Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ακόμα πιο βαριά τα πρόστιμα για όσους δεν διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές μηχανές

Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ

Αυστηρά πρόστιμα που γίνονται ακόμα πιο βαριά για τις επιχειρήσεις που θα γράψουν στα… παλαιά των υποδημάτων τους το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, φέρνει άμεσα το οικονομικό επιτελείο.

Τις επόμενες ώρες μάλιστα, θα κατατεθεί και η σχετική τροπολογία με τα πρόστιμα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η… ποινή για όσες επιχειρήσεις δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση θα φτάνει τα 10.000 ευρώ και θα φτάνει στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που διαθέτουν απλογραφικά βιβλία.

Για όσες έχουν διπλογραφικά το πρόστιμο εκτινάσσεται έως τα 30.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής ενδέχεται να είναι υψηλότερο!

Αυτό αφορά όσους είναι εδώ και καιρό υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS και να διασυνδεθούν με τις ταμειακές έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Ήδη έχουν σταλεί δεκάδες χιλιάδες ενημερωτικά emails από την ΑΑΔΕ στους υπόχρεους διασύνδεσης, οι οποίοι και πρέπει άμεσα να έρθουν σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Επιπλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξει ο 4ος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», που θα επιτρέπει την επιδότηση μέσω «voucher» μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, εστάλησαν e-mails στις πρώτες 15.000 επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή, και οι πάροχοι των οποίων έχουν αναβαθμίσει τα POS τους.

Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου που είναι και η προθεσμία.

Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης, στο myAADE, στο πεδίο, «Τα Μηνύματά Μου».

Καθημερινά θα αποστέλλονται αντίστοιχα e-mails και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, για τις οποίες οι πάροχοι POS και οι κατασκευαστές ταμειακών μηχανών θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

Οι 35 νέοι κλάδοι

Όμως, με βαριά πρόστιμα απειλούνται και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν διασυνδέσουν ταμειακές μηχανές και POS.

Οι 35 νέοι κλάδοι που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS από τις αρχές του 2024, έχουν προθεσμία να προμηθευτούν τα POS έως το τέλος Φεβρουαρίου και δεν θα έχουν πρόστιμο έως το τέλος Μαρτίου, με βάση και την τελευταία παράταση που έδωσε ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ.

Όμως, από την 1η Απριλίου όσοι επαγγελματίες από τους 35 κλάδους δεν έχουν συνδεδεμένο POS θα έχουν πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Οι πάροχοι ταμειακών μηχανών και POS

Όσοι πάροχοι POS και ταμειακών μηχανών δεν αναβαθμίσουν τα λογισμικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που εκπνέει η προθεσμία διασύνδεσης, τότε το πρόστιμο θα ξεκινά από 200.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται σε 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Όπως αναφέρουν από το Υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τη χθεσινή ενημέρωση με εκπροσώπους φορέων της αγοράς, είχε προηγηθεί και αντίστοιχη συνάντηση με εκπροσώπους παρόχων ταμειακών μηχανών και POS και καθόλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Διαβάστε επίσης:

«Ανέβηκε» η νέα ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ

Τέλος το έκτακτο επίδομα το Πάσχα στους ευάλωτους – «Μπλόκο» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις η πληρωμή, πρώτη καταβολή έως τις 30 Απριλίου