Προς τη σωστή κατεύθυνση αποτιμούν ότι κινούνται τα μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, που τάσσονται υπέρ του συνεχούς διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων σε όλα τα προβλήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, η ΕΘΕΑΣ θεωρεί εποικοδομητική τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μεσημέρι της Παρασκευής, 14 Φεβρουαρίου 2025, με τους εκπροσώπους των αγροτών για την επίλυση των προβλημάτων τους, καθώς και των ζητημάτων που προέκυψαν μέσα στο 2024, «μια χρονιά με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες έπληξαν το αγροτικό εισόδημα είτε λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είτε λόγω των συνθηκών της διεθνούς αγοράς».

1

Σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ, στην τετράωρη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ κυβερνητικού κλιμακίου και αγροτών από όλη τη χώρα, υπήρξε ειλικρινής προσπάθεια εύρεσης λύσεων.

Όπως σημειώνει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε ανοιχτή και αναλυτική εξέταση όλων των ζητημάτων σε θετικό κλίμα, που είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών.

Ωστόσο, η θέση της ΕΘΕΑΣ είναι πως η εν λόγω προσπάθεια πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα πρακτικά μέτρα, ώστε να δοθούν ολοκληρωμένες λύσεις στα προβλήματα των αγροτών.

Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζει ότι πρέπει πλέον να θεσμοθετηθεί ένας συνεχής διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών και των συνεταιρισμών, προκειμένου τα προβλήματα και τα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή να συζητούνται έγκαιρα και να μην συσσωρεύονται ή εξετάζονται μόνο με αφορμή τις κινητοποιήσεις.

«Ο συνεχής και θεσμοθετημένος διάλογος θα δώσει ώθηση για την εξεύρεση λύσεων, θα εδραιώσει το θετικό κλίμα και θα αντικαταστήσει τον αποσπασματικό διάλογο, που περιορίζεται στην περίοδο των μπλόκων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος κάνει λόγο για σημαντικά βήματα στήριξης της καλλιέργειας, υπενθυμίζοντας ότι η εφετινή καλλιεργητική περίοδος ήταν μια από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών για τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς κλήθηκαν να διαχειριστούν υψηλό κόστος παραγωγής, μειωμένες αποδόσεις, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαμηλές τιμές, που έθεσαν και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών εκμεταλλεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος τονίζει σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναγνωρίζει ότι, παρά τις δυσκολίες, έχουν ανακοινωθεί διά στόματος του Υπουργού, κ. Τσιάρα, σημαντικά βήματα στήριξης της καλλιέργειας και, ειδικότερα:

– Ένταξη της βαμβακοκαλλιέργειας στο Μέτρο 23, το οποίο προβλέπει έκτακτη αποζημίωση για τους παραγωγούς, που υπέστησαν εισοδηματική απώλεια άνω του 30%.

– Διευκόλυνση της απόδοσης της συνδεδεμένης ενίσχυσης με χαμηλότερο πλαφόν παραδόσεων ανά στρέμμα, ώστε να καλυφθούν περισσότερες εκμεταλλεύσεις.

– Πρόσθετη ενίσχυση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, μέσω του περιβαλλοντικού μέτρου μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα.

Όπως επισημαίνει, «όλες αυτές είναι παρεμβάσεις που ενισχύουν την καλλιέργεια και αποτελούν σημαντική βοήθεια ειδικά για την εφετινή χρονιά, που οι επικρατούσες συνθήκες οδηγούν σε οικονομική ζημία χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται, για να καλύψουν τις συνολικές απώλειες και προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Ως εκ τούτου, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα, τα οποία απαιτούν παρεμβάσεις, όπως:

– ο έλεγχος του κόστους παραγωγής του προϊόντος,

– η εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές,

– η προώθηση κινήτρων για επενδύσεις στις σύγχρονες τεχνολογίες της γεωργίας ακριβείας, στη στάγδην άρδευση και σε έργα ΑΠΕ και ενεργειακού συμψηφισμού του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας,

– η ενίσχυση των προσπαθειών για την προώθηση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές και τη δημιουργία ταυτότητας και υπεραξίας γι’ αυτό».

Παράλληλα, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, αντιλαμβανόμενη τη βούληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μια ουσιαστική βοήθεια και σεβόμενη τον θεσμικό ρόλο της, υπογραμμίζει ότι δεσμεύεται να συνεχίσει ακατάπαυστα τις παρεμβάσεις και τον διάλογο με τα στελέχη του Υπουργείου και τους αρμόδιους φορείς, με βασικό στόχο τη στήριξη των παραγωγών και τη διατήρηση της βιωσιμότητας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: 

Alpha Bank: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών μεταξύ 2017-2024 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

Συντάξεις: Νωρίτερα οι πληρωμές για τον Μάρτιο – Πότε θα φανούν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Τα «μυστικά» της επένδυσης σε χρυσό – Το διαχρονικό ασφαλές καταφύγιο