Τους 125 έχουν φτάσει οι δήμοι της χώρας που έχουν ζητήσει «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς πολλοί δήμοι ζητούν παράταση στην προθεσμία υποβολής ενστάσεων που λήγει σήμερα.

Οι 125 δήμοι θεωρούν ότι οι αντικειμενικές αξίες όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν το 2022 είναι μεγαλύτερες από τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν άδικες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και άλλους 18 φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Με βάση τα στοιχεία που θα υποβληθούν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών  εφόσον διαπιστώσει βάσιμα  ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υπερβολικές.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι  όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αποφασιστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η  επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει  οι αλλαγές να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους ακινήτων του 2024 εκτός εάν υπάρξει κάποια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς.

Ποιοι δήμοι ζητούν μείωση των αντικειμενικών

Οι δήμοι ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ή ακόμη και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2018.

Η αρχή έγινε από τον δήμο Αθηναίων που ζητά  μείωση των νέων αντικειμενικών κατά 50%  ουσιαστικά σε 30 περιοχές από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

Στο σημείωμα του προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι σε όσες περιοχές του Δήμου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022 σε σύγκριση με την 31η-12-2021 θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν την 1η-1-2022, ώστε οι αυξήσεις τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να φθάνουν το πολύ μέχρι το 55%.

Στο παιχνίδι έχουν μπει πολλοί δήμοι της Αττικής όπως της Γλυφάδας, του Ζωγράφου, των Βριλησσίων, του Αμαρουσίου, της Καλλιθέας, του Αγ. Δημητρίου, της Παλλήνης, του Μοσχάτου-Ταύρου, της Πετρούπολης αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα όπως οι δήμοι Κορίνθου, Καλαμάτας, Ρόδου, Κιλκίς, Πύλου, Σάμου, Κέρκυρας, Πάτρας Πύργου κ.α.

Το δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ανά ζώνη που κυμαίνεται από 10% έως 30% . Τη γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επίπεδα του έτους 2018 ζητά ο δήμος Αμαρουσίου που προτείνει και τη δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά στον παλαιό και στο νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.

Γενναία μείωση των αντικειμενικών ζητείται από τον δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού, οπου οι αυξήσεις σύμφωνα με τη δημοτική αρχή είναι υπέρογκες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις δυνατότητες και των πολιτών. Η αύξηση στο Ελληνικό με τις νέες αντικειμενικές αξίες κυμαίνεται από 10,52% έως 45%, αύξηση που δεν λαμβάνει τα δεδομένα της περιοχής και την οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών

Μείωση των αντικειμενικών ζητά ο δήμος Βριλησσίων όπως και ο δήμος Πετρούπολης, ο δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής, όπου η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81%. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές και για αυτό τον λόγο ζητείται σημαντική μείωση τους.

Στη Ραφήνα, ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής. Ο δήμος Παλλήνης ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους ενώ το ίδιο αίτημα έχει και ο δήμος Ηρακλείου Αττικής.
Tη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και την επαναφορά τους σ’ αυτές που ίσχυαν την 31/12/2021 καθώς και την επανεξέταση του συντελεστή παλαιότητας για τις κατοικίες άνω των 50 ετών ζητά με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη από το υπουργείο Οικονομικών. Ο δήμος Γλυφάδας , ζητά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, καθώς μετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν μεγάλες αυξήσεις.

Ενστάσεις καταγράφονται σε όλη την επικράτεια. Στην ακριτική Κομοτηνή, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης προτείνει μείωση αντικειμενικών κατά 20%,κάτι που σημαίνει μείωση από 100 ευρώ στους οικισμούς με τις χαμηλότερες αξίες μέχρι 200 ευρώ σε αυτούς με τις υψηλότερες. Μειώσεις ζητά και ο Δήμος Ιθάκης, καθώς οι αντικειμενικές εκεί αυξήθηκαν έως και κατά 250%.  Η πρόταση του Δήμου Αγρινίου προς το ΥΠΟΙΚ είναι να υπάρξει οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο το νέο «καλλικρατικό» Δήμο Αγρινίου.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης, μετά τη συγκέντρωση πολλαπλών αιτημάτων για μείωση των αντικειμενικών αξιών, προσέλαβε ορκωτό εκτιμητή ο οποίος επεξεργάστηκε την πρόταση που απεστάλη στο υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα, τη μείωση κατά 20% των τιμών στις υφιστάμενες τιμές των αντικειμενικών αξιών ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου από το υπουργείο Οικονομικών.

O δήμος Πατρέων ζητά «κούρεμα» 30% στις αντικειμενικές τιμές ενώ την  οριζόντια μείωση κατά 20% των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών  ενώ μειώσεις για την πόλη του Πύργου και τις τοπικές κοινότητες, με κάποιες επιπλέον εξαιρέσεις για μεγαλύτερες μειώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Πύργου.

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, πρότεινε στο υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς προκειμένου να διαμορφωθεί μια «δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας».

Διαβάστε επίσης:

e-ΕΦΚΑ: Αναβολή λειτουργίας Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ σε όλη την επικράτεια για προληπτικούς λόγους

ΑΑΔΕ: Ετοιμάζεται να κάνει «δύσκολη τη ζωή» σε φοροφυγάδες και οφειλέτες με οικονομική επιφάνεια