• Οικονομία

    Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα Airbnb – Πού παγώνει η έκδοση νέων αδειών για ένα χρόνο


    Σημαντική αύξηση στο «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» που θα πρέπει να παρακρατούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης από τους διαμένοντες στα ακίνητά τους ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατά τη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

    Το τέλος διαμονής θα συνεχίζει να διαχωρίζεται ανά χρονικές περιόδους, δηλαδή θα αυξάνεται σημαντικά τη θερινή περίοδο όταν και η ζήτηση είναι πολύ υψηλότερη.

    Έτσι, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

    • Για την περίοδο Νοεμβρίου- Φεβρουαρίου το τέλος αυξάνεται από τα 0,5 ευρώ ανα ημέρα διαμονής που ισχύει σήμερα, στα 2 ευρώ ανά μέρα και

    • Για την περίοδο Μαρτίου- Οκτωβρίου από τα 1,5 ευρώ την μέρα αυξάνεται στα 8 ευρώ για κάθε ημέρα διαμονής.

    Με βάση το νόμο, το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», από τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    Το τέλος αποδίδεται από τους ιδιοκτήτες στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, τις οποίες πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

    Το «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία:

    • ημερομηνία έκδοσης,

    • επωνυμία,

    • διεύθυνση και ΑΦΜ της εκδούσας επιχείρησης,

    • ονοματεπώνυμο διαμένοντα προς τον οποίο εκδίδεται,

    • ημερομηνίες που αφορά η διαμονή,

    • το συνολικό ποσό του τέλους, καθώς και

    • τον αριθμό και την ημερομηνία του παραστατικού (απόδειξη, τιμολόγιο) που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών.

    «Πάγος» στα Airbnb για ένα χρόνο

    Από την Πρωτοχρονιά του 2025 θα «παγώσει» η έκδοση νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου παρατηρείται άνθηση των Airbnb, αλλά είναι «άφαντα» τα ακίνητα για μακροχρόνιες μισθώσεις.

    Γι ‘αυτό το λόγο από την 1/1/2025 δεν θα εκδίδονται νέες άδειες στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας για ένα χρόνο, με το κράτος να διατηρεί το δικαίωμα παράτασης στο μέτρο.

    Αφορά, δηλαδή, περιοχές όπως ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο και κυρίως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Συντάγματος, Πλατεία Ομονοίας, Εξάρχεια, Χαυτεία, Ηρώδου Αττικού, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Λεωφόρος Αλεξάνδρας κ.λπ.).

    Διαβάστε επίσης

    Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας: Αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές – Golden Visa για επενδύσεις, €250.000 σε start-up (LIVE)



    ΣΧΟΛΙΑ