• Οικονομία

    «Αγκαζέ» με τα ιταλικά παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα – Κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, στη σκιά φόβων για οικονομική επιβράδυνση

    ομόλογα

    ομόλογα


    Σχεδόν στα επίπεδα της Ιταλίας κινούνταν στο τέλος της εβδομάδας η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο 4,062% σε σχέση με 4,02% που ήταν η Ιταλία ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα spreads με το γερμανικό Bund, καθώς το ελληνικό ήταν στις 189 μονάδες, μια ανάσα υψηλότερα από τις 184,5 μονάδες του ιταλικού.

    Βαρόμετρο για την κίνηση των αγορών τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι τα μάκρο στοιχεία, με πρώτο σταθμό τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, με τους αναλυτές να αναζητούν ενδείξεις για το πόσο και εάν η θα αυξήσει επιτόκια  το Μάιο, στη σκιά ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση. Στην ευρωζώνη, σε μια υποτονική αγορά λόγω της αργίας του καθολικού Πάσχα, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η αγορά επηρεάστηκε από τα στοιχεία για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή η οποία επιταχύνθηκε αισθητά περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Φεβρουάριο, εν μέρει και λόγω της κατασκευής οχημάτων.

    Τα στοιχεία εκλήφθηκαν από τις αγορές ως ισχυρό σήμα για την ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας, της ατμομηχανής της ευρωζώνης, με το γερμανικό Bund να βλέπει την απόδοση του να υποχωρεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα επίπεδα του 2,18%.

    Εν αναμονή της συνεδρίασης του δ.σ. της ΕΚΤ στις 4 Μαίου χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν δήλωσε από την Κύπρο πως η πορεία και η δυναμική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη παραμένει το βασικότερο κριτήριο της απόφασης.

    Κλειδί θα είναι τα δεδομένα που θα ισχύουν τέλη Απριλίου στο μέτωπο του πληθωρισμού και κυρίως του δομικού πληθωρισμού και ειδικά ο πληθωρισμός τροφίμων που επιμένει ανοδικά. Την πεποίθηση του ότι έχουμε φθάσει κοντά στο τέλος αύξησης των επιτοκίων εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

    Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και ενώ η «καμπύλη Πάουελ» δοκίμαζε νέα χαμηλά τις προηγούμενες μέρες, στέλνοντας μηνύματα για το ενδεχόμενο οικονομικής συρρίκνωσης, χθες Παρασκευή νεότερα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνέχισε να παράγει θέσεις τον Μάρτιο με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί οριακά στα ιστορικά χαμηλά του  3,5% από 3,6% το Φεβρουάριο.

    Ο ετήσιος  ρυθμός αύξησης των μισθών περιορίστηκε στο 4,2% από 4,6% τον Φεβρουάριο, παραμένοντας όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα για να είναι συμβατός με το στόχο της FED για πληθωρισμό 2%.

    Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται πλέον στα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας για τον πληθωρισμό προκειμένου να εκτιμηθεί η επίπτωση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ενόψει της νέας συνεδρίασης της FED τον Μάιο.

    Οι προσδοκίες στην αγορά παραμένουν μοιρασμένες με τα σχετικά futures να δείχνουν πιθανότητες 50-50 μεταξύ μικρής αύξησης 25 μονάδων βάσης (0,25%) και στάσης στις αυξήσεις, καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για το κατά πόσο η επιθετική πολιτική υπερβαίνει τα όρια ωθώντας την οικονομία σε τροχιά ύφεσης.

    Επιπλέον, η κίνηση του OPEC+ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου καθιστά την κατάσταση πιο σύνθετη.

    Στην Αθήνα μετά την επιτυχημένη έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου την Τετάρτη διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων.

    Αντλήθηκαν 812,5 εκατ. ευρώ με υψηλότερη απόδοση, καθώς το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,04%, από 2,47% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία τον Φεβρουάριο.

    Διαβάστε επίσης

    Οι αγορές ζυγίζουν τις διαδοχικές, θετικές εκπλήξεις στην οικονομία με το βλέμμα στην S&P – Κρίσιμοι και οι στόχοι για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ