Κρπυτονόμισμα Libra της Facebook
Λεπτομέρειες αναφορικά με τις προετοιμασίες και τους στόχους πίσω από τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος Libra έδωσε χθες στη δημοσιότητα η δημιουργός εταιρεία, Facebook.
Οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές για το κρυπτονόμισμα, που αναμένεται να ξεκινήσει την κυκλοφορία του τον Μάιο του 2020, όπως φαίνεται δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Οι πρώτες αντιδράσεις από Ευρωπαίους εκπροσώπους ήρθαν πολύ άμεσα. Πρώτος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι «αποκλείεται» να γίνει το Libra ένα κανονικό νόμισμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, που επικαλέστηκε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Επιπλέον, η Ομάδα των 7 (G7), που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, θέλει να συστήσει ένα φόρουμ για να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι ψηφιακών νομισμάτων, όπως του Libra, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται επιστολή από τον Λεμέρ και τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Η ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει κεντρικές τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με τους FT.
Ταυτόχρονα, ο Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής, προειδοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να γίνει «σκιώδης τράπεζα», λόγω των σχεδίων για τα ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ εμφανίστηκε περισσότερο θετικός απέναντι στο σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι παραμένει ανοικτόμυαλος. Πρόσθεσε, βέβαια, την προειδοποίηση ότι το Libra θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις ρυθμιστικές αρχές. «Οτιδήποτε λειτουργεί σε αυτόν τον κόσμο γίνεται αυτομάτως συστημικό και θα πρέπει να υπάγεται στα αυστηρότερα ρυθμιστικά πρότυπα», δήλωσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των πληροφοριών, που έγιναν γνωστές χθες από την ίδια την εταιρεία της Facebook, το κρυπτονόμισμα Libra θα τελεί υπό την εποπτεία μιας κοινοπραξίας εταιριών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Visa και η Uber.
Πρόκειται για ένα stablecoin, το οποίο σημαίνει ότι βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία και στόχος είναι να κινείται πολύ κοντά σε μια συγκεκριμένη τιμή, αντί να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις, όπως το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Η εταιρία έχει επίσης αναπτύξει ένα ψηφιακό πορτοφόλι, που ονομάζεται Calibra, για να μπορούν οι δικοί της χρήστες να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν το ψηφιακό νόμισμα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία αυτή της Facebook για είσοδο στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη κίνηση για τη συγκεκριμένη αγορά. Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια αποτελούν πιθανόν ένα σημείο, στο οποίο θα μπορούσε να σκοντάψει το όλο εγχείρημα.
«Η είδηση ανακοινώθηκε σε μια περίοδο, κατά την οποία η Facebook δέχεται έντονες πιέσεις από ρυθμιστικές αρχές, μετόχους και χρήστες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα», σχολίασε η Ορελί Λ’Οστίς, αναλύτρια στη Forrester. Το γεγονός ότι η Facebook συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικές εταιρίες, όπως η Visa και η Mastercard, σημαίνει ότι «μπορούμε να αναμένουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις θα διατυπώσουν ερωτήματα σχετικά με τη συλλογή χρηματοπιστωτικών δεδομένων της Facebook και τη διαχειριστική διαδικασία, και κατά πόσον το σύστημα πληροί όλες τις νομικές και ρυθμιστικές προϋποθέσεις», πρόσθεσε η Λ’Οστίς σε χθεσινή της έκθεση.