ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την αύξηση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των ΑΕΕΑΠ που αιτούνται αδειοδότηση περιλαμβάνουν οι προτάσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τις επενδυτικές ακινήτων, και κατατέθηκαν ύστερα από διαβούλευση των διοικήσεων των εταιρειών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Μία από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις στις οποίες αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, μιλώντας στο Greek Real Estate Investment Forum, που διοργάνωσε η ethosEVENTS, είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προϋποτίθεται για την αδειοδότησης μίας ΑΕΕΑΠ.
Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο θα πρέπει να διαμορφώνεται σε 40 εκατ. ευρώ, από 25 εκατομμύρια που είναι μέχρι σήμερα το όριο, «κάτι που είναι εύλογο βάσει της πορείας των τιμών και της εξέλιξης της αγοράς ακινήτων και της πορείας των τιμών.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι εταιρείες με πολύ μικρό ενεργητικό δεν είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες, σε έναν κλάδο με τόσο υψηλές επενδυτικές αξίες», σημείωσε η κ. Λαζαράκου.
Επιπλέον, άλλες τροποποιήσεις σχετίζονται με τα επενδυτικά όρια των ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος.
Σήμερα, η συνολική αξία επενδύσεων των εννέα ΑΕΕΑΠ ξεπερνά τα 5,3 δισ. ευρώ και η κεφαλαιοποίησή τους διαμορφώνεται σε 3,1 δισεκατομμύρια, ωστόσο μόλις 477 εκατομμύρια, το 15% ανήκει σε μικρομετόχους, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Briq Properties, Άννα Αποστολίδου.
«Αν αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά των μετοχών θα μπορέσει να αναδειχτεί και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών. Η προσπάθεια για την αύξηση του free float πρέπει να γίνει από όλες τις ΑΕΕΑΠ», είπε η ίδια.
Αγκάθι για τις επενδυτικές ακινήτων εξακολουθεί να είναι το φορολογικό καθεστώς, κυρίως επειδή ο φόρος εισοδήματος που καταβάλουν είναι συνδεδεμένος με το επιτόκιο της ΕΚΤ.
«H εξομοίωση που υπήρχε με τα αμοιβαία κεφάλαια αίρεται με το νέο πλαίσιο. Το φορολογικό όμως είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε. Στο εξωτερικό οι εταιρείες ακινήτων δεν επιβαρύνονται με φόρο εισοδήματος, στην Ελλάδα όταν αυξάνονται τα επιτόκια αυξάνεται και ο φόρος, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με βάρη μεγαλύτερα από αυτά μίας ανώνυμης εταιρείας.
Ενώ θα έπρεπε να δίνουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα στις ΑΕΕΑΠ, για να προσελκύσουμε και ξένους επενδυτές, κάνουμε το αντίθετο», είπε από τη πλευρά της η CFO της Prodea, Τερέζα Μεσσάρη. Πρόσθεσε επίσης, πως το παρόν πλαίσιο παρουσιάζει γκρίζες ζώνες ως προς ζητήματα όπως ο τρόπος με τον οποίο μία ΑΕΕΑΠ εκμεταλλεύεται τις ΑΠΕ με σκοπό τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων ή ακόμη και ως προς την πρόσβαση σε επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.
«Δεν θα υπάρχει ξένος επενδυτής που θα δει σοβαρά τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα, αν δεν αντιληφθεί πλήρως το φορολογικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται. Θα πρέπει να δοθεί η ίσια σημασία στην εξέλιξη του φορολογικού πλαισίου, ώστε να μας δίνεται η δυνατότητα του ενεργού asset management του χαρτοφυλακίου μας», σημείωσε ο Δημήτρης Παπούλης, διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates.
«Πολλοί ξέρουν ότι στο real estate το μέγεθος μετράει. Χρειάζονται εταιρείες όπως oι ΑΕΕΑΠ για να υπάρχουν αποδόσεις. Εμείς τα μπερδεύουμε στην Ελλάδα, πεινασμένες κυβερνήσεις για φόρους μας έχουν… αλλάξει τα φώτα», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος.
Στην κυβέρνηση η μπάλα για το νέο θεσμικό πλαίσιο
Η διαβούλευση για αλλαγές στη νομοθεσία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021 και φαίνεται να έχει μπει στην τελική ευθεία, αφού οι προτάσεις των ΑΕΕΑΠ για το νέο θεσμικό πλαίσιο κατατέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών την 1η Αυγούστου.
Επί τάπητος έχουν τεθεί ζητήματα εταιρικής διαχείρισης, όπως η αναλογία των ΑΕΕΑΠ σε συμμετοχές και κοινοπραξίες και το ποσοστό των διαθεσίμων της σε μετρητά, ενώ οι διοικήσεις των εταιρειών ακινήτων ζητούν να αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% η συμμετοχή σε εταιρείες, ώστε να μπορούν να συγκεντρώσουν ισχυρότερες εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό τους.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών έχει προτεινει την εισαγωγή ανώτατου και κατώτατου συντελεστή.
Διαβάστε επίσης:
Αύξηση των εσόδων αναμένει η Noval Property – Πώς προχωρούν οι επενδύσεις 320 εκατ.
ΤΑΙΠΕΔ: Εισέπραξε 8,8 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις και ετοιμάζεται για… διεθνή καριέρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση