ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με περιορισμένες προσδοκίες αλλά με την ελπίδα για μια θετική απόφαση, έστω για μια αναβάθμιση της προοπτικής (outlook) η κυβέρνηση αναμένει σήμερα την αξιολόγηση της Moody’s του μεγαλύτερου και μοναδικού διεθνούς οίκου που δεν έχει δώσει ακόμη στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα που η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει, κλείνοντας μια σημαντική εκκρεμότητα, ωστόσο αρκετοί στην αγορά αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο προτιμούν να κρατούν μικρό καλάθι, θεωρώντας θετική έκπληξη μια αναβάθμιση σήμερα.
Μια θετική έκπληξη θα μεταφραζόταν από την αγορά ως μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης. Ωστόσο η αγορά έχει κατά κάποιο τρόπο «εξοικειωθεί» με τη σκληρή – αδικαιολόγητα κατά πολλούς αναλυτές – στάση του οίκου, υπό την έννοια πως είναι ο μόνος που δεν μας έχει δώσει επενδυτική βαθμιδα. Ωστόσο, πριν από περίπου ένα χρόνο αναβάθμισε τη χώρα κατά δύο βαθμίδες προσεγγίζοντας πλέον την επενδυτική. Αυτό το πλαίσιο, της διπλής αναβάθμισης σχετικά πρόσφατα, σύμφωνα με αναλυτές περιορίζει τις πιθανότητες για μια ακόμη αναβάθμιση του rating σήμερα, με περισσότερες πιθανότητες στην αναβάθμιση του outlook σε θετικό.
To ζητούμενο για την οικονομία
Η απόσπαση άλλωστε όσο περισσότερων θετικών outlook πριν το τέλος του 2024 είναι ένα βασικό ζητούμενο για τη χώρα καθώς επιδιώκει να εδραιώσει το κλίμα στην αγορά πως η διαδικασία σύγκλισης με τα προ κρίσης επίπεδα είναι διαρκής.
Η ελληνική οικονομία, έχει ήδη αποσπάσει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους, πλην Moody’s, ενώ ήδη έχει τη θετική προοπτική, δηλαδή την υπόσχεση για μια νέα αναβάθμιση εντός 12 – 18 μηνών από την dbrs, την S&P και τη Scope. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην αγορά σταδιακά κερδίζεται ήδη το στοίχημα της προσέλκυσης κεφαλαίων με τις έως τώρα αναβαθμίσεις φέρνοντας την ελληνική αγορά στα ραντάρ ολοένα περισσότερων πιο ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διαμορφώνεται περίπου στα 7 – 8 δισ. η πρόσθετη ζήτηση που έχει προκληθεί για τίτλους από καλής ποιότητας επενδυτές με τις έως τώρα αναβαθμίσεις, ποσό που μπορεί να διευρυνθεί καθώς θα βελτιώνονται σταδιακά στους επόμενους μήνες οι αξιολογήσεις και οι προοπτικές. Πρόκειται για μια διαδικασία βέβαια που θα μπορούσε να επιταχυνθεί αισθητά εάν σήμερα και η Moody’s έβαζε τη χώρα στο κλαμπ της επενδυτικής βαθμίδας.
Μετά τη Moody’s τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού με τους οίκους είναι με τη Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και τέλος τη γερμανική Scope στις 6 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε επίσης:
Διαγράφονται αναδρομικά πρόστιμα της εφορίας από το 2014 – Τι προβλέπει νέα τροπολογία
Αριστοτέλης Παντελιάδης: Τι αναφέρει για τη Σκλαβενίτης και την εξαήμερη εργασία στα σούπερ μάρκετ