ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ωστόσο, το ισχυρό κύμα των ανατιμήσεων, με φόντο την ενεργειακή κρίση που χτυπά και τη χώρα μας, αλλά και το 5ο κύμα της πανδημίας που φαίνεται πως είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ, το οποίο – αν μη τι άλλο – προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Υπουργείο Οικονομικών.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, το φετινό έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο που είχε τεθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο είχε κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του Οκτωβρίου. Με άλλα λόγια, το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7,4% του ΑΕΠ τo 2021, με το δυσμενές σενάριο να κάνει λόγο ακόμα και για έλλειμμα 9% έως το τέλος του έτους. Το σενάριο αυτό στηρίζεται και στο γεγονός ότι θεωρείται βέβαιο ένα ακόμα «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το οποίο έχουν προαναγγείλει και κυβερνητικά στελέχη.
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι όμως, το ενδεχόμενο να απαιτηθούν παρεμβάσεις και στο μέτωπο της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται αν πραγματοποιηθούν ούτε τοπικά ούτε γενικευμένα lockdown. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, άλλωστε, θα έπρεπε να συνοδευτεί με μέτρα όπως αναστολές εργασίας, «πάγωμα» φόρων και δόσεων δανείων, έως και άδειες ειδικού σκοπού σε περίπτωση που έκλειναν τα σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει την ανησυχία του για την εκτόξευση του φετινού ελλείμματος σε δυσθεώρητα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η λεγόμενη δημοσιονομική ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με ένα έλλειμμα που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 13 δις ευρώ, δεν θα ήταν παράλογο να ξεκινήσει μια διαδικασία «παγώματος» πληρωμών του δημοσίου προς προμηθευτές ή ιδιώτες που συναλλάσσονται με το κράτος κι αυτό μέχρι να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για το «διπλό» πρόβλημα, με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η οικονομία: την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
«Στάση πληρωμών δημοσίων έργων»
Ένας επιπλέον κλάδος που έρχεται αντιμέτωπος με τη βάσανο της κακής χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό ζήτημα για την επιβίωση των επιχειρήσεων του, αλλά και την υλοποίηση σημαντικών έργων είναι οι κατασκευές.
Συγκεκριμένα, οι εργοληπτικές οργανώσεις κάνουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών για έργα που είναι υπό υλοποίηση ή έχουν περαιωθεί. Πρόκειται για αρκετά έργα σε τουλάχιστον 8 από τις 13 Περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ καθώς και στα υπόλοιπα προγράμματα χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως για παράδειγμα το «Αντώνης Τρίτσης» και το «Φιλόδημος».
Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) υπό την προεδρία της Μαρίας Τσιομπάνου έχει επισημάνει πρόσφατα το εν λόγω ζήτημα με επιστολή προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών.
Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη η Μαρία Τσιομπάνου, ανέφερε πως η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και 3 μήνες, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου οδηγούνται σταδιακά σε αδιέξοδο, καθώς είναι η πρώτη φορά που επηρεάζεται η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργολήπτες είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης των έργων για τα οποία έχουν υπογράψει «λεόντιες συμβάσεις υπέρ του δημοσίου», όπως τονίζει η ίδια.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ανάδοχοι έργων υψηλής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες να τα «χρηματοδοτούν από την τσέπη τους» ή ακόμα και να οδηγούνται σε δανεισμό προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις που θα προέλθουν από την καθυστέρηση ή την παύση των εργασιών.
Η εργοληπτική κοινότητα, προσθέτει η Μαρία Τσιομπάνου, κατανοεί πως η κρίση της πανδημίας και οι φυσικές καταστροφές έχουν επιβαρύνει δημοσιονομικά την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να έχουν αφιερωθεί σε αυτούς τους τομείς σημαντικοί χρηματοδοτικοί πόροι. Φυσικά, κατανοούν την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά από την άλλη αδυνατούν να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα.
Αυτό που ζητούν οι εργολήπτες είναι να δοθεί μία λύση και να προχωρήσουν τα έργα που έχουν αναλάβει, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους ως επιχειρήσεις. Ζητούν, επίσης, και σοβαρές απαντήσεις από πλευράς της πολιτείας και όχι τις «υπεκφυγές περί κλεισίματος πλαφόν και διενέργειας ελέγχων» που επικαλούνται οι Περιφέρειες, όπως τονίζει η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ.
Διαβάστε επίσης
Σπήλιος Λιβανός: 21 αρδευτικά έργα ύψους 4 δισ. ευρώ αλλάζουν τον «χάρτη» στην αγροτική παραγωγή
ΟΠΑΠ: Στο 46,86% το ποσοστό του Sazka Group, συμμετείχε στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη