Σε δυο τουλάχιστον σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ώρες αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews» , θα αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης μέσα σε 4 μήνες, καθώς και τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να καταβάλλει μειωμένη κατά 10% αποζημίωση απόλυσης.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει σε αυτές τις παρεμβάσεις λογω των έντονων αντιδράσεων των εκπροσώπων των εργαζομένων, καθώς δίνεται το δικαίωμα σε εργοδότες είτε να καθυστερούν επίτηδες την αποζημίωση απόλυσης, είτε να καταβάλλουν μικρότερη λόγω υποτιθέμενου λάθους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου σε περίπτωση ακυρότητας της απόλυσης γιατί δεν καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση, παρέχεται η ευχέρεια στον εργοδότη να διορθώσει τις ελλείψεις που την καθιστούν άκυρη, μέσα σε 4 μήνες από την απόλυση. Δίνοντας έτσι την δυνατότητα όπως αναφέρουν τα συνδικάτα στους εργοδότες να καταγγείλουν τη σύμβαση εργασίας ενός υπαλλήλου του, δίχως να του δώσει αμέσως τη νόμιμη αποζημίωση, αλλά να του την καταβάλλει μετά από ένα τετράμηνο.

Ακόμη στο σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία εάν η αποζημίωση απόλυσης υπολείπεται της νόμιμης κατά ποσοστό μέχρι 10%, θεωρείται ότι έγινε λόγω συγγνωστής πλάνης και ο απολυθείς μπορεί να αιτηθεί την συμπλήρωσή της.

Ωστόσο, επειδή η καταβολή ελλιπούς αποζημίωσης μέχρι 10% απαλλάσσεται από τη συνέπεια της ακυρότητας, υπάρχει ο φόβος ότι οι εργοδότες θα καταβάλλουν εξαρχής μειωμένη κατά 10% αποζημίωση απόλυσης, καθώς ο εργαζόμενος δύσκολα θα την προσβάλει δικαστικά για να διεκδικήσει ένα τόσο μικρό ποσό.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει σε απόσυρση αυτών των δυο διατάξεων, προκειμένου να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στις απολύσεις και στην καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης.

Όπως είχε επισημάνει ο δικηγόρος – εργατολόγος, η τετράμηνη καθυστέρηση καταβολής αποζημίωσης και η μείωση της κατά 10% της αποζημίωσης ανοίγουν την κερκόπορτα για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και την καταβολή χαμηλότερης αποζημίωσης. Μάλιστα ο κ. Καρούζος επισημαίνει ότι η τετράμηνη καθυστέρηση για την καταβολή αποζημίωσης είναι μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου ο απολυμένος δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε τις βιοποριστικές του ανάγκες.

Ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος

Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου αναφέρει:

“Εάν κατά την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3198/1955 (Α 98) και της περ. γ της παρ. 4 του άρθρου 74 του ν. 3863/2010 (Α 115), το κύρος της καταγγελίας ισχυροποιείται, εφόσον ο εργοδότης καλύψει την τυπική παράλειψη εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών και τυγχάνει εφαρμογής η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3198/1955. Στην περίπτωση που η πλήρωση των προϋποθέσεων γίνει μετά την ως άνω προθεσμία, η πλήρωση αυτή λογίζεται ως νέα καταγγελία και η προηγούμενη ως ανυπόστατη. Εάν η αποζημίωση απόλυσης υπολείπεται της νόμιμης κατά ποσοστό μέχρι 10%, θεωρείται ότι έγινε λόγω συγγνωστής πλάνης και ο απολυθείς μπορεί να αιτηθεί με αγωγή μόνο τη συμπλήρωσή της”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, εξετάζεται η προώθηση ρύθμισης που δεν θα επιτρέπει την επαναπροκήρυξη απεργίας, η οποία θα έχει κριθεί καταχρηστική από το δικαστήριο. Όπως έχει πει ο υπουργός “θα φέρουμε ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα μπορεί να συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι”.

Πρόσθεσε, όμως ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι η απεργία δεν θα μπορεί να προκηρυχθεί εγκύρως, αργότερα με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος”.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι “δεν είναι τρελά τα δικαστήρια όταν κηρύσσουν μια απεργία παράνομη και καταχρηστική. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Δεν είναι τόσο στη διακριτική ευχέρεια των δικαστηρίων”.

Σημειώνοντας ότι “είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας αλλά θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες ευρωπαϊκοί, διαφανείς και να γνωρίζουμε όλοι ότι με μια απεργία πρέπει να πιέζεται η κυβέρνηση και η εργοδοσία, όχι όμως το κοινωνικό σύνολο”.

Διαβάστε επίσης

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των εργαζομένων και των εργοδοτών με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά