον νόμο να προβλέπει και νέα αναπροσαρμογή το 2023.
Σύμφωνα με εργατολόγους, παρά την προτροπή της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους εργοδότες για αυξήσεις στους μισθών και των υπόλοιπων εργαζομένων, ταυτόχρονα με την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, οι συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν αποτελούν “κίνητρο” για αυξήσεις σε όσους δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ διαθέτουν εξειδίκευση και εμπειρία στον κλάδο που εργάζονται.
Η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί λόγω της εκτόξευσης του κόστους διαβίωσης και του ενδεχόμενου δημιουργίας νέας γενιάς λουκέτων και κόκκινων δανείων, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην επανεξέταση ενεργοποίησης των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Στο τραπέζι έχει τεθεί ακόμη και η καταβολή μιας τριετίας προϋπηρεσίας, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών από την 1η Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το 2012, με την 6η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπήρχε όρος ότι για οποιαδήποτε άλλη μεταβολή, θα έπρεπε η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτω του 10%.
Η τελευταία καταγραφή δείχνει μείωση της ανεργίας κοντά στο 11,8%, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10%, κάτι που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων. Σε δηλώσεις του την προηγούμενη άνοιξη ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, εκτιμούσε ότι στις αρχές του επομένου έτους – 2023 – η ανεργία θα «πέσει» κάτω από το 10%. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη επαναφορά των τριετιών.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρείς τριετίες). Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν, μόνο οι εργαζόμενοι, που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.
Απώλειες 4,5 μισθών
Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό και πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Μητρόπουλο, οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά την δεκαετία 2012 – 2022 οι μισθωτοί τού ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ.
Η έρευνα της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), κατά την περίοδο 2012-2022 ότι:
- 12 δισ. ευρώ έχασαν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση/«πάγωμα» του κατώτατου μισθού,
- 2 δισ. ευρώ έχασαν οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών λόγω του χαμηλού μισθού και ειδικότερα του «υποκατώτατου» μισθού και τη στέρηση επιδομάτων και άλλων παροχών,
- 2 δισ. ευρώ έχασαν οι δικαιούχοι 24 επιδομάτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού και
- 2 δισ. ευρώ και πλέον ήταν οι απώλειες από εισφορές για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Διαβάστε επίσης
Σταϊκούρας: Αυξήσεις περίπου 7,5% σε συντάξεις και 3η αύξηση κατώτατου μισθού