ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αύξηση αποδοχών 7% σωρευτικά για την διετία 2022-2023 θα δουν περίπου 80.000 εργαζόμενοι στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Mononews», με απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας υπογράφηκε κλαδική συλλογική σύμβασης εργασίας που προβλέπει αναδρομική αύξηση 3% από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και επιπλέον 4% από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Η τελευταία κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε έληξε 31/12/2021 και η εργοδοτική πλευρά δεν προσήλθε στο διάλογο για την υπογραφή νέας.
Πρόκειται για τους εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) που δεν καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας και έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για το σύνολο των εργοδοτών και εργαζομένων του κλάδου.
Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωστής Χατζηδάκη αναμένεται να κηρύξει υποχρεωτική έως το τέλος του μήνα και την κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφή για τον κλάδο της εστίασης. Το υπουργείο θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ενιαίους όρους ανταγωνισμού στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συμβάσεις εργασίας στον κλάδο θα κηρυχθούν υποχρεωτικές για το σύνολο των εργαζομένων, με αποτέλεσμα αφενός να καλύπτουν όλους τους απασχολούμενους και αφετέρου να δημιουργήσουν ανάλογες οικονομικές συνθήκες λειτουργίας για όλες τις επιχειρήσεις.
Στις 31 Μαΐου έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη από το νόμο γνώμη του ΑΣΕ για την επέκταση της Σύμβασης και να υπογραφεί στη συνέχεια άμεσα η απόφαση του Υπουργού Εργασίας. Προϋπόθεση για την εξέταση του θέματος, είναι να γνωστοποιηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους στο ΑΣΕ τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό των εργαζόμενων που καλύπτονται από την Σύμβαση.
Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει οι ξενοδόχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τις περίπου κενές 60.000 θέσεις, όσον αφορά την αναζήτηση μαγείρων, σερβιτόρων και ρεσεψιονιστ, προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της Υπηρεσίας και να προχωρήσει η κάλυψη των θέσεων, προς όφελος τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας θα εντείνει τους ελέγχους μέσω του ΣΕΠΕ για τον εντοπισμό παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και μη καταβολή των αποδοχών που προβλέπει η κλαδική σύμβαση.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, τονίζουν ότι τα φετινά κενά στο εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων, ειδικά στα νησιά έχουν διογκωθεί. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει σε τι οφείλεται αυτό το γεγονός. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ευθύνεται η διετία της πανδημίας, που οδήγησε τους παλιούς εργαζόμενους στον τουρισμό σε άλλες εργασιακές θέσεις ή η προβληματική επιδοματική πολιτική που δυσκόλευε τους εποχικούς εργαζόμενους μετά τη λήξη της σεζόν.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου επισημαίνει στο «Mononews» ότι οι κενές θέσεις είναι αδύνατο να καλυφθούν, προεξοφλώντας ότι του χρόνου θα είναι περισσότερες, καθώς τα χρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι είναι λιγότερα από όσα προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά και ότι με τους νέους όρους καταβολής του επιδόματος ανεργίας οι εποχικά εργαζόμενοι μένουν δίχως χρήματα 3 μήνες τον χρόνο.
Πως διαμορφώνονται οι μισθοί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια
«Βροχή» οι προσλήψεις στον κλάδο του τουρισμού
Αύξηση μισθών φέρνει η αναζήτηση εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο σημειώθηκε ρεκόρ εικοσαετίας στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης. Κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου σημειώθηκε η τρίτη καλύτερη επίδοση από το 2001 και μετά όσον αφορά τον αριθμό των προσλήψεων και των αποχωρήσεων από την αγορά εργασίας.
Ειδικότερα κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 297.918 και οι αποχωρήσεις σε 173.553 (83.550 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 90.003 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Απριλίου ήταν θετικό κατά 124.365 θέσεις εργασίας.
Η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προσλήψεων στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, που παρουσίασαν θετικό ισοζύγιο κατά 61.575 και 34.647 θέσεις αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτούς τους δύο κλάδους τον προηγούμενο μήνα έγιναν 157.854 προσλήψεις.
Ανά ειδικότητα, οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν στα επαγγέλματα: σερβιτόροι, μάγειροι, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, πωλητές και ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ οι Περιφέρειες με το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων / αποχωρήσεων είναι το Νότιο Αιγαίο (41.314 θέσεις), η Κρήτη (30.228 θέσεις) και το Ιόνιο (14.364 θέσεις).
Διαβάστε επίσης
Συντάξεις: Διπλή αύξηση από την Πρωτοχρονιά του 2023 προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Έσοδα 6,42 εκατ. δολαρίων από ναύλωση πλοίου
- Κώστας Αγοραστός: Στο νοσοκομείο πέρασε το βράδυ του, μετά την επίθεση από συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
- Volkswagen: Πλησιάζει σε συμφωνία με τα συνδικάτα – Στόχος να μην κλείσουν τα εργοστάσια στη Γερμανία
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές κοντέινερ των ΗΠΑ από τις ασιατικές χώρες