Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν το 11μηνο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου

Αναδρομικά χιλιάδων ευρώ αναμένεται να λάβουν 370.000 που έχουν καταθέσει αγωγές διεκδικώντας ποσά απο κομμένα δώρα και επικουρικές. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου πληρωμές θα γίνουν μόνο για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά εφόσον δικαιωθούν από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Οποιαδήποτε απόφαση των δικαστηρίων, «εμείς τη σεβόμαστε και όποια και να είναι αυτή, την ακολουθούμε», σημείωσε η κα Μιχαηλίδου.

Επίσης η υπουργός δήλωσε πως «είναι μια απόφαση (σ.σ. η αναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων), την οποία θα σεβαστούμε, θα γίνουν οι πληρωμές και κοιτούμε τι γίνεται, πραγματικά το κοιτούμε, αλλά είναι μεγάλος ο αριθμός και για όλους όσους δεν έχουν προσφύγει».

Αν οι δικαστές του ΑΕΔ αποφασίσουν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης, τότε το μόνο θέμα πάνω στο οποίο θα κληθούν να αποφασίσουν θα αφορά τα Δώρα στις επικουρικές συντάξεις και αν η περικοπή τους είναι αντισυνταγματική για όλους τους συνταξιούχους, όπως έχει κρίνει το ΣτΕ, ή αν νομίμως περικόπηκαν τα Δώρα επικουρικών, όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος όσον αφορά στους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Προσφυγές έχουν καταθέσει 370.000 συνταξιούχοι. Υπάρχουν όμως άλλοι 900.000 συνταξιούχοι με τις ίδιες περικοπές, χωρίς αγωγές. Σε αυτούς, ο νόμος δεν αναγνωρίζει τίποτε, γιατί οι αγωγές έπρεπε να είχαν ασκηθεί ως τον Ιούλιο του 2020 και όσοι έχασαν την προθεσμία δεν μπορούν να το πράξουν εκ των υστέρων.

Το παράθυρο που ανοίγει μετά την απόφαση του ΑΕΔ είναι ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εξετάσει το σενάριο πληρωμών με νομοθετική ρύθμιση, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

Ήδη, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει πόσοι συνταξιούχοι έχουν εκκρεμείς δίκες με αγωγές ως τον Ιούλιο του 2020, ώστε να υπολογιστεί το ποσό -κατ’ εκτίμηση- των αναδρομικών που δικαιούνται, ενώ μετά την απόφαση του ΑΕΔ θα έρθει στο τραπέζι και η αναζήτηση νομοθετικής λύσης για τον τερματισμό των δικών και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά από επικουρικές και Δώρα επικουρικής σύνταξης, ανάλογα με το Ταμείο στο οποίο ανήκουν οι συνταξιούχοι, διαμορφώνονται ενδεικτικά ως εξής:

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα για 25.000 νέους ανέργους – Όλες οι πληροφορίες

Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως 50.000 ευρώ εντός Μαΐου

Τον Οκτώβριο ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Ασθένειας