Κρίσιμοι οι επόμενοι 12-18 μήνες, καθοριστικές οι κάλπες σε Γερμανία και Γαλλία για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Τρεις μεγάλες αβεβαιότητες, δύο εκλογικές αναμετρήσεις και το διπλό στοίχημα ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας το ταχύτερο και προσέλκυσης ξένων μακροπρόθεσμων επενδυτών συνθέτουν το τοπίο στο οποίο θα βαδίσει η ελληνική οικονομία τους επόμενους 12-18 μήνες με τεράστιο διακύβευμα ένα δυναμικό rebound τον επόμενο χρόνο με ανάπτυξη άνω του 6%.

Η πανδημία, κινούμενη άμμος για κάθε οικονομική πρόβλεψη με ζωντανή την αγωνία να μην απαιτηθούν νέα οριζόντια λοκντάουν τους επόμενους μήνες, το μέλλον της νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ όταν θα ξεκινήσει -αργότερα ή γρηγορότερα- να εκτονώνεται η πανδημία και η συμπεριφορά των αγορών στο μεταπανδημικό τοπίο, ειδικά ως προς το πώς θα επηρεάσει την αναβάθμιση της οικονομίας και την προσέλκυση μακροχρόνιων επενδυτών, είναι οι τρεις μεγάλες εστίες αβεβαιότητας με τις οποίες θα βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη από τις δύο επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη που θα είναι καθοριστικής σημασίας για την κατεύθυνση που θα λάβει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική μεταπανδημικά, καθώς στις 26 Σεπτεμβρίου «ψηφίζει» η Γερμανία και τον Απρίλιο του 2022 η Γαλλία.

Μέχρι τότε, στους μήνες που μεσολαβούν μέχρι την Άνοιξη του 2022, η ελληνική οικονομία καλείται να τρέξει με όσο το δυνατόν ταχύτερο ρυθμό προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων της και αξιοποίησης της μεγάλης ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να ανακάμψει γρήγορα και με επαρκή ρυθμό. Προτού δηλαδή η Ευρώπη σε ένα πιο ξεκάθαρο πολιτικό πεδίο, τουλάχιστον στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, ξεκινήσει να αναζητά βηματισμό σε ένα (όπως όλοι εύχονται) μεταπανδημικό τοπίο.

Το κυρίαρχο ζητούμενο είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατό, μετά από σχεδόν μια δεκαετή μάχη ανάκτησης της αξιοπιστίας της, και να ανέβει κατηγορία και στο είδος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα καταφέρει να προσελκύσει τα επόμενα χρόνια σε τομείς ισχυρού στρατηγικού πλεονεκτήματος και μεγάλων προοπτικών.

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος

Υπό αυτές τις συνθήκες και με μεγάλους αστάθμητους παράγοντες την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης το φθινόπωρο αλλά και την συμπεριφορά της οικονομίας τους επόμενους μήνες καθώς θα ξεκινήσει η απεξάρτηση από «helicopter money» με το οποίο κρατήθηκε ζωντανή η οικονομία από το 2020 και  μετά, ο Σεπτέμβριος είναι ένας ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας ως προς τα σινιάλα που θα δοθούν στις αγορές. Το νούμερο που θα «γράψει» το κοντέρ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά. Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί με βάση το ετήσιο πρόγραμμα της ΕΛΣΤΑΤ για τις 7 Σεπτεμβρίου εδώ και καιρό. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο τρίμηνο του έτους το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ενώ μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, είναι προφανές πως ακόμη και στη περίπτωση μιας μεγάλης θετικής έκπληξης δεν αλλάζουν τα θεμελιώδη, είναι ωστόσο σημαντικό η αγορά να τροφοδοτείται με ειδήσεις που πιστοποιούν μια ανθεκτική, ανοδική, δυναμική για την ελληνική οικονομία. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της ΔΕΘ που αναμένεται φέτος στις 11- 19 Σεπτεμβρίου, η οποία όπως κάθε χρόνο σηματοδοτείται από την ομιλία του Πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες για την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους η οποία θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου. Θα έχει προηγηθεί, στις 22 Σεπτεμβρίου, η έκθεση της 11ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup που συνεδριάζει επίσης στις 4 Οκτωβρίου με στελέχη που έχουν καλή γνώση του κλίματος που επικρατεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς να μεταφέρουν, σε γενικές γραμμές μια θετική αίσθηση.

Παρά τις εκκρεμότητες, με μεγαλύτερη την λειτουργία του φορέα για τα ακίνητα στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού, η Ελλάδα, εν μέσω των δυσκολιών της πανδημίας, φαίνεται πως για τους ξένους υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Εργασιακό, ασφαλιστικό αλλά και ο πτωχευτικός αποτιμώνται ως θετικά σινιάλα για τις αγορές και παρά το ότι η κληρονομιά της προηγούμενης κρίσης αλλά και της τρέχουσας βαραίνει σε επίπεδο κόκκινων δανείων, εντούτοις αναγνωρίζεται πρόοδος.

Με την αξιολόγηση των θεσμών, τα πρώτα στοιχεία για την ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο, το πακέτο των νέων ελαφρύνσεων (που ίσως αποδειχθούν  μεγαλύτερες από ότι προβλέπεται μέχρι σήμερα ανάλογα με τα περιθώρια που θα εξασφαλιστούν σε συνεννόηση και με τους θεσμούς) αλλά και τις μεταρρυθμίσεις με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο (μέσω και κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις) στόχος είναι η επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο, με καύσιμο την πρώτη δόση των 4 δισ. ευρώ που εισρέει σήμερα στα κρατικά ταμεία και εν αναμονή της δεύτερης, κάποια στιγμή μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.