Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Αυξάνονται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

Διευκρινίσεις για τις κυβερνητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσαν η Σοφία Ζαχαράκη και Νίκη Κεραμέως. Πόσα αυξάνονται επίδομα παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης. Τι ανακοινώθηκε για επιταγή ακρίβειας.

Αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ) το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ (έναντι 50 ευρώ), ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του.

Το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, αυξάνεται σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού, η 1η κλίμακα αυξάνεται στα 75 ευρώ και στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Εισάγονται ωστόσο περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Παράλληλα ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί, στα 45 ευρώ και στα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Επιταγή ακρίβειας

Στις έκτακτες ενισχύσεις που θα δοθούν πριν τα Χριστούγεννα αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
Ειδικότερα προβλέπονται:

– Καταβολή σε 767.000 δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού μιας επιπλέον δόσης του επιδόματος το Δεκέμβριο.
Για παράδειγμα, οικογένεια με 2 παιδιά που λαμβάνει επίδομα 112 ευρώ ανά δίμηνο, θα λάβει μία επιπλέον μηνιαία δόση 62 ευρώ στις διακοπές των Χριστουγέννων.

– Καταβολή 200 ευρώ σε 220.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, ενώ το ίδιο ποσό θα δοθεί και σε 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Για παράδειγμα, ανασφάλιστος υπερήλικας που εισπράττει 387 ευρώ/μήνα, θα λάβει εκτάκτως το Δεκέμβριο το ποσό των 587 ευρώ.

– Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο του 2024 σε 205.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Για παράδειγμα, δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που εισπράττει 216 ευρώ/μήνα, θα λάβει εκτάκτως το Δεκέμβριο το επιπλέον το ποσό των 108 ευρώ, δηλαδή θα λάβει συνολικά 324 ευρώ.

Επεκτείνονται οι Νταντάδες της Γειτονιάς

Επεκτείνεται σε όλους τους δήμους το πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Νταντάδες της Γειτονιάς», που σήμερα έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή και αφορά μόνο 62 δήμους της χώρας από 1.1.2025 προϋπολογισμού 100 εκ. Ευρώ. Μέχρι σήμερα σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη έχουν υπογραφεί 803 συμφωνητικά.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλους τους δήμους της χώρας και θα βοηθήσει τους γονείς στη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών και νηπίων και να τις διευκολύνει στην καθημερινότητά τους. Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γονείς με παιδιά από 2 μηνών έως 2,5 ετών και στόχο έχει να στηρίξει τις οικογένειες και να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ακόμη και γιαγιάδες, παππούδες και λοιποί συγγενείς που επιθυμούν να προσέχουν τα εγγόνια τους ή τα ανιψιά τους και να πληρωθούν με 500 ευρώ το μήνα.

Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία απλή αίτηση και να εντάξουν στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» γιαγιάδες, παππούδες και συγγενείς που φροντίζουν ήδη ή επιθυμούν να φροντίσουν τα εγγόνια τους, τα ανίψια τους κ.λ.π.

Ειδικότερα με μία απλή διαδικασία οι γιαγιάδες και οι παππούδες μπορούν να λαμβάνουν 500 ευρώ το μήνα και να φροντίζουν τα εγγόνια τους.

Εφόσον οι γιαγιάδες ή οι παππούδες είναι συνταξιούχοι θα πρέπει να το δηλώσουν στον ΕΦΚΑ καθώς ισχύουν όσα προβλέπονται για την εργασία των συνταξιούχων.

Κάθε Νταντά επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο:

α) μέχρι του αριθμού των τριών παιδιών, για παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους,

β) μέχρι του αριθμού των δύο παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Την αίτηση στην πλατφόρμα ntantades.gov.gr μπορούν να καταθέσουν επιμελητές και επιμελήτριες καθώς και γονείς που αναζητούν ένα πρόσωπο για να τους βοηθήσει στη φροντίδα του παιδιού τους. Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να καταθέσουν αίτηση μέχρι 30/9/2024 και έως εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες και όσοι συγγενείς προσέχουν ήδη τα βρέφη αρκεί να κατέχουν τίτλο σπουδών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης (μέχρι Γ’ Γυμνασίου). Μετά την αίτηση θα ολοκληρώσετε ένα ασύγχρονο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Νέα πλατφόρμα για όλα

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που παρουσίασε ήταν και ένας νέο διαδικτυακός τόπος στο gov.gr, που θα προσφέρει πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές που προσφέρει το Δημόσιο (από επιδόματα έως υγειονομική κάλυψη και κοινωνικό τουρισμός, αλλά και για γιατρούς, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές και λοιπές υποδομές.

Όπως σημειώθηκε στόχος της πλατφόρμας είναι η διάχυση της πληροφορίας προκειμένου όλοι οι γονείς να μπορούν να κάνουν χρήση των προσφερόμενων υπηρεσιών και υποδομών.

20.000 νέες θέσεις σε δηµοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθµούς

Στη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθµούς αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το επόμενο διάστημα. Όπως τόνισε με την επιπλέον χρηµατοδότηση για το 2024 ο τελικός προϋπολογισµός από τα 361.200.000 έφτασε στα 379.296.069 εκ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2023-2024 ήταν 341.200.000. Επίσης καλύφθηκαν επιπλέον 4.856 βρέφη και νήπια, 1.336 ΑµεΑ άνω των 22 ετών για την ένταξη σε ΚΔΑΠΑµεΑ και επιπλέον 106 παιδιών σε ΚΔΑΠ.

Παράλληλα ανακοίνωσε πρόγραµµα χρηµατοδότησης για τη δηµιουργία ή την επέκταση δημοτικών & ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθµών για πολύ µικρά παιδιά, από 2 µήνες έως 2,5 έτη. Στόχος του προγράµµατος είναι η αύξηση των θέσεων σε βρεφικούς σταθµούς µέσω χρηµατοδότησης από το Ταµείο Ανάκαµψης, ύψους € 70 εκ.

Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2024 θα βγει η πρόσκληση προς Δήµους και ιδιώτες. Η επιδότηση ανέρχεται έως 50% του συνολικού κόστους της δοµής και καλύπτει κτιριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό .

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 58% οι κενές θέσεις εργασίας το β’ τρίμηνο του 2024

Αποφυλακίζεται ο Απόστολος Λύτρας για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του – Θα δικαστεί για πλημμέλημα

Διαγράφονται αναδρομικά πρόστιμα της εφορίας από το 2014 – Τι προβλέπει νέα τροπολογία