Πάνω από το 1/3 (36%) των Ελλήνων αναμένουν ότι θα μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι επιλογές τους κατευθύνονται ξεκάθαρα σε αστικές κατοικίες, σύμφωνα με έκθεση της RE/MAX Europe, η οποία πραγματοποιήθηκε με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πολίτες της ελληνικής επικράτειας.

Η έκθεση εξετάζει τους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ακινήτων, καθώς και την τάση των Ελλήνων για αλλαγή κατοικίας τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, είτε προβούν σε αγορά είτε σε ενοικίαση, πάνω από το 60% αυτών των υποψηφίων για μετακόμιση, στρέφουν το βλέμμα τους σε αστικά διαμερίσματα.

Το ¼ αυτών που αναμένουν ότι θα μετακομίσουν, παρακινούνται από οικονομικούς παράγοντες, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της Ευρώπης.

Σ’ αυτήν την κατηγορία, περίπου το 8% αναζητά περισσότερο οικονομικές περιοχές, ενώ περισσότερο από το 6% στοχεύει να μειώσει τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης.

Tο 26% αναζητά μεγαλύτερα ακίνητα

Την ίδια στιγμή, το 26% αναζητά μεγαλύτερα ακίνητα, ενώ το ¼, στρέφεται σε περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια, που μπορούν να τους προσφέρουν άλλες περιοχές.

Παραδόξως, αν και το 80% των Ελλήνων είναι ήδη ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αυτοί που ψάχνουν να μετακομίσουν λένε ότι είναι πιθανόν να ενοικιάσουν το επόμενο ακίνητό τους.

Πάνω από το 31% αναζητά μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ μόνο το 11% εξετάζει μικρότερες περιόδους ενοικίασης. Το ¼ των υποψήφιων αγοραστών σκέφτεται ακίνητα με προτίμηση σε αστικές περιοχές ή περιοχές των προαστίων.

Είναι ενδιαφέρον ότι η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων σε φίλους και μέλη της οικογένειας αποτελεί το κίνητρο για σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες ερωτηθέντες, που σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο.

Σε άνοδο η συγκατοίκηση

Την ίδια στιγμή, η συγκατοίκηση σημειώνει ανοδική πορεία στην Ελλάδα, λόγω των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την κοινή διαβίωση.

Αυτό που δελεάζει περισσότερο τους Έλληνες στην επιλογή της συγκατοίκησης είναι η αποδοτικότερη οικονομικά, από κοινού πρόσβαση σε ανέσεις (26,7%) και το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης (22,7%).

Επιπλέον, το 20% περίπου των ερωτηθέντων στα πλαίσια της έρευνας στρέφονται σ’ αυτήν την ιδέα για την ευελιξία του, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να μοιράσουν τον χρόνο τους σε περισσότερες τοποθεσίες.

Η συγκυριότητα προσέλκυσε επίσης σημαντική προσοχή, με το 67% των Ελλήνων να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους σε αυτήν την κοινή πορεία προς την ιδιοκτησία.

Για πολλούς, αποτελεί τον τρόπο ώστε να επιμερίζονται τα έξοδα συντήρησης (30,1%) και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ακίνητα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οικονομικά δυσπρόσιτα (24,9%).

Στο μεταξύ, για λιγότερους από το ¼ των ερωτηθέντων (24,4%), η συνιδιοκτησία προσφέρει έναν ελκυστικό τρόπο να εξασφαλίσει κανείς μια δεύτερη ή εξοχική κατοικία.

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: «Ράλι» τιμών αγοράς και ενοικίασης στον Πειραιά και τα Προάστιά του

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει την Δευτέρα 26/2 η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 ή τα 67 το 2024