Την ανηφόρα έχει πάρει η τιμή των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα, καθώς ήδη καταγράφεται αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Εν μέσω του γενικότερου κύματος ανατιμήσεων στα τρόφιμα,  η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνεται για το φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι πως συνολικά θα κοστίσει ακριβότερα στους καταναλωτές.

Αν και οι τελικές τιμές στα αμνοερίφια θα διαμορφωθούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά, ήδη σε όλα τα κρέατα –ακόμη και στο άλλοτε φθηνό κοτόπουλο– έχουν «τσιμπήσει» αρκετά  σε σχέση με το 2021.

1

Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της τιμής στην οποία θα αγοράσουν τελικά οι καταναλωτές, είναι η ποσότητα των ελληνικών αρνιών και κατσικιών που θα υπάρχουν στην αγορά την επόμενη εβδομάδα. Καθώς αυτή την περίοδο γίνονται, από την πλευρά των παραγωγών, οι εξαγωγές προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, για το Πάσχα των Καθολικών που προηγείται του Ορθοδόξου. Η επάρκεια των ελληνικών αμνοεριφίων η οποία θα φανεί την επόμενη εβδομάδα, θα καθορίσει και τις εισαγωγές που θα γίνουν στη συνέχεια από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Επιπλέον μένει να φανεί και ποια θα είναι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών καθώς και οι ποσότητες τις οποίες είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν φέτος. Σύμφωνα άλλωστε με τους κρεοπώλες, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πτώση στην κατανάλωση της τάξεως του 30-40%. Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο – έως και τρεις φορές- ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία τους.

Ζητούν πλαφόν στην τιμή των αμνοεριφίων οι κρεοπώλες

Με βάση τα παραπάνω,  σε μία προσπάθεια να «προλάβει» φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης να μπει πλαφόν στην τιμή σε όλη την αλυσίδα εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «οι ανατιμήσεις εξαιτίας των επικρατουσών δυσμενών συνθηκών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, σε καύσιμα, ενέργεια και είδη λαϊκής κατανάλωσης έχουν καταστήσει δυσλειτουργική την αγορά και την οικονομία προβληματική με ανεπιθύμητες προεκτάσεις».

Σχετικά με το αίτημα αυτό προς τα αρμόδια υπουργεία, μιλώντας στο mononews o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης εξηγεί:

«Επειδή η ιστορία έχει δείξει ότι οι περίοδοι κρίσεων (ενεργειακές, πόλεμοι κτλ,) δίνουν «εφόδια» σε κάποιους που θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και επομένως είναι πιθανό να εμφανιστούν περιστατικά κερδοσκοπίας, με αυτή την κίνηση, θέλουμε να αποδείξουμε ότι πρώτον ο κρεοπώλης δεν είναι ο κερδοσκόπος της αγοράς.

Δεύτερον, ότι για να γίνει ομαλοποίηση της κατάστασης στην αγορά θα πρέπει και από την τιμή στον παραγωγό και στη συνέχεια στο σφαγείο, κατόπιν στον έμπορο και τον κρεοπώλη να υπάρχει ένα θεμιτό κέρδος ώστε να προστατευθεί ο καταναλωτής που είναι και ο ζημιωμένος τελικά από όλα αυτά».

Τιμές «φωτιά» στα τρόφιμα

Την ίδια στιγμή με βάση τα χθεσινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ με τον πληθωρισμό του Μαρτίου να εκτοξεύεται στο 8,9% από 7,2% τον Φεβρουάριο, καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα σε έλαια και λίπη που πλήττονται άμεσα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 19,9%, σε νωπά λαχανικά κατά 13,6% και σε νωπά φρούτα 7,6%. Γαλακτοκομικά και αυγά κατέγραψαν αύξηση κατά 8,4%, ενώ τα δημητριακά και το αλεύρι – με Ρωσία και Ουκρανία να αποτελούν τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες της Ευρώπης κατέγραψαν ήδη αύξηση 7,6%. Με επιπτώσεις του πολέμου πάντως να μην έχουν ωστόσο περάσει στο σύνολό τους στις τιμές στο ράφι.  Παράλληλα οι τιμές στα κρέατα κατέγραψαν αύξηση 6,4%, στα ψάρια 3,5%, στον καφέ 5,4% και στα λοιπά τρόφιμα 5,1%.

Διαβάστε επίσης:

Το colpo grosso των σούπερ μάρκετ με το ηλιέλαιο

Μετά το ηλιέλαιο είδος πολυτελείας και το κοτόπουλο – Έρχονται νέες ανατιμήσεις

H αναταραχή με το ηλιέλαιο φέρνει αυξήσεις και στο ελαιόλαδο