Η προοπτική να το παρακάνουν με τη νομισματική σύσφιξη οι αξιωματούχοι σε ΗΠΑ ή ευρωζώνη ενδέχεται να είναι πλέον μία από τις σημαντικότερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Ludovic Subran.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Subran είπε ότι το outlook που έχει ο ίδιος μία “ήπια προσγείωση” της οικονομίας εξαρτάται από το μην ξεφύγουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην προσπάθειά τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

1

“Εξαρτάται έντονα από την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να σκοτώσουν τον πληθωρισμό”, είπε.

“Ένας από τους βασικούς κινδύνους για την οικονομία είναι ο κίνδυνος σφαλμάτων από τις κεντρικές τράπεζες και αυτός ο τοξικός συνδυασμός πολιτικής μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής σύσφιξης ταυτόχρονα”.

Για τον Subran, το κακό σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί εάν οι κεντρικές τράπεζες διατηρήσουν την πολιτική τους εξαιρετικά αυστηρή για πάρα πολύ καιρό.

“Τι θα συνέβαινε εάν η ΕΚΤ πέρα από δύο ακόμα αυξήσεις διατηρούσε τα επιτόκια αυξημένα στο σύνολο του 2024 για να δει πλήρη μετάδοση της πολιτικής της” διερωτήθηκε.

“Αυτό για μένα θα πληρούσε τις προϋποθέσεις ενός λάθους πολιτικής γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα αρχίζαμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα αυτής της επίμονης σύσφιξης στην πραγματική οικονομία, οπότε θα ήταν ήδη πολύ αργά για την κεντρική τράπεζα να κάνει περιστροφή πολιτικής”, εξήγησε.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι μνήμες των λαθών πολιτικής της ΕΚΤ αυτόν τον αιώνα εξακολουθούν να είναι νωπές. Δύο φορές, το 2008 και το 2011, οι αξιωματούχοι της ξεκίνησαν κύκλους σύσφιξης που διακόπηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς σχετικά με τους συνεχιζόμενους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Subran είπε ότι “δεν έχουν εξαφανιστεί”.

“Επιμένω στην επιλογή μου να είμαι πολύ προσεκτικός με την κατάσταση ρευστότητας” για τουλάχιστον ένα χρόνο, είπε.

“Εξακολουθώ να βλέπω μεγάλη μόχλευση και έντονη ανησυχία για πιστωτικό κίνδυνο, και για να είμαι δίκαιος βλέπω επίσης πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τις σωστές δοκιμές.

Να θυμάστε επίσης ότι τα οικονομικά ατυχήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από εξωγενείς κραδασμούς, σκεφτείτε τους κλιματικούς κινδύνους”, είπε.

 

Διαβάστε επίσης:

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΕΒΕΑ και ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Μπλε Κέδρος: Στις 25 Ιουλίου η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου €0,10/μετοχή

Navios Amethyst: To νέο πλοίο της Αγγελικής Φράγκου