Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Αναδρομικά 48 μηνών σε 32.500 συνταξιούχους τον Οκτώβριο – Ποιοι θα πάρουν έως 15.000 ευρώ

Διονύσης Ρίζος, δικηγόρος

Διονύσης Ρίζος, δικηγόρος

Αναδρομικά ποσά 48 μηνών θα λάβουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου 32.500 συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που προέρχονται από το δημόσιο και την Εθνική Τράπεζα, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του  «Mononews», ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ήδη ξεκινήσει την αποπληρωμή των ποσών για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών σε 2.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας με τα ποσά των αναδρομικών να ξεκινούν να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 15.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, οι εν λόγω συνταξιούχοι έχουν πάρει ήδη στις συντάξεις τους το ποσό που αναλογούσε στην προσαύξηση του συντελεστή του ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση), καθώς είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, όμως ποτέ ως σήμερα δεν τους είχαν πιστωθεί τα αναδρομικά καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Από την αρχή του έτους ο e – ΕΦΚΑ έχει προχωρήσει σε καταβολή αναδρομικών μετά την εκκαθάριση συντάξεων ομάδων συνταξιούχων που εδικαιούντο υψηλότερες συντάξεις με βάσει σχετικές διατάξεις των νόμων Κατρούγκαλου (4387/2016) και Βρούτση (4670/2020). Έτσι μετά τους συνταξιούχους της Ολυμπιακής, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δίκαιου, τους δικαστικούς υπάλληλους, τους  μηχανικούς του Δημοσίου και τους γιατρούς του ΕΣΥ, θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και στη συνέχεια εκείνη της Εθνικής Τράπεζας.

Ο επανυπολογισμός ολοκληρώθηκε πέρυσι το Νοέμβριο αλλά οι συνταξιούχοι πήραν μόνον την αύξηση χωρίς τα αναδρομικά που φτάνουν τους 48 μήνες καθώς οι βελτιώσεις του νόμου στα ποσοστά αναπλήρωσης ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019. Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι λόγω γήρατος,  με διαδοχική  ασφάλιση (π.χ, ΙΚΑ και Δημόσιο), συνταξιούχοι που συνέχισαν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε δημόσιο και ΤΣΑΥ, Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ,, κ.λπ.

 Υπενθυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 είναι ευνοϊκότερος για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω σε σχέση με τα ποσοστά που ίσχυαν από το νόμο Κατρούγακλου (ν.4387/2016). Στα 35 έτη ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε ποσοστό αναπλήρωσης 33,81%ν και ο νόμος Βρούτση 37,31%. Με 40 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης με το νόμο Βρούτση αυξήθηκε στο 50,01% από 42,80% που ήταν με το νόμο Κατρούγκαλου. Οι διαφορές στα ποσοστά αναπλήρωσης ανεβάζουν το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Το ποσό της σύνταξής θα παραμένει το ίδιο, ωστόσο θα λάβουν τα αναδρομικά που τους οφείλονται και αφορούν αποκλειστικά και μόνο το διάστημα 48 μηνών με έναρξη τον 10/2019 κι έπειτα.

Περισσότεροι από 450.000 συνταξιούχοι είδαν αύξηση στο ποσό της σύνταξής τους με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4670/20, ενώ χιλιάδες άλλοι έσβησαν σημαντικό μέρος της ή μηδένισαν το ποσό της προσωπικής διαφοράς, λαμβάνοντας τις αυξήσεις που δόθηκαν στις συντάξεις το 2023 και το 2024.

Κρατήσεις στα ποσά των αναδρομικών

Τα ποσά των αναδρομικών είναι μεικτά, καθώς τίθενται σε εφαρμογή σειρά κρατήσεων. Συγκεκριμένα οι κρατήσεις που επιβάλλονται είναι:

  1. 6% η παρακράτηση για την υγειονομική περίθαλψη
  2. Κλιμακωτή παρακράτηση από 3% έως 14% λόγω της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ
  3. Φόρος που είναι 20% επι του ποσού αναδρομικών

Ο επανυπολογισμός του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης έχει γίνει στη βάση της αύξησης των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα για όσους είχαν 31 έτη ασφάλισης η προσαύξηση ξεκινά από 1,08% επί της ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ για όσους η σύνταξή τους έχει υπολογιστεί με 40 έτη ασφάλισης η προσαύξηση φτάνει το 7,2%. Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με ενδιάμεσους χρόνους θα λάβουν αντίστοιχα ποσοστά προσαύξησης της σύνταξης τους.

Στις περιπτώσεις των αναδρομικών ανήκει και μικρός αριθμός συνταξιούχων που είχαν αιτηθεί τη σύνταξή τους πριν τον 5/2016, η οποία μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων δεν έχει καθόλου προσωπική διαφορά, όμως δικαιούται προσαύξηση της σύνταξής του μετά την εφαρμογή των συντελεστών του νόμου Βρούτση.

Τα ποσά των αναδρομικών

Με την βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, το «Mononews» παρουσιάζει παραδείγματα  συνταξιούχων που θα λάβουν αναδρομικά ποσά που αγγίζουν τις 20.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν έως και 3 συντάξεις το χρόνο – Τι συμβαίνει με τα μέλη δ.σ. εταιρειών

Πώς να πάρετε σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα

ΕΦΚΑ: Κόβονται οι συντάξεις σε όσους εργάζονται και δεν πληρώνουν εισφορές