Στο ενδεχόμενο επέκτασης της απαγόρευσης μετατροπής ακινήτων σε νέα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκτός των τριών κεντρικών διαμερισμάτων της Αθήνας, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εξειδίκευσης των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίστηκε πως ο περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2025, με διάρκεια ενός έτους και δυνατότητα χρονικής παράτασης αλλά και χωρικής επέκτασης, ανάλογα των αποτελεσμάτων της νέας ρύθμισης. Σημειωτέον ότι προς το παρόν το μέτρο θα εφαρμοστεί στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα, δηλαδή στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας (Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσσια, Νεάπολη), στο 2ο δημοτικό διαμέρισμα (Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι) και στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα (Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ). Σε ολόκληρο το δήμο της Αθήνας υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που λειτουργούν ως καταλύματα Airbnb φτάνουν τα 63.220. Ενδεικτικά, στο Κουκάκι και του Μακρυγιάννη το 2023 υπήρχαν 1.137 εγγεγραμμένα ακίνητα, ενώ στο Νέο Κόσμο 1.004, βάσει τελευταίων στοιχείων της Grant Thornton.

Σε αυτό το πλαίσιο, το τέλος ανθεκτικότητας που καταβάλλεται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα αυξηθεί από 0,5 ευρώ στα 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση τους χειμερινούς μήνες στα Airbnb, παρόλο που θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τα περσινά για τα ξενοδοχεία. Επίσης, την καλοκαιρινή περίοδο, το τέλος ανθεκτικότητας θα καταβάλλεται αυξημένο – από 1,5 ευρώ σε 8 ευρώ/διανυκτέρευση – από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στο πλαίσιο ρύθμισης του κλάδου που «λειτουργεί ως παραξενοδοχία», όπως τόνισε η υπουργός, επίκειται, μέσω νέου νομοσχεδίου, η θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας που θα πρέπει να πληρούν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πάντως, περισσότερες θα είναι από τη νέα σεζόν και οι φορολογικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών ξενοδόχων της χώρας, αφού το τέλος ανθεκτικότητας θα καταβάλλεται αυξημένο κατά 0,5 – 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση κατά τη διάρκεια των μηνων αιχμής, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Στους μήνες κατά τους οποίους το πράσινο τέλος θα καταβάλλεται μειωμένο προστίθεται και ο Μάρτιος, σε μία προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής σεζόν.

Ειδικότερα, το πράσινο τέλος αυξάνεται κατά 0,5 για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατά 2 ευρώ στα 5 ευρώ για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, αυξάνεται στα 10 από 7 ευρώ για τα τετράστερα ξενοδοχεία και στα 15 από 10 ευρώ για τα πεντάστερα και τις βίλες. Τέλος, το τέλος αυξάνεται από 1,5 στα 8 ευρώ την περίοδο αιχμής για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και κατά 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση για την περίοδο χαμηλότερης ζήτησης.

Σύμφωνα με την υπουργό, τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, ιδίως έργα υποδομών και δαπάνες βελτίωσης των υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Τα μέτρα που προαναγγέλθηκαν ξεσήκωσαν ήδη τις αντιδράσεις των εκπροσώπων του κλάδου. «Τα μέτρα επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού κλάδου, και όχι στήριξης όπως από παραδρομή θέλουμε να πιστεύουμε ότι χαρακτηρίστηκαν, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών οικογενειακών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και θίγουν τις πιο ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Είναι δυστυχώς προφανές πως με αποφάσεις σαν αυτές η πολιτεία αντιμετωπίζει τον ισχυρότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας ως μια δημοσιονομική διέξοδο και όχι ως έναν αναπτυξιακό βραχίονα», σχολίασε από το λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής.

Το τέλος κρουαζιέρας

Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν ξεκινά και η επιβολή του νέου τέλους κρουαζιέρας, που θα ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια Μυκόνου και Σαντορίνης και σε 5 ευρώ ανά επιβάτη στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο. Το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 50% τους πλάγιους μήνες και μειωμένο κατά 80% τους χειμερινούς. Το όφελος από την επιβολή του τέλους υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια κατ’ έτος για τα δημόσια ταμεία και τα έσοδα αυτά θα εγγράφονται κατά 1/3 στους δήμους, κατά 1/3 στο υπουργείο Ναυτιλίας και κατά 1/3 στο υπουργείο Τουρισμού.

Εκτός της επιβολής του νέου φόρου, το σχέδιο ρυθμίσεων του υπουργείου Τουρισμού για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας περιλαμβάνει την ανάπτυξη του homeporting με το άνοιγμα νέων προορισμών, η ανάπτυξη υποδομών στους λιμένες τόσο για τη ορθή διαχείριση του berth allocation, όσο και για τον έλεγχο των ροών στην ξηρά. Επίσης, προβλέπεται η χορήγηση κινήτρων μικρότερων κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες υψηλότερου εισοδήματος.