ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πτώση στη ζήτηση του Αυγούστου – σύμφωνη και με την πανευρωπαϊκή τάση – έρχεται να καλύψει η περίοδος των Χριστουγέννων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, με την Αθήνα να καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 31% για τις κρατήσεις Δεκεμβρίου. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του παρατηρητηρίου AirDNA, που κατατάσσει την ελληνική πρωτεύουσα στην 6η θέση της κατάταξης των πόλεων με τη μεγαλύτερη ζήτηση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, στην οποία το Ροβανιέμι της Φινλανδίας βρίσκεται πρώτο με αύξηση της ζήτησης κατά 90%.
Τον Αύγουστο, βέβαια, η Ελλάδα ακολούθησε την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πτώση της ζήτησης, καθώς και στις δύο περιπτώσεις διαμορφώθηκε στο 30% χαμηλότερα. Ωστόσο, η ισχυρή ζήτηση του Σεπτεμβρίου σήμαινε ότι πέντε χώρες —Κροατία, Ουγγαρία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία— παρουσίασαν μικρότερη πτώση της ζήτησης φέτος από πέρυσι. Ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για ταξίδια κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής αυξήθηκε και η πληρότητας στην Ελλάδα κατά 6,6% σε σύγκριση με πέρσι.
Πάντως, το μερίδιο των διανυκτερεύσεων ξένων επισκεπτών σε σύγκριση με το σύνολο των διανυκτερεύσεων δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, αφού τον Μάρτιο του 2024, οι ξένοι ταξιδιώτες αντιστοιχούσαν στο 59% όλων των διανυκτερεύσεων επισκεπτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 65% τον Μάρτιο του 2019. Στην Ελλάδα το μερίδιο των ξένων επισκεπτών έφτασε φέτος στο +25%.
Τα φορολογικά έσοδα του 2023 έφτασε ήδη η βραχυχρόνια μίσθωση
Την ανθεκτικότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης επιβεβαιώνουν τα φορολογικά έσοδα που εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 830 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή. Το 2017 τα φορολογικά έσοδα ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ, το 2023 έφτασαν τα 740 εκατομμύρια και το φετινό εννεάμηνο διαμορφώνονται σε 742 εκατ. ευρώ, έναντι 640 εκατομμυρίων στο αντίστοιχο διάστημα του 2023. Όπως ανέφερε κατά τη συμμετοχή του στη φετινή Prodexpo ο αντιπρόεδρος της STAMA Greece, του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, Κωνσταντίνος Κιάμας, o τζίρος του κλάδου φτάνει τα 5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού του Airbnb, η κυβέρνηση φέρεται να είναι ανοιχτή στην επέκτασή τους, με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο της απαγόρευσης έκδοσης νέων αδειών και πέρα από τα τρία κεντρικά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων, κάτι το οποίο είχε αφήσει ανοιχτό και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την παρουσίαση των μέτρων. Μέχρι σήμερα, το 90% των ιδιοκτητών έχει ανοίξει βιβλία, βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ. Όπως πρόσθεσε ο κ. Πατέλης, σε φυσικά πρόσωπα ανήκει το 80% των σπιτιών που διαθέτουν μοναδικό ΑΜΑ και μισθώνονται βραχυχρόνια (ήτοι 80.000 ακίνητα), εκ των οποίων τα 4/5 νοικιάζονται κάτω από 90 ημέρες. Αντίστοιχα σε νομικά πρόσωπα ανήκουν 20.000, με τα μισά τουλάχιστον να μισθώνονται πάνω από 90 ημέρες.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του STAMA αναφέρθηκε στην αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας από τα 1,5 στα 8 ευρώ ανά διανυκτέρευση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, και, συγκρίνοντάς τη με την αύξηση του φόρου στα ξενοδοχεία, τόνισε πως το μέτρο θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και καταλύματα δύο ταχυτήτων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση