ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντικά περιθώρια για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων βλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του για τη χώρα μας.
Το Ταμείο δίνει εύσημα στην ΑΑΔΕ για τη μεγάλη μάχη που δίνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς έχει φέρει ήδη έξτρα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και στοχευμένες περικοπές όπως στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα ενισχύσουν τον τομέα της εργασίας.
Φορολογικοί συντελεστές και αφορολόγητο
Παράλληλα, επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτή τη φορά το ΔΝΤ δίνει περισσότερες «διόδους» και προτείνει να μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Σε αυτό το πλαίσιο εισηγείται την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών, ένα σχέδιο το οποίο ετοιμάζει ήδη εδώ και καιρό το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Αυτός ο σχεδιασμός, σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει ουδέτερο αποτέλεσμα στα έσοδα, δηλαδή όσοι ελαφρυνθούν από την αναπροσαρμογή των συντελεστών θα πρέπει να επιβαρύνουν όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου αναφέρει πως ελαφρύνσεις θα δει η λεγόμενη μεσαία τάξη, με τις ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται από τον πρωθυπουργό στην ερχόμενη ΔΕΘ.
Κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ένα ακόμα πάγιο αίτημα του ΔΝΤ που έχει να κάνει με τις φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες όπως αναφέρει, θα πρέπει να εξεταστούν από την αρχή και να καταργηθούν σταδιακά.
«Οι αναποτελεσματικές και οπισθοδρομικές φορολογικές δαπάνες, όπως οι περικοπές των συντελεστών ΦΠΑ και οι απαλλαγές που ωφελούν κυρίως τους πλούσιους, θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η βελτιωμένη φορολογική συμμόρφωση και οι πρόσθετες πηγές εσόδων θα συμβάλουν στη διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για την κάλυψη των αναγκών δαπανών ακόμη και κάτω από δυσμενή σενάρια.
Σε μείωση χρέους, υγεία και παιδεία ο δημοσιονομικός χώρος
Η όποια δημιουργία δημοσιονομικού χώρου μέσω της μείωσης δαπανών ή αύξησης των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους τομείς, αναφέρει το ΔΝΤ. Ψηλά στη λίστα βρίσκεται το ελληνικό χρέος, με τον εν λόγω δείκτη να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα έξτρα έσοδα του κράτους θα πρέπει να μειώσουν το ποσοστό του.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να υποστηριχθούν επαρκείς δημόσιες επενδύσεις ακόμη και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ανάγκες σε υποδομές, ειδικά για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση.
Τέλος, συστήνει στην κυβέρνηση πως θα πρέπει να εξετάσει τη στήριξη κρίσιμων κοινωνικών δαπανών, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Πρόκειται για δυο τομείς στους οποίους έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ του 2024.
Διαβάστε επίσης
Ανάπτυξη 2,1% το 2025 βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα – Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία
Δασμοί Τραμπ: Ποιες είναι οι ελληνικές περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμερικανοί εισαγγελείς μηνύουν τον Τραμπ για επίθεση στον πολιτισμό
- Χρώμα και φως: Το υπέροχα εμμονικό βλεμμα του Παναγιώτη Τέτση στην Εθνική Πινακοθήκη
- Μη βλέπεις το κακό, μην ακούς το κακό, μην μιλάς για το κακό—το τέταρτο πίθηκο ξέχασαν όμως
- Ποιοι είναι οι 17 μεγάλοι της ελληνικής αγοράς που χάνουν 3,1 δισ. ευρώ από την καθίζηση των μετοχών
