ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για τους τριγμούς που έχουν εμφανιστεί στο διεθνές τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ και την αβεβαιότητα για την τύχη της ελβετικής Credit Suisse μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από το παρελθόν».
«Είναι φυσιολογική ανησυχία όταν βλέπουμε μια ελβετική τράπεζα που υποτίθεται ότι είναι και η πιο ασφαλής να καταρρέει. Βέβαια, έχουμε κι εμείς την πικρή εμπειρία από το 2015 με την κατάρρευση των δικών μας τραπεζών και τα capital control. Δεν είμαστε σε εκείνη την περίοδο καθόλου» σχολίασε ο κ. Πατέλης.
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι «αυτό που προκαλεί το domino effect είναι η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως» αναφέροντας ότι στην Αμερική τα επιτόκια εκτινάχθηκαν από το 0 στο 5% και στην Ευρώπη έφτασαν στο 3%.
«Όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια, όποιος είναι πιο ασταθή και ευάλωτος από εκεί ξεκινάει το ντόμινο. Η χώρα μας δεν είναι αυτή τη φορά σε αυτό το σημείο. Δεν είμαστε αδύναμοι» σημείωσε ο κ. Πατέλης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην μεταφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την Ελβετία την οποία αναμένουν το προσεχές διάστημα τραπεζικά στελέχη της χώρας.
Αναφερόμενος στην κατάρρευση της SVB τόνισε ότι η τράπεζα αυτή είχε πάρει τις καταθέσεις και τις είχε επενδύσει σε ομόλογα που είχαν πέσει σε αξία, ενώ στην Ελβετία η Credit Suisse είχε πολλά διαχειριστικά προβλήματα εδώ και χρόνια.
Θα υπάρξει κάποια αύξηση των κόκκινων δανείων
Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική: «Από το 2019 έχει γίνει πολλή δουλειά. Καταρχήν απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια από το 44% σε μονοψήφιο αριθμό, φέτος, μέσω του Ηρακλή και έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις σημαντικά. Είχαμε 45 δις αύξηση καταθέσεων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το τραπεζικό μας σύστημα έχει υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι οι ανακεφαλοποιήσεις δύο τραπεζών το 2021 μάζεψε και αυτή κεφάλαια. Και όπως επισήμανε, «είμαστε σε μία τελείως διαφορετική αφετηρία από ότι ήμασταν και το 2008, το 2015 και το 2019».
Ερωτηθείς για τα κόκκινα δάνεια και τον κίνδυνο αύξησής τους λόγω της ανόδου των επιτοκίων ο κ. Πατέλης απάντησε ότι «οι προσημειώσεις που έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι ο επόπτης, δείχνουν ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση των κόκκινων δανείων, όχι όμως κάτι το ανησυχητικό».
Εξηγώντας που οφείλεται η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διευκρίνισε ότι γίνεται κυρίως για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που όπως είπε, «είναι η μεγαλύτερη μάστιγα των φτωχών και είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να πέσει».
Μία χώρα χωρίς στεγαστική πίστη δεν μπορεί και να αναπτυχθεί
Σχολιάζοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει γιναντωθεί τα τελευταία χρόνια ο κ. Πατέλης εστίασε στους νέους, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και ξεκινά να εφαρμόζει το πρόγραμμα για τη Στέγη μέχρι το τέλος του μήνα. Αρχές του επόμενου θα ανοίξει και επιδότηση του στεγαστικού δανείου για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
«Αυτό που παρατηρούμε στις τράπεζες είναι ότι ενώ πλέον δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις, δεν ισχύει το ίδιο και για τα στεγαστικά δάνεια, που παραμένουν πάρα πολύ χαμηλά. Ο κόσμος έχει δυσκολία να αποκτήσει δάνειο. Οι τράπεζες λένε ότι δεν υπάρχει ζήτηση. Δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει αυτό. Είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξουμε και πρέπει να δημιουργήσουμε και μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Να δούμε ποιος άλλος μπορεί να προσφέρει στεγαστικά δάνεια στους συμπολίτες μας, γιατί μία χώρα χωρίς στεγαστική πίστη δεν μπορεί και να αναπτυχθεί», είπε χαρακτηριστικά
Ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί για το πώς θα κινηθούν τα επιτόκια το επόμενο χρονικό διάστημα τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα μας πραγματικά είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες χώρες.
Διαχείριση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα
O κ. Πατέλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην περίοδο που ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησαν το τραπεζικό μας σύστημα στα capital control. «H χώρα μας πάντα θα αντιμετωπίζει δυσκολίες από το εξωτερικό. Θα υπάρχουν πάντα κρίσεις. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς, πώς το διαχειριζόμαστε και πρέπει να το κάνουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με πάλι περιορισμούς και να είμαστε τζάμπα μάγκες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού την τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη στην ΕΡΤ ότι η κρίση στο τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά δεν σταμάτησε ποτέ ανταπάντησε ότι «ο κ. Βαρουφάκης και η κυβέρνηση του Τσίπρα το 2015 έχουν τεράστιες ευθύνες. Φέσωσαν τη χώρα 100 – 200 δισεκατομμύρια από το να είναι καουμπόηδες και στη θέση του εγώ, τουλάχιστον, θα ήμουνα λίγο πιο συγκρατημένος. Πρέπει όλοι μας να προσπαθούμε για το καλύτερο».
Απαντώντας ότι και παλαιότερα οι επικεφαλείς των κεντρικών τραπεζών δήλωναν ότι όλα ήταν καλά και λίγο καιρό μετά ακολούθησε η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υποστήριξε ότι ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί πολλές κρίσεις, κορονοϊός, την κρίση με την Τουρκία, τον Έβρο, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση. Ο λαός, εν τέλει, θα κρίνει αν προτιμάει να έχει αυτή την κυβέρνηση να διαχειρίζεται τις κρίσεις ή μια κυβέρνηση καουμπόιδων».
Σε συνέχεια αυτής της τοποθέτησης πρόσθεσε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος έπαιρνε τα λεφτά του από τις τράπεζες και οι καταθέσεις είχαν καταρρεύσει γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. «Κάθε φορά που η χώρα μας περνάει κάποιο σκόπελο, κάποια παγκόσμια δυσκολία, οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο σίγουροι για τις προοπτικές της χώρας και εν τέλει έρχονται και μεγαλύτερες περισσότερες επενδύσεις και υπάρχει και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Μόνο αυτό μπορούμε να υποσχεθούμε. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δεν θα υπάρχουν παγκόσμιες κρίσεις» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης
Αλέξης Πατέλης για Credit Suisse: Η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί