Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ακριβότερα τα Airbnb από τα ξενοδοχεία τον Αύγουστο

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη άνοδο της τιμής διανυκτέρευσης καταλυμάτων Airbnb τον μήνα με την υψηλότερη ζήτηση συγκαταλέγεται και το φετινό Αύγουστο η Ελλάδα.

Αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη, χώρες όπως η Ισλανδία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υψηλές επιδόσεις με ποσοστά πληρότητας που ξεπερνούν το 70% και τιμή ανά διανυκτέρευση άνω των 200 ευρώ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του παρατηρητηρίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση AirDNA. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, η πληρότητα ανήλθε στο 70% και η μέση τιμή καταλύματος διαμορφώθηκε στα 214 ευρώ, ανεβάζοντας τα έσοδα ανά κατάλυμα στα 150 ευρώ. Ειδικά στην Αθήνα, η πληρότητα έφτασε στο 69% τον Αύγουστο, η μέση τιμή στα 113 ευρώ και τα έσοδα ανά κατάλυμα στα 78 ευρώ.

Χαμηλότερη αλλά διψήφια αυξημένη είναι η αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων τον Αύγουστο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, οι τιμές είδαν την ανιούσα και διαμορφώθηκαν στα 187 ευρώ, αυξημένες κατά 22% σε σύγκριση με πέρσι. Στην Αθήνα η μέση τιμή αυξήθηκε, ενώ η πληρότητα σε όλη τη χώρα διαμορφώθηκε στο 87,6%.

Φρένο στη φθινοπωρινή ζήτηση

Πάντως, στην Ευρώπη, η αύξηση της ζήτησης στα Airbnb έφτασε τον Αύγουστο το 21% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, με ώθηση από την άνοδο της πληρότητας κατά 3,3% σε σχέση με πέρσι και κατά 5% σε σύγκριση με το 2019. Λιγότερο γνωστές και οικονομικές χώρες, όπως το Κόσοβο, η Μολδαβία και η Αλβανία είδαν τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 50% σε ετήσια βάση, τον ίδιο μήνα.

Πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και το Παρίσι ξεχώρισαν με υψηλά ποσοστά πληρότητας και τιμές διανυκτέρευσης, επωφελούμενες από σημαντικές εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και περιορισμένη προσφορά καταλυμάτων. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση διαμορφώθηκε στα 177 ευρώ, ενώ τα έσοδα ανά δωμάτιο στα 130 ευρώ.

Η ζήτηση φαίνεται να επιβραδύνεται το φθινόπωρο, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μαζί την Κροατία (ανάμεσα στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές), όπου η ζήτηση είναι μειωμένη το Νοέμβριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 20 αγορών είναι και χώρες του ευρωπαϊκού νότου (η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία). Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η ζήτηση είναι μειωμένη κατά περίπου 16%, τον Οκτώβριο είναι αυξημένη κατά σχεδόν 30%, ενώ οριακή είναι η αύξηση της ζήτησης για τον Δεκέμβριο, κατά ποσοστό μικρότερο του 3%.

Μένει να φανεί ποιος θα είναι ο ρυθμός της ζήτησης τους χειμερινούς μήνες, οπότε και δε θα προστεθούν νέα καταλύματα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, στο 2ο και στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση από την Πρωτοχρονιά και για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης της ρύθμισης.