ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την συμμετοχή ιδιωτών και σε διευθυντικές θέσεις του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «mononews», οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου αναμένεται να παρουσιαστούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, αύριο Τρίτη 30 Νοεμβρίου, και θα περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, εντός των πλαισίων της συνταγματικής νομιμότητας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, η νέα επιλογή διοικητικής λειτουργίας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας έχει τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να επιτευχθεί ο συνολικός εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η ταχύτερη απονομή των 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ βρίσκεται υπό διαμόρφωση, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών να κορυφώνονται κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με την έλευση της νέας χρονιάς, κι αφού προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε καινοτόμες παρεμβάσεις με την εισαγωγή υψηλόβαθμων στελεχών από τον ιδιωτικό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι θα έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και προσόντα.
Ο κ. Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΕΦΚΑ, όπως σχεδιάστηκε από την αρχή, είναι ένας βαρύς, δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσω της εισαγωγής νέων μεθόδων management για την ταχύτερη λήψη των αποφάσεων, χωρίς να ιδιωτικοποιείται ο e-ΕΦΚΑ, όπως ξεκαθαρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια ακόμη στρατηγική επιλογή του κ. Χατζηδάκη στην λογική ένταξης του ιδιωτικού τομέα στην λειτουργία του e-ΕΦΚΑ καθώς έχουν προηγηθεί η δημιουργία ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου 1555 για την εξυπηρέτηση των πολιτών και η ένταξη πιστοποιημένων ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Οι πέντε βασικοί άξονες του νομοσχεδίου
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες:
1. Ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος του e-ΕΦΚΑ με την αξιοποίηση και ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η λειτουργική ενοποίηση 388 οργανικών μονάδων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων σε 158. Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Οργανογράμματος τους πρώτους μήνες του 2022, θα λειτουργούν πανελλαδικά, αντί των ανωτέρω 388 μονάδων τ. ΦΚΑ, 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 Τοπικές Διευθύνσεις και 27 Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
2. Διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έως και τρία χρόνια θα μπορούν να επιλέξουν να εργαστούν στον e-ΕΦΚΑ στελέχη από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε επιτελικές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των ιδιωτών θα είναι περιορισμένο και θα ορίζεται με συγκεκριμένο ποσοστό στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι ο ΕΦΚΑ σε όλη την χώρα έχει περίπου 200 διευθυντές. Η αμοιβή των στελεχών θα διαφέρει από αυτή που λαμβάνουν τα διευθυντικά στελέχη του δημοσίου τομέα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
3. Fast track αποστάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων. Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπεται η απόσπαση και μετάταξη υπαλλήλων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του τμήματος που απασχολούνται στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προχωράει τάχιστα η αντικατάστασή τους.
4. Αλλαγή στο σύστημα προμηθειών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη αυτή την στιγμή απαιτούνται ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών για την εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. Το σύστημα θα αλλάξει ριζικά με στόχο να γίνει πιο ευέλικτο.
5. Αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Υπό συζήτηση παραμένει πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί συνολικά η ακίνητη περιουσία του e-ΕΦΚΑ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας του ΕΦΚΑ με έμπειρα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι και το 2016 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε θεσμοθετήσει τη δημιουργία εταιρείας, η οποία όμως δεν προχώρησε με αποτέλεσμα η περιουσία των ταμείων επί σειρά ετών να παραμένει ανεκμετάλλευτη και τα ταμεία να χάνουν σημαντικά έσοδα.
Με την ολοκλήρωση του οργανογράμματος θα καταγραφούν ποια κτίρια του ταμείου θα χρησιμοποιηθούν για ιδιόχρηση, σε ποια ιδιόκτητα κτίρια θα μεταφερθούν και θα συγχωνευτούν υπηρεσίες του ταμείου, ποια θα παραμείνουν μισθωμένα από τον e-ΕΦΚΑ και ποια θα διατεθούν προς εκμετάλλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).
Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ, με το 14% αυτής να παραμένει πλήρως αναξιοποίητο. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ είναι η εξασφάλιση επιπλέον εσόδων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η αναβάθμιση των περιοχών που βρίσκονται τα ακίνητα του Φορέα, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Υπ. Εργασίας: Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ έως τις 3 Δεκεμβρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση – Τα ποσά ανά κατηγορία – Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Υπουργικό συμβούλιο: Η ατζέντα για το 2025 – Στο τραπέζι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο