Νέο σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση, η οποία απαντά πως τα περιθώρια της οικονομία έχουν στενέψει πολύ και πως θα πρέπει να σχεδιαστεί το άμεσο άνοιγμα της αγοράς.

Τα τελευταία 24ωρα είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα σκληρό μπρα – ντε – φερ κυβέρνησης – ειδικών για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η οποία αναδεικνύεται σε μια πολύ δύσκολη εξίσωση, καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται τα διασωληνωμένοι συμπολίτες μας και οι αντοχές του συστήματος υγείας και από την άλλη τα ταμειακά διαθέσιμα που φθίνουν μέρα με τη μέρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το οικονομικό επιτελείο επαναλαμβάνει συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες το κόστος του lockdown, το οποίο στοιχίζει 750 εκατ. ευρώ για κάθε 7 ημέρες γενικής καραντίνας, ενώ για ευνόητους λόγους επισημαίνει και τον «λογαριασμό» του κλειστού λιανεμπορίου που εκτιμάται περί τα 250 εκατ. την εβδομάδα.

Πέραν της σύγκρουσης για το τι μέλλει γενέσθαι υπό τη σκιά της νέας έκρηξης των κρουσμάτων, εδώ και καιρό έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη «κόντρα» για τα πεπραγμένα των τελευταίων μηνών, καθώς η χώρα βρίσκεται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα από τις αρχές Νοεμβρίου, διανύοντας τέσσερις μήνες «σκληρού» lockdown.

Το «φυτίλι» ήταν η «ατάκα» που ακούστηκε προ εβδομάδων ότι απέτυχαν τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί και ξεκινά η εφαρμογή των «έξυπνων μέτρων».

Αυτό ήταν αρκετό για να φέρει εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο επί 100 και πλέον ημέρες προσπαθεί να διαχειριστεί τα (δανειακά) ταμειακά διαθέσιμα, ενώ παρατηρεί και την επόμενη ημέρα, προκειμένου να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις με τις αγορές και τους θεσμούς.

Χαρακτηριστική ίσως, ήταν μια αναφορά του Χρήστου Σταϊκούρα σε συνέντευξή του, την ημέρα που το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην έκδοση εντόκων γραμματίων, αντλώντας περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε εμφατικά πως αυτά τα χρήματα θα μας «βγάλουν» για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Φυσικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ακόμα επαρκή για τη διαχείριση της κρίσης, ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας ήθελε μάλλον να στείλει μήνυμα αγωνίας προς πάσα κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν «περάσει» η άποψη των ειδικών για ακόμα πιο σκληρό lockdown δυο εβδομάδων, δηλαδή έως το τέλος του μήνα, τότε το κόστος της κρίσης θα αυξηθεί περαιτέρω, ενώ θα μπει «φρένο» και στο σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εξής οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις (με κρατική εντολή) και όχι τις πληττόμενες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών για τα ενοίκια Απριλίου και Μαΐου, καθώς θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρχουν πολλοί (και σημαντικοί) κλάδοι της οικονομίας που θα παραμείνουν κλειστοί, όπως η εστίαση, οι μεταφορές, ο τουρισμός κτλ.

Σταϊκούρας: Νέο πακέτο μέτρων ύψους 2,5 δισ. – Τι προβλέπεται για Επιστρεπτέες Προκαταβολές, πάγιες δαπάνες και ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

Ο κίνδυνος «λουκέτων» οδηγεί σε άνοιγμα της αγοράς

Lockdown: Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία – Καθυστερεί η εστίαση