• Οικονομία

    ΣτΕ: Ιδιοκτήτες και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ζητούν την ακύρωση του αυτοτελούς τέλους επιτηδεύματος

    • NewsRoom

    Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ


    Την ακύρωση του αυτοτελούς τέλους επιτηδεύματος διεκδικούν ιδιοκτήτες και διαχειριστές βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων.

    Η συζήτηση των προσφυγών έγινε σήμερα στο Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το δικαστήριο να επιφυλάσσεται να εκδώσει απόφαση.

    Η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Συνδέσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και 5 εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων προσέφυγαν στο ΣτΕ.

    Ζητούν την ακύρωση τμήματος της με αριθμ. Ε2024/9.4.24 εγκυκλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς τέλους επιτηδεύματος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

    Οι αιτούντες υποστηρίζουν ότι από την εφαρμογή της εγκυκλίου πλήττονται άμεσα ή έμμεσα οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές ακινήτων που ασχολούνται με τη διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους, καθώς υποχρεούνται να καταβάλλουν αυτοτελές τέλος επιτηδεύματος για καθένα από τα ακίνητά τους.

    Όσοι από αυτούς αναθέτουν σε τριτους τη διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων υποστηρίζουν ότι πλήττονται εμμέσως, καθώς το τέλος επιτηδεύματος μετακυλίεται σε αυτούς ως δαπάνη του ακινήτου.

    Στη συζήτηση των προσφυγών υποστήριξαν ότι η επίμαχη εγκύκλιος όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος, είναι αντισυνταγματική καθώς επιβάλει πρόσθετο φορολογικό βάρος στις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και για κάθε εκμισθούμενο ακίνητο, χωρίς αυτό να προβλέπεται σε διάταξη τυπικού νόμου.

    Αυτό, όπως είπαν, παραβιάζει το άρθρο 87 του Συντάγματος και την αρχή της ασφάλειας του δικαίου που επιβάλλει τη σαφήνεια και προβλέψιμη εφαρμογή των θεσπιζόμενων κανονιστικών ρυθμίσεων, όπως είναι η επιβολή οικονομικών επιβαρύνσεων υπό τη μορφή φόρων, τελών και εισφορών.

    Εκτός από αντισυνταγματική οι αιτουντες υποστήριξαν ότι είναι και παράνομη καθώς δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

    Διαβάστε επίσης:
    Χεζμπολάχ: Λέει ότι πυροδότησε μια βόμβα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών

    Δημήτρης Καρούσης: Πρωτοπόρος στην ιατρική έρευνα ο πατέρας του αδικοχαμένου Ιωνά

    Κωτσόβολος: Φέρνει την κατηγορία των επίπλων κουζίνας και σπιτιού στο ανανεωμένο κατάστημά της στο City Plaza Γλυφάδας



    ΣΧΟΛΙΑ