Την τέταρτη υψηλότερη τιμή από τις αρχές του έτους κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εντείνοντας την αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς η ακρίβεια είναι νούμερο ένα πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Άλλωστε σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco σχεδόν 8 στα 10 νοικοκυριά δήλωναν πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση θα βοηθήσουν λίγο ή καθόλου την οικογένεια τους.

1

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Παρασκευή δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,4% από 1,6% που είχε αποκλιμακωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ η επιτάχυνση πυροδοτήθηκε κυρίως από το ράλι των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη που καθημερινά βρίσκονται στο τραπέζι του μέσου νοικοκυριού.

Είναι ενδεικτικό ότι στην κατηγορία των τροφίμων ο πληθωρισμός έτρεχε τον Οκτώβριο με ρυθμό σχεδόν 10% με μεγάλες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Από το ελαιόλαδο κατά 26%, στα φρούτα 20,5%, τα λαχανικά 12,3%, στο ψωμί και τα δημητριακά 3,7% στα κρέατα σχεδόν 8,5%, στα γαλακτοκομικά και αυγά σχεδόν 7% όπως και τα ψάρια, την ζάχαρη 8,2%, το μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς κατά 14,3%.

Μεγάλες ανατιμήσεις και στις υπηρεσίες υγείας με άνοδο τιμών 5,6% ενώ αν προσθέσει κανείς τις ανατιμήσεις σε δίδακτρα κατά 3,5%, σε αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες άνω του 3% και σε ξενοδοχεία – καφέ κατά σχεδόν 5% η επιβάρυνση είναι μεγάλη, παρά την σχετική υποχώρηση στο ενεργειακό κόστος σε σχέση με πέρσι.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως λόγω ακρίβειας τα νοικοκυριά ανησυχούν περισσότερο για το κόστος της θέρμανσης, με το 67% να ανησυχεί «πολύ» ή «αρκετά» για τον χειμώνα και την θέρμανση, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco στην οποία καταγράφεται επίσης πως πάνω από 7 στα δέκα νοικοκυριά κόβουν τις δαπάνες τους εξαιτίας της ακρίβειας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί είναι προσπάθειες αφενός για να «μαζευτούν» οι κερδοσκοπικές ανατιμήσεις αλλά και να περάσει η εικόνα στους πολίτες πως κάτι γίνεται για ένα πρόβλημα που ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά καταλήγει να γίνεται πρόβλημα επιβίωσης.

Ωστόσο, είναι προφανές πως το «φαινόμενο» της ακρίβειας που πυροδοτείται και από εξωγενείς παράγοντες δεν είναι εύκολο να υποχωρήσει από την μια μέρα στην άλλη, ούτε ίσως και να υποχωρήσει άμεσα σε επίπεδα που θα εκτόνωναν την δυσαρέσκεια, την ανησυχία και τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Η κατάσταση καθιστά μονόδρομο την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος για τα Χριστούγεννα  με τις σχετικές αποφάσεις για την χριστουγεννιάτικη επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά, που αναμένεται να  κυμαίνεται από 200 – 250 ευρώ, να κλειδώνουν προσεχώς.

Πέραν αυτών θα χορηγηθούν επίσης έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους χαμηλοσυνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης ενώ αυξημένα κατά 8% θα είναι τα ποσά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα περισσότερα από 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθεί προσπάθεια να εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερες ενισχύσεις.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως οι δημοσιονομικοί στόχοι πρέπει να επιτευχθούν και δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικών αποκλίσεων καθώς είναι μια κρίσιμη συγκυρία για την ταχύτητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους οίκους και την επιστροφή της ελληνικής αγοράς μετοχών και ομολόγων στην κανονικότητα

Διαβάστε επίσης:

Καταβολή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας: Ποια εξαιρούνται – Τι προβλέπει η διάταξη 

ΑΦΜ αποκτούν από σήμερα 350.000 ανήλικοι άνω των 12 ετών

Ίρις: Στο «σφυρί» αλλά και στα… αζήτητα το «διαμάντι» των Μπόμπολα και Ψυχάρη