Μεταρρυθμίσεις, αναβάθμιση ΧΑ και δημοσιονομική πειθαρχία είναι η τριπλέτα που επικοινωνεί η κυβέρνηση στο εξωτερικό λίγο πριν το Big Event της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της οποίας κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών εισηγμένων, πρωτίστως τραπεζών, έχουν ένα σημαντικό, ετήσιο, follow up με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Σε μια περίοδο αναταραχής στην Ευρωζώνη, καθώς οι τρεις ισχυρότερες οικονομίες «τρίζουν», το στίγμα για το state of play στην ελληνική οικονομία δίνει ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στην καθιερωμένη, τακτική του ενημέρωση προς τους επενδυτές. Ο κ. Πατέλης στέκεται ιδιαίτερα στην προοπτική μετάβασης του Χρηματιστηρίου σε καθεστώς ανεπτυγμένων αγορών σημειώνοντας πως μια από τις ερωτήσεις που συχνά δέχεται το ελληνικό επιτελείο στα επενδυτικά Fora είναι το εάν θα προτιμούσαμε να είμαστε ένα μεγάλο ψάρι σε μια μικρή λίμνη ή ένα μικρό ψάρι σε μια μεγάλη.

Μια ερώτηση που όπως αναφέρουν κατά καιρούς αναλυτές υπογραμμίζει την ανησυχία μερίδας επενδυτών για τη δυναμική που τελικά θα αναπτύξει η ελληνική, ρηχή ακόμη, αγορά όταν πλέον, μετά την αναβάθμιση θα κινείται στα πιο βαθιά νερά πιο ποιοτικών – και παράλληλα απαιτητικών – κεφαλαίων.

«Η Ελλάδα δεν πέρασε την προηγούμενη δεκαετία παλεύοντας να παραμείνει στο ευρώ μόνο και μόνο για να συμβιβαστούμε σήμερα με την παραμονή μας σε καθεστώς αναδυόμενης αγοράς» είναι η σαφής θέση της Αθήνας. «Πιστεύουμε στη Νομισματική Ένωση, στην τραπεζική ένωση και στην ένωση των κεφαλαιαγορών και κάτι τέτοιο είναι απλά ασύμβατο, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με 19 χώρες της ευρωζώνης να θεωρούνται αναπτυγμένες αγορές και η μία όχι»  προσθέτει ο κ. Πατέλης τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσδοκά την αναβάθμιση το 2025.

Νέες αναβαθμίσεις

Άλλωστε η στρατηγική σε δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό επίπεδο επικεντρώνεται στην επίτευξη αποτελεσμάτων που θα πυροδοτήσουν νέες αναβαθμίσεις.

Στόχος είναι να μπορέσει η χώρα να επιτύχει συγκεκριμένα ορόσημα που θα λειτουργήσουν για τις αγορές ως πιστοποιητικά προόδου ικανά να αιτιολογήσουν την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου αλλά και ευρύτερα της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο δημοσιονομικός, 4ετής, σχεδιασμός στον οποίο, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του κ. Πατέλη προς τους επενδυτές, τα χαρακτηριστικά – κλειδιά είναι η σταθερότητα και η δημοσιονομική σύνεση. Το δημοσιονομικό έλλειμα αναμένεται σταθερό στην περιοχή του περίπου 1% του ΑΕΠ στην τετραετία 2024 – 2028 και το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στο 2,5% ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται στο 133% έως το 2028 με επιπλέον μείωση 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Ένα επιπλέον σημείο που επιλέγει να επικοινωνήσει η κυβέρνηση είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, «επιστρατεύοντας» και τις διαπιστώσεις διεθνών φορέων. Μεταξύ αυτών του Economist Intelligence Unit που ενέταξε στη λίστα με τους 10 top performers την Ινδία, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο, την Κένυα και την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες στη λίστα είναι εκείνοι που θεωρείται πως είναι πιθανό να βιώσουν τις μεγαλύτερες θετικές αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον τα επόμενα πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Οικονόμου: Ζητά από το δικαστήριο να μπλοκάρει την ψηφοφορία για το ΔΣ της Seanergy Maritime
Αυτός είναι ο πρώην τραπεζίτης και βουλευτής που εμπλέκεται στο «καρουζέλ» των 35 εκατ. ευρώ
Πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ 8,7 δισ. στο εννεάμηνο – Πάνω από 2,5 δισ. η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων