Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας για κίνδυνο υπερβολικής υποχώρησης του πληθωρισμού

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να χρειαστεί να χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική πολιτική της για να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη οικονομία της Ευρωζώνης, με δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων να είναι πιθανές φέτος, δήλωσε στο γερμανικό οικονομικό newsletter Platow ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Οι αξιωματούχοι σημειώνουν πρόοδο στον αγώνα τους κατά του πληθωρισμού, αν και η δυναμική της οικονομίας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, θα μειώσει πιθανότατα τις πιέσεις των τιμών περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ανέφερε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές πληθωρισμού είναι πλέον ισορροπημένοι.

«Εξακολουθώ να περιμένω άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο αποπληθωρισμός συνεχιστεί όπως αναμένεται», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη 1 Αυγούστου.

«Είμαστε στο σωστό δρόμο. Η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, γεγονός που συνηγορεί επίσης υπέρ της μείωσης των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ο κ. Στουρνάρας είπε μόνο ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα διαθέσιμα στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη «όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα στέλνουν μεικτά μηνύματα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Με τη Γερμανία να επιστρέφει σε συρρίκνωση, κάτι που δεν αναμενόταν, η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου ήταν ελαφρώς πιο αδύναμη από ό,τι είχε προβλέψει η ΕΚΤ τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα και ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, παρέμεινε σταθερός.

«Οι προβλέψεις μας εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ομαλά και γρήγορα – αλλά η πορεία παραμένει ανώμαλη σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Η ένδειξη 2,6% του Ιουλίου ταιριάζει σε αυτήν την εικόνα και είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις μας», πρόσθεσε.

Το Nowcast του Bloomberg Economics καταγράφει επιβράδυνση στο 2,2% τον Αύγουστο. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει ακόμη και κίνδυνος μείωσης του πληθωρισμού κάτω του στόχου του 2% μεσοπρόθεσμα και ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να ανησυχούν εξίσου για τις πιθανότητες o πληθωρισμός να ξεπεράσει τον στόχο όσο και να πέσει κάτω από αυτόν.

Ο κλάδος που απασχολεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή τους αξιωματούχους είναι εκείνος των υπηρεσιών εν μέσω ανησυχιών ότι οι ισχυρές αυξήσεις μισθών θα οδηγήσουν σε επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Όμως ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική έμφαση στους παράγοντες αυτούς, υποστηρίζοντας ότι «αντιδρούν με καθυστέρηση στην πτώση του πληθωρισμού».

«Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι παραπλανητικό να δίνουμε πολύ βάρος στα τρέχοντα δεδομένα», είπε. «Οι δείκτες για το μέλλον δείχνουν υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των μισθών το 2025», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, αυτό που τον ανησυχεί είναι πως «δεν φαίνεται να ανακάμπτουν η μεταποίηση και η βιομηχανική παραγωγή», ενώ κινδύνους ενέχει και η αύξηση των γεωπολιτικών αναταράξεων.

Για τις αμερικανικές εκλογές, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως «θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο διαρκείας στην παγκόσμια οικονομία»

Για την επόμενη αναθεώρηση της στρατηγική της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η στρατηγική μας είναι αποτελεσματική τόσο όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός όσο και όταν είναι πολύ χαμηλός. Ο στόχος μας για πληθωρισμό 2% παραμένει αμετάβλητος»

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ουδέτερα επιτόκια έτειναν προς τα κάτω πριν από την πανδημία. Πιστεύω ότι θα είναι κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά λίγο υψηλότερα από αυτά, στο μέλλον – λίγο πάνω από το μηδέν σε πραγματικές τιμές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τράπεζα της Αγγλίας: Ανατροπή με μείωση στα επιτόκια – Άγνωστες οι επόμενες κινήσεις

Μυλωνάς (Εθνική): Πιθανό το buy back, εξετάζουμε εξαγορές και συγχωνεύσεις