Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη.

Αυτό είναι το μήνυμα που – μονότονα – σχεδόν μεταφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση ανώτεροι και ανώτατοι ξένοι αξιωματούχοι, αλλά και εκπρόσωποι του real money που βλέπει πάλι, μετά από πολλά χρόνια, την ελληνική οικονομία.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που είχε χθες την ευκαιρία να συζητήσει μπροστά και πίσω από τις κλειστές πόρτες με την κυβέρνηση, μιλά σήμερα στο πλαίσιο του Delphi Forum για το πώς θα ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ, ενώ λίγο αργότερα η συζήτηση θα «ανάψει» γύρω από την διαχείριση του μεταπανδημικού χρέους.

Εκείνο που σιγά – σιγά ξεκινά να ξεκαθαρίζει είναι πως η μεγάλη συζήτηση για το χρέος της πανδημίας και την διαχείριση του – που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χώρα μας που εξυπηρετεί μεν άριστα το χρέος της αλλά αυτό έχει γίνει πάλι θηριώδες σε απόλυτα μεγέθη – είναι αναπόφευκτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως, όμως, όλα τα πράγματα στην Ευρώπη, ειδικά όταν τελεί εν αναμονή εκλογών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, την Γερμανία και την Γαλλία, στη σκιά των πολιτικών αναταράξεων στην Γερμανία, θα δρομολογηθούν ως λύσεις αργά, σταδιακά και με…σεβασμό στις πολιτικές ιδεοληψίες κυρίως σκεπτικιστών στο Βορρά.

Είναι αυτός ίσως και ένας σημαντικός λόγος που ειδικά στην Φρανκφούρτη οι όροι διαγραφές χρεών δεν προτιμώνται σε δημόσιες τοποθετήσεις. Το ευρύτερο κλίμα των πολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για εμάς. Ίσως ειδικά για εμάς.

Τους επόμενους μήνες και με την προσοχή της επενδυτικής κοινότητας στραμμένη στα πολλά δισεκατομμύρια που για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια θα εισρεύσουν τόσο μαζικά στη χώρα μας, η στρατηγική της πολιτικής ορθότητας ως προς τις υποχρεώσεις μας και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις είναι αυτό που εμείς πρέπει να το διατηρούμε διαρκώς ως asset στο τραπέζι.

Υπό αυτό το πρίσμα μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση μεγάλων έργων στα οποία εμπλέκονται διεθνώς αναγνωρισμένα επενδυτικά ονόματα είναι ένας θετικός συνδυασμός.

Ραντεβού 26 Μαΐου

Σε αυτό το πλαίσιο θα έχει σημασία το στίγμα που θα δώσει σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 26 Μαΐου η έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα με το κλίμα που μεταφέρουν ξένοι αξιωματούχοι να είναι θετικό. Όχι ότι τα προβλήματα δεν υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά εκείνο που φαίνεται πως αποτιμάται θετικά είναι πως η Ελλάδα δεν ακούγεται πια για τα αρνητικά αλλά για τα θετικά.

Παρά το ότι παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας καταγράφει πρόοδο και δεν απασχολεί με μη τήρηση συμφωνηθέντων. Θα είναι δε ένα μεγάλο στοίχημα εάν σε λίγες μέρες στα 21 Μαΐου η Moody’s επιλέξει να στείλει ένα θετικό μήνυμα, οποιασδήποτε έντασης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που απέχει μεν από την επενδυτική βαθμίδα αλλά όσο την περισσότερο θα την πλησιάζει τόσο πιο πολλοί τελικοί επενδυτές θα την «βλέπουν».

Το βέβαιο είναι πως μια ήρεμη πορεία στις σχέσεις με τους θεσμούς και σαφή μηνύματα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που θα αποτιμηθεί θετικά και στο Eurogroup της 17 ης Ιουνίου προκειμένου η Ελλάδα να πάρει και τα κεφάλαια που αναμένει. Σχεδόν 800 εκατ. ευρώ που μαζί με κεφάλια 2,5 δις. από το SURE και ότι μαζέψει το δημόσιο από μια ακόμη έκδοση μέχρι το τέλος Ιουνίου, πιθανόν, θα είναι αρκετά μέχρις ότου ξεκινήσουν  να ρέουν τα κονδύλια από το Ταμείο.

Ως προς αυτό, η Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στα γραπτά και αναμένει αυτό να επισφραγιστεί με μια γρήγορη, τυπική έγκριση του σχεδίου. Βεβαίως όπως λέει και ο κ. Ρέγκλινγκ, αλλά και άλλοι εις τας Ευρώπας όλα θα κριθούν στην υλοποίηση.

Ενισχύεται ο διεθνής ρόλος του ευρώ

«Πήγαμε στο ευρώ λόγω των πολλών κρίσεων που γνωρίσαμε ως Ευρώπη» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. Όπως ανέφερε δημιουργήθηκε ένα ισχυρό νόμισμα, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το δολάριο, προσθέτοντας ότι 50 χώρες έχουν συνδεθεί με το κοινό νόμισμα.

Το ευρώ, σημείωσε, θα γίνει πιο ελκυστικό στους διεθνείς επενδυτές με την αύξηση των κοινών εκδόσεων χρέους από την ΕΕ, όπως αυτές για το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE και για το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα εκτινάξουν στα 2 τρισ. ευρώ το μέγεθός τους. «Διαβάζω πολλές φορές ότι στόχος του ευρώ είναι να αντικαταστήσει το δολάριο αλλά αυτό δεν ισχύει» συμπλήρωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Στην ερώτηση μήπως η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, ως προς τα εργαλεία που προσφέρει, όπως η έκδοση χρέους σε ευρώ ή ενιαία τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών, ο κ. Ρέγκλιγκ τόνισε πως «σε θέματα πληρωμών μοιάζουμε πολύ αλλά ως προς τα παραπάνω διαφέρουμε. Μας απασχολούν όμως και εργαζόμαστε γι’ αυτά. Αυτά θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς θα την καταστήσουν θελκτική σε επενδυτές».

Επιπλέον, εξήρε την συνεισφορά την ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης με «όχημα» το ευρώ ενώ αναφέρθηκε στη σημασία, οι οικονομίες να μην είναι εξαρτώμενες από ένα μόνο νόμισμα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρίσεις που μπορούν να ανακύψουν.

«Στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, ένα νόμισμα χρειάζεται πολλές δεκαετίες για να γίνει ισχυρό σε διεθνές επίπεδο. Αυτό συνέβη όταν το αμερικανικό δολάριο αντικατέστησε τη βρετανική στερλίνα ή όταν πιο πριν η στερλίνα αντικατέστησε το ολλανδικό φιορίνι (γκίλντερ)». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξουν όλο και περισσότερες χώρες που θα αποφασίσουν να έχουν αποθέματα σε ευρώ. «Η Κίνα το έπραξε ήδη εκδίδοντας ομόλογα σε ευρώ» ανέφερε ο κ. Regling.

Κλείνοντας ο κ. Regling υποστήριξε ότι σε 20 με 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα παγκοσμίως, το ευρώ, το δολάριο και το κινεζικό γουάν.

Διαβάστε ακόμη:

Τύπου “V” η κρίση της πανδημίας

Πελώνη: Ξεκινά μια νέα περίοδος δυναμικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Πατέλης: Στόχος η μείωση φορολογίας και η καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση