Μέχρι αύριο στις 9 το βράδυ θα είναι διαθέσιμο στη δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, για το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων και των αντιδράσεων να αφορά την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας (το πρώην τέλος διαμονής) σε Airbnb και ξενοδοχεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 1.154 σχόλια που έχουν υποβληθεί για ολόκληρο το σχέδιο νόμου, πάνω από τα 500 αφορούν τα τέλος ανθεκτικότητας, με ιδιοκτήτες και φορολογούμενους να διαμαρτύρονται για την αύξησή του.

1

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

Το τέλος αυξάνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο, δηλαδή ισχύει για 5 μήνες έναντι 4 σήμερα. Τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Το τέλος ανθεκτικότητας αυξάνει για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο:
• Κατά 0,5 ευρώ στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ανεβαίνει στα 2 ευρώ.
• Κατά 2 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και ανεβαίνει στα 5 ευρώ.
• Κατά 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων και ανεβαίνει στα 10 ευρώ.
• Κατά 5 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και στις βίλες και ανεβαίνει στα 15 ευρώ την ημέρα.
Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αυξάνεται από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ του καλοκαιρινούς μήνες (Απρίλιο έως Οκτώβριο) στα 8 ευρώ.

Χαρακτηριστικά, ορισμένα από τα σχόλια αναφέρουν:
• Καταλύματα που ενοικιάζονται 30 και 40 ευρώ πληρώνουν το ίδιο τέλος ανθεκτικότητας με αυτά που ενοικιάζονται 300 ευρώ τη μέρα.
• Θεωρώ ότι είναι εντελώς παράλογο από 1,5 ευρώ να αυξηθεί στα 8 ευρώ ημερησίως, για τους λόγους ότι ενώ το πληρώνουμε εδώ και 1 χρόνο, δεν έχω παρατηρήσει να έχει δοθεί κάτι για τη βελτίωση του περιβάλλοντος. Επίσης, η χώρα μας δεν μπορεί να αιτιολογήσει τέτοια αύξηση, γιατί δεν προσφέρει τις απαραίτητες υποδομές για τουρίστες. 1) ΜΜΜ ανύπαρκτα, 2) ΑμεΑ καταδικασμένοι, 3) τουριστικοί χώροι άθλιοι, χωρίς προσωπικό και σπάνια ανοικτοί, 4) δημόσιες τουαλέτες 5), πάρκα-χώροι πρασίνου και αναψυχής για τους τουρίστες.
• Όσοι νοικιάζουμε ένα δωμάτιο 30 ευρώ την ημέρα στο σπίτι που κατοικούμε θα ζητάμε τέλος ανθεκτικότητας 8 ευρώ; Εντελώς απαγορευτικό, πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί, τουλάχιστον για τις περιπτώσεις δωματίου.

Τι αλλάζει

Πληροφορίες αναφέρουν πως το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνει μειωμένες αυξήσεις στο τέλος, καθώς η εκτόξευσή του τους καλοκαιρινούς μήνες στα 8 ευρώ από τα 1,5 ευρώ, θεωρείται υπερβολική και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, φαίνεται πως εξετάζονται αλλαγές και στις φοροαπαλλαγές για όσους “γυρίσουν” από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση ή άνοιξαν τα κλειστά τους ακίνητα. Πρόκειται για ένα πεδίο το οποίο παρουσιάζει εξίσου σημαντικό αριθμό σχολίων και αντιδράσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει η τριετής φοροαπαλλαγή να αφορά το ακίνητο και όχι τον αρχικό συγκεκριμένο ενοικιαστή, να παραμένει δηλαδή σε ισχύ ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή ενοικιαστή για οποιοδήποτε λόγο εντός της τριετίας.

Διαβάστε επίσης:

Σκέρτσος: Δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μας – Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας

COP29: Συμφωνία για αύξηση δωρεών και δανείων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες – Ανάμεικτα συναισθήματα

Φοροδιαφυγή: Mείωση φόρων φέρνουν τα υπερέσοδα – Οι προτεραιότητες της επόμενης 3ετίας