Κορυφώνεται η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας για τους νέους δημοσιονομικούς πριν λήξει το 2023.

Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του EcoFin της  8ης Δεκεμβρίου που είναι ορόσημο στο δρόμο για μια συμφωνία πριν την εκπνοή του 2024, παραμένει σε εκκρεμότητα η ενδιάμεση, προπαρασκευαστική, συνεδρίαση που κρινόταν απαραίτητη μετά την τελευταία συνεδρίαση του EcoFin στις αρχές Νοεμβρίου.

1

Τότε είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση πως θα έπρεπε να γίνει μια ενδιάμεση συνεδρίαση στις 23 Νοεμβρίου για να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε στις 8 Δεκεμβρίου να κλειδώσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει προκαλώντας ένα μούδιασμα στις εμπλεκόμενες στις διαπραγματεύσεις πλευρές και το παρασκήνιο αναμένεται…πυκνό έως την 8η Δεκεμβρίου.

Στον πυρήνα του σκεπτικισμού για το εάν θα προλάβουμε να έχουμε συμφωνία μέχρι το τέλος του 2023 βρίσκεται σταθερά η στάση της Γερμανίας, και άλλων χωρών στη λογική της, που ζητούν μεγαλύτερη «καθαρότητα» και περισσότερες δικλείδες ασφαλείας στη συμφωνία προκειμένου να υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα είναι εύκολη η παρέκκλιση από το νέο πλαίσιο κανόνων.

 Η κατάσταση, σε αυτή τη λεπτή φάση των τελικών διαβουλεύσεων για να βρεθεί κοινή ζώνη συμφωνίας,  ίσως περιπλέκεται από μια εξέλιξη στο εσωτερικό της χώρας και ένα πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία απαγόρευσε στην κυβέρνηση να μεταφέρει στο ταμείο για τη στροφή στην πράσινη οικονομία 60 δισ. ευρώ  κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δεν είχαν χρειαστεί.

Ο Σολτς θεώρησε πως το σημαντικό αυτό ποσό θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πράσινες επενδύσεις και αναθέρμανση της οικονομίας με επενδύσεις σε υποδομές εν μέσω όμως κριτικής από την αντιπολίτευση ότι πρακτικά με αυτόν τον τρόπο εμμέσως αύξανε το δανεισμό παρακάμπτοντας το φρένο χρέους που έχει ενσωματώσει η χώρα στο Σύνταγμα της.

Μετά την προσφυγή της αντιπολίτευσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο και την απόφαση του τελευταίου εκτιμάται πως ψαλιδίζονται τα περιθώρια μεγαλύτερων βαθμών ευελιξίας από την γερμανική πλευρά στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Όταν τρως εσωτερικά “στραπάτσο”, γιατί εμμέσως κρίνεσαι πιο χαλαρός από ότι πρέπει στα δημοσιονομικά, πόσο εύκολο θα είναι να φανείς περισσότερο υποχωρητικός σε ένα ευρωπαϊκό φόρουμ προκειμένου να κλείσει μια ώρα αρχύτερα μια ούτως ή άλλως δύσκολη συμφωνία;

Οι προθέσεις θα φανούν πολύ σύντομα και έχει σημασία το διπλωματικό παρασκήνιο τις προσεχείς εβδομάδες. Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο καθώς είναι σημαντική η απόσταση που έχει ήδη καλυφθεί ενώ έχει σημασία να περάσει η ΕΕ και ένα μήνυμα «λειτουργικότητας» στις αγορές.

Υπάρχουν όμως ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν, μεταξύ αυτών και το αίτημα για την ευνοϊκή διαχείριση αμυντικών, πράσινων και ψηφιακών δαπανών, που αφορά και εμάς αλλά και το ζήτημα του χρόνου αποπληρωμής του χρέους για τις χώρες οι οποίες έχουν χρέος υψηλότερο του 60%. Αυτό που εκτιμάται είναι πως ενόψει της 8ης Δεκεμβρίου θα καταβληθούν προσπάθειες να προχωρήσει η συζήτηση προκειμένου τότε να μπορεί να βγει ένας έστω…ημίλευκος καπνός και να μην μεταδώσει η ΕΕ κλίμα αδυναμίας συνεννόησης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Σε μια ενδιάμεση φόρμουλα θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία προς οριστικοποίηση στις αρχές του 2024. Κάτι βέβαια που με τη σειρά του θα πρέπει να έχει γίνει σχετικά νωρίς καθώς όσο οι χώρες θα πλησιάζουν στις Ευρωεκλογές θα δυσκολεύουν ακανθώδεις αποφάσεις.

Το μόνο βέβαιο όμως είναι πως αυτά τα δύσκολα καλό θα είναι να κλείσουν επί Βελγικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και όχι επί….ουγγρικής στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 κατά την διάρκεια της οποίας όσο λιγότερα τέτοια θέματα είναι ανοικτά τόσο το καλύτερο…

Να σημειωθεί πως στην τελευταία συνεδρίαση του EcoFin στις αρχές Νοεμβρίου ο Β.  Ντομπρόβσκις επισημάνει την πρόοδο που είχε καταγραφεί στις συνομιλίες υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σαφήνεια στους νέους κανόνες προκειμένου να  εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών αφήνοντας αρκετό χώρο για επενδύσεις που θα τονώσουν την δραστηριότητα και την ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης

«Βλέπουν» Ισπανία και Πορτογαλία τα ελληνικά ομόλογα – Γιατί είναι κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το κόστος δανεισμού

Αγωνία στην κυβέρνηση για ράλι των τιμών  – O πληθωρισμός «σκοτώνει» τα νοικοκυριά

Γιατί δεν θα δανειστεί μεγάλα ποσά το Δημόσιο από τις αγορές – Οι εκτιμήσεις για το 2024