ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αισιοδοξία ότι η ανάπτυξη φέτος δεν θα χάσει τη μάχη με το φράγμα του 2% επικρατεί στην αγορά αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου βέβαια καθώς οι καιροί που ζούμε διεθνώς είναι ταραγμένοι και οι προβλέψεις είναι ευάλωτες.
Το πρώτο μεγάλο ορόσημο είναι η ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ στις 6 Ιουνίου, όπου θα αποτυπωθεί η πορεία της ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Θα είναι μια πρώτη ένδειξη φυσικά αλλά το παιχνίδι θα κριθεί στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο, με ρυθμιστή την τουριστική κίνηση και πόσο αυτή τελικά θα προλάβει να επηρεαστεί από τη διεθνή αναταραχή. Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις από το μέτωπο του τουρισμού είναι ενθαρρυντικές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ κ. Γιάννη Ρέτσο, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης του ΙΟΒΕ μέσω της οποίας το κορυφαίο think tank της χώρας προσγείωσε την πρόβλεψη του για μέση ανάπτυξη φέτος στο 2,2% (από 2,4%), οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ είναι αυξημένες κατά σχεδόν 20% σε σχέση με πέρυσι.
Εκτιμώντας πως ο κλάδος θα επηρεαστεί εάν οι βασικές αγορές για την Ελλάδα εισέλθουν σε ύφεση εκτίμησε επίσης πως εκείνο που ίσως επιδράσει αρνητικά θα μπορούσε να είναι η υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Ωστόσο προς Ελλάδα από τις ΗΠΑ έρχονται επισκέπτες που ανήκουν στα υψηλότερα βαλάντια, οπότε θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να αποτυπωθεί αυτό στην εικόνα των αφίξεων.
Το μεγάλο θέμα βέβαια για τη χώρα, πλην του τουρισμού, είναι το θέμα των επενδύσεων. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις για να καλύψει, τώρα που μπορεί και διαθέτει και μεγάλο όγκο κονδυλίων, μεγάλο μέρος του επενδυτικού κενού που τη χωρίζει ακόμη από την ευρωζώνη.
Εάν η διεθνής αβεβαιότητα που έχει έρθει για να μείνει στις αγορές αρχίζει να δείχνει τα δόντια της στις επενδύσεις, μπλοκάροντας τη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο, αυτό θα είναι ένα ποσοτικό αλλά και ένα ποιοτικό πλήγμα στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
Ειδικά με δεδομένο ότι εκείνο που επείγει για τη χώρα είναι η μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα θωρακίσει τα δημόσια οικονομικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η αναπτυξιακή υπεραπόδοση
Το πόσο σημαντικό είναι το θέμα της αναπτυξιακής υπεραπόδοσης αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στην επίσκεψη – εξπρές που πραγματοποίησε στην Αθήνα τη Μεγάλη Τετάρτη.
Στις δηλώσεις του με την πολιτική ηγεσία της χώρας δεν τσιγκουνεύτηκε τα θετικά σχόλια, δηλώνοντας μάλιστα πως «ως πρόεδρος του Eurogroup μπορώ να πω πως αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για ολόκληρη την ευρωζώνη το να βλέπουμε την Ελλάδα να ηγείται στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης», κάτι που όπως εκτίμησε έχει αναγνωριστεί ξεκάθαρα και εξωτερικά μέσα από τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης τους τελευταίους μήνες.
Το θέμα της ανάπτυξης και της διατήρησης της δυναμικής της παραμένει ωστόσο ένα απαιτητικό στοίχημα για την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες, καθώς εάν κόντρα σε τόσο μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας διεθνώς η Ελλάδα καταφέρει να κρατήσει το φράγμα του 2%, τότε αυτό θα αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και για τις επόμενες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων εντός του 2025.
Κάτι που με τη σειρά του έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα καθώς φέτος είναι η χρονιά που καλό είναι να αναρριχηθούμε ακόμη υψηλότερα στη σκάλα της επενδυτικής βαθμίδας καθώς σταδιακά την προσεχή τριετία η ανάπτυξη θα περιορίζεται προς το δυνητικό περίπου 1,5%.
Διαβάστε επίσης:
Παπασταύρου και Τσάφος: Επίσκεψη στον ΑΔΜΗΕ – Το «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους
Κορκίδης: Ενθαρρυντική είναι η πρώτη αποτίμηση της πασχαλινής αγοράς
Κλάους Σβαμπ: Αποχώρησε από τη θέση του προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Reuters: Η Κομισιόν εξετάζει νομικές επιλογές για να σπάσει τα συμβόλαια για το ρωσικό φυσικό αέριο
- Τζον Πόλσον: Γιατί βλέπει συνέχεια της ανόδου του χρυσού και επενδύει μανιωδώς σε αυτόν
- Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρινσά (ΔΝΤ): Ανάγκη επανασχεδιασμού του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος
- Πιερρακάκης για νέα μέτρα: Απλώνουμε δίχτυ προστασίας σε όσους χρειάζονται τη στήριξή μας
