Έτοιμοι να κατεβάσουν ρολά στη Μαλαματίνα ήταν τα αδέλφια Κρομμύδα αν δεν επενέβαιναν τα ματ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και δεν άφηναν τους εργαζόμενους που ήθελαν, να εργαστούν.

«Είμασταν αδιαπραγμάτευτοι. Δεν θα κάναμε πίσω επειδή το θέλουν κάποιοι συνδικαλιστές» φέρεται να είπε ο επικεφαλής του Ομίλου Mantis, Αλέξανδρος Κρομμύδας σε στενούς του συνεργάτες. Πηγές πολύ κοντά στη διοίκηση της Μάντης, ιδιοκτήτριας της ιστορικής οινοποιίας Μαλαματίνα ανέφεραν ότι αν η αστυνομία δεν επενέβαινε ώστε να επιτραπεί η είσοδος των μη απεργών στο εργοστάσιο θα το έκλεινε.

1

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η απεργία στο εργοστάσιο της Μαλαματίνας στη Θεσσαλονίκη υποκινείται από συνδικαλιστικά και κομματικά συμφέροντα. Ωστόσο, το εργοστάσιο, μετά από τον έναν μήνα που υπολειτουργούσε, πλέον λειτουργεί κανονικά αλλά με την παρουσία της αστυνομίας, που φροντίζει ώστε να κρατηθεί ανοιχτή η πρόσβαση των υπαλλήλων. Παρ’ όλα αυτά το κλείσιμο της παραγωγής για έναν μήνα είχε επιπτώσεις στις πωλήσεις και στην επανάκαμψη του brand στην αγορά. Με την επαναλειτουργία, η διοίκηση προσδοκά ότι θα πιάσει τους στόχους που έχει θέσει
για το 2022.

Το πρόγραμμα εθελουσίας και οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι επιπλέον τρία άτομα από τη διανομή δέχτηκαν το πρόγραμμα εθελουσίας που έχει προτείνει. Η διατάραξη της εργασιακής ειρήνης στην εταιρεία από τον περασμένο Μάιο προέκυψε μετά την απόφαση της διοίκησης να κλείσει το τμήμα Διάθεσης, το οποίο, όπως υποστηρίζει επιβάρυνε την εταιρεία με πρόσθετα κόστους ύψους 420.000 ευρώ σε σχέση με το κόστος παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην αγορά από εξωτερικούς συνεργάτες.

Πρότεινε στους εργαζόμενους που ήταν στο τμήμα να μετακινηθούν στην παραγωγή ή ως εναλλακτική πρόγραμμα εθελουσίας. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους, το σωματείο των οποίων προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η εταιρεία την τελευταία δεκαετία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υπέρογκα χρέη εξαιτίας μιας σειράς συγκυριών, όπως η οικονομική κρίση και η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί αλλά και της ενδοοικογειακής διένεξης του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και της πρώην συζύγου του, Κατερίνας. Μια διαμάχη που έφθασε μέχρι και τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Το ισχυρό brand και τα σχέδια του Ομίλου Mantis

Στις αρχές του 2020 σε μία προσπάθεια για δανειακή ελάφρυνση της οινοποιίας, η Μαλαματίνα είχε προχωρήσει στην πώληση της «Δουμπιά», στην εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε της οικογένειας Σαράντη. Η Δουμπιά ήταν το πρώτο βήμα για έναν οικονομικό εξορθολογισμό και το δεύτερο έγινε με τη πώληση της οινοποιητικής δραστηριότητας στον όμιλο Mantis.

O Όμιλος, που έχει παρουσία στην ελληνική αγορά από το 1974 στον κλάδο των Fast Moving Consumer Goods (FMCGs) και διανέμει στη χώρα μας σημαντικά brands αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και καταναλωτικών προϊόντων όπως τα Red Bull, AQUA Carpatica, Energizer, Wilkinson, Hawaiian Tropic, M&Ms, Twix, Snickers, Mars, Bounty, Uncle Ben΄s κ.α, κλήθηκε να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις της προηγούμενης ιδιοκτησίας ύψους 13 εκατ. ευρώ προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες.

Το σχέδιο της εταιρίας, πέρα από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, περιλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε πάγια στοιχεία. Στόχος είναι ο υπερδιπλασιασμός των καθαρών πωλήσεων της οινοποιίας στην επόμενη πενταετία, με προοπτική αυτές να ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ (έναντι 9,5 εκατ. ευρώ το 2021) και οι εξαγωγές να φτάσουν στο 25% του τζίρου της. Μάλιστα, η εταιρία σχεδιάζει τη σύσταση θυγατρικής στη Γερμανία για την καλύτερη προώθηση των ετικετών της στην κεντροευρωπαϊκή αγορά.

Διαβάστε επίσης

Samos Pass: Ξεκινά την Δευτέρα 26/09 η τέταρτη φάση του προγράμματος

ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ, ΕΦΚΑ: Ποιες πληρωμές θα γίνουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

Κεντρικές Τράπεζες: Ταχύτερες και μεγαλύτερες οι αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς