• Οικονομία

    Αγωνία για το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα – Ο γαλλικός ιός, οι ελληνικές άμυνες και η ολική επαναφορά του δημοσιονομικού ρίσκου

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών


    Όταν η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δανείζεται οριακά φθηνότερα από την Ισπανία και την Ελλάδα και ακριβότερα από την Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη δανείζεται ακριβότερα από όλους του παραπάνω, ο «φόβος» για το άνοιγμα της Δευτέρας μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών δεν είναι αβάσιμος. Αν και η ελληνική αγορά, μαζί με την «παλιά ομάδα» των «απείθαρχων» στον Μεσογειακό Νότο, αντιδρούν καλά, σε ένα βαθμό αφού προσφέρουν και υψηλές αποδόσεις στην τρέχουσα συγκυρία στην αγορά, ο «τυφώνας Λεπέν – Μπαρντελά» αποδεικνύει επί πεδίου την μεγάλη αξία της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

    Δικαιώνοντας όσους, μεταξύ αυτών και την Τράπεζα της Ελλάδος, προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν για την  Ελλάδα εάν η χώρα διολισθήσει σε πιο «λαϊκιστικά μονοπάτια» όχι μόνο ως προς τις παροχές αλλά και ευρύτερα για την προτεραιότητα που αποδίδει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της επενδυτικής κοινότητας προς τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα.

    «Η σημασία της δημοσιονομικής υπευθυνότητας αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά κεφαλαίων και κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ, με τα περιθώρια (spreads) να αυξάνονται σημαντικά ακόμη και για κρατικά ομόλογα χωρών-μελών πολύ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, επειδή οι αγορές τιμολογούν υψηλότερα τον κίνδυνο παραβίασης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου λήψης αποφάσεων.» σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεση της για τη Νομισματική Πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος, μεταφέροντας ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Αυστηρό πρόγραμμα

    Όπως σχολιάζουν αναλυτές η διατήρηση της Ελλάδα σε μια αυστηρή δημοσιονομική τροχιά με το στόχο για μια σταθερή μείωση του χρέους να είναι βασικός για την οικονομική πολιτική είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στους επενδυτές και στους αξιολογητές της οικονομίας. Αποκτά δε ακόμη πιο μεγάλη βαρύτητα σε μια περίοδο έντονης αναστάτωσης, όπως είναι η τρέχουσα που βλέπει τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίας να κλυδωνίζονται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

    Η ελληνική οικονομία κινείται στη θετική κατεύθυνση, δεν έχει όμως ακόμη βγει από το δάσος, σχολιάζει χαρακτηριστικά αναλυτής με σημαντική εμπειρία στην αγορά ομολόγων. Σημαντικό επίτευγμα θεωρείται ευρέως το πώς η χώρα έχει δομήσει ένα ασφαλές προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους, που φέτος σε συνδυασμό με την εμπροσθοβαρή ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος του 2024 αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες για πρόωρη αποπληρωμή ακριβού χρέους, αυτή τη φορά με την συναίνεση όπως όλα δείχνουν του SSM ως προς τη χρήση του σκληρού πυρήνα του μαξιλαριού, είναι αβαντάζ στο ελληνικό αφήγημα.

    Ωστόσο, το δεύτερο εξάμηνο, η έναρξη του οποίου πρακτικά σηματοδοτείται με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, κάθε άλλο παρά εύκολο προμηνύεται. Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία δεν αναμένεται καθησυχαστικό για τις αγορές, εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου. Η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα είναι πολύ δύσκολη, η ατζέντα των ακραίων πολιτικών σχηματισμών είναι κάθε άλλο παρά φιλική προς τις αγορές σε ένα περιβάλλον που η ίδια η Γερμανία περνάει δύσκολες μέρες, που «ροκανίζουν» την ούτως ή άλλως διαχρονικά περιορισμένη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για δημοσιονομικές γαλαντομίες.

    Παρέμβαση αν χρειαστεί

    Την ίδια στιγμή η Φρανκφούρτη σίγουρα διαθέτει τα εργαλεία να παρέμβει σε περίπτωση που η κατάσταση στη γαλλική αγορά χρέους ξεφύγει. Πόσο εύκολο όμως θα είναι αυτό επί πεδίου είναι ένα μεγάλο ερώτημα με τη Γερμανία σε αυτή την κατάσταση. Επίσης εάν η αναταραχή στη Γαλλία, μετεκλογικά πάρει διαστάσεις δημοσιονομικής κρίσης, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ποιο θα είναι το εύρος του αντίκτυπου και στις αγορές της περιφέρειας που μέχρι στιγμής αντιστέκονται.

    Την Παρασκευή η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε στο 3,7% και το spread με το γερμανικό Bund στις 126 μονάδες, έναντι  3,3% και spread 84,5 μονάδες στη Γαλλία, 4,01%  και spread 160,6 μονάδες στην Ιταλία, 3,4% και 95,6 μονάδες στην Ισπανία, 3,2% και spread 77,6 μονάδες στην Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή το spread των Βελγικών ομολόγων με το γερμανικό ήταν στις 69 μονάδες, στην Αυστρία στις 58 μονάδες και στην Ολλανδία στις 34,4. Την ίδια στιγμή η απόδοση του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 2,9% και στο spread στις 49,2 μονάδες ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για την Κύπρο ήταν 3,3% και 86,3 μονάδες αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μιχάλης Τσαμάζ: Παραδίδω τον ΟΤΕ σε εξαιρετική κατάσταση

    Φορολογία: Νέα έκπτωση φόρου έως και 4% για τους συνεπείς

    Απόστολος Λύτρας: Το τραγικό τροχαίο στην Ιταλία, ο θάνατος του φίλου του και οι καταγγελίες κατά του δικηγόρου 



    ΣΧΟΛΙΑ