Δύο σημαντικές εξελίξεις δίνουν τον τόνο στην αγορά αυτή την εβδομάδα: Αύριο, Τετάρτη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου 2023, ενώ την Παρασκευή ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανοίγει τα χαρτιά του για την ελληνική οικονομία.

Κυρίαρχη προσδοκία στην αγορά είναι πως δύσκολα ένας από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους στον κόσμο θα «τολμούσε» να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

1

Να σημειωθεί πως η Fitch αξιολογεί τη χώρα μόλις μια βαθμίδα πριν την επενδυτική στο ΒΒ+ με σταθερή προοπτική (outlook) μετά την αναβάθμιση στην οποία προχώρησε τον Ιανουάριο του 2023.

Θα μπορούσε όμως, στο καλό σενάριο, να βελτιώσει το outlook σε θετικό, φέρνοντας πια την Ελλάδα στην τελική πια ευθεία για την επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα προκαλούσε σίγουρα μια θετική δυναμική στις αγορές ομολόγων και μετοχών.

Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, αν και όπως επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές παραδοσιακά, οι οίκοι αποφεύγουν να κάνουν κινήσεις σε προεκλογική περίοδο, υπό τον φόβο πως μπορούν να κατηγορηθούν πως επηρεάζουν το κλίμα σε μια ευαίσθητη περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση η έκθεση του διεθνούς οίκου θα έχει ιδιαίτερη αξία και αναμένεται να δώσει τόνο στην αγορά αλά και να τεθεί στο μικροσκόπιο και της προεκλογικής αντιπαράθεσης, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένα ζήτημα που έχουν εντάξει τα κόμματα στην προεκλογική τους ρητορική.

Στην έκθεση του ο οίκος αναμένεται να σχολιάσει και τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ, τα οποία θα έχουν δημοσιοποιηθεί δύο μόλις 24ωρα νωρίτερα, την Τετάρτη 7 Ιουνίου από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η προσδοκία στο πρώην οικονομικό επιτελείο είναι πως τα στοιχεία θα ενισχύουν την εκτίμηση πως η ανάπτυξη στη χώρα έχει τη δυναμική να υπερβεί φέτος και το 2,3%, στηρίζοντας και την δημοσιονομική προσαρμογή που θέλει να επιτύχει η χώρα εν όψει και της δύσκολης συζήτησης στην ΕΕ για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων.

Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί στα θετικά το ότι η χώρα επέστρεψε πέρσι σε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από ότι είχε εκτιμηθεί αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι οι φετινές επιδόσεις, που θα επιτευχθούν σε συνθήκες χαμηλότερης ανάπτυξης. Στόχος είναι η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,1% για το 2023, 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026 σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Επίσης, στα θετικά στοιχεία τα οποία ελέγχουν κατά προτεραιότητα οι οίκοι είναι η διατήρηση της πτωτικής πορείας στο χρέος.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται αποκλιμάκωση στο 162,6% του ΑΕΠ το 2023, 150,8% του ΑΕΠ το 2024, 142,6% του ΑΕΠ το 2025 και 135,2% του ΑΕΠ το 2026.

Ως προς τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δυναμική που θα αποτυπωθεί ως προς, την επίπτωση που θα έχει στην κατανάλωση η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση τους πρώτους τρεις μήνες του έτους αλλά και ως προς την αξία που προσθέτει η επενδυτική δραστηριότητα κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Να σημειωθεί πως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπεται ετήσια αύξηση 13,2% το 2023, στις επενδύσεις, 9,7% το 2024, 10,7% το 2025 και 7,2% το 2026. Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των επενδύσεων αναμένεται να διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με δημόσιες επενδύσεις που υπολογίζονται σε 1,7% του ΑΕΠ το 2023, 1,9% του ΑΕΠ το 2024, 1,8% του ΑΕΠ το 2025 και 1,7% του ΑΕΠ το 2026.

Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για τα τουριστικά έσοδα φέτος είναι ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νέας ηγεσίας του ΣΕΤΕ φέτος οι αφίξεις θα ξεπεραστούν τα 31 εκατ. και τα έσοδα τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019, εκτός φυσικά απρόοπτου αρνητικού γεγονότος.

Διαβάστε επίσης: 

Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ: Μάχη με εξαγορές με στόχο τα χρυσά πράσινα EBITDA και τις υψηλές αποτιμήσεις

PwC: Αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις οι οικογενειακές επιχειρήσεις

Ασφαλιστικές εταιρείες: Ιδανική η συγκυρία για την ελληνική οικονομία – Να δοθούν κίνητρα

──────────────────