ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αυξημένο επιτόκιο, που ανήλθε τελικά στο 2,4%, το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε μια περιορισμένου εύρους έκδοση καθώς δανείστηκε τελικά μόνο 1,5 δισ. ευρώ μέσω του reopening του 7ετούς ομολόγου.
Συνολικά από την αρχή του έτους το Υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει από τις αγορές τα 4,5 δισ. ευρώ . Έτσι με τη νέα έκδοση καλύπτεται σχεδόν το 40% του φετινού δανειακού προγράμματος, που προβλέπει συνολικά την άντληση τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2022.
Παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία αλλά και την έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας η χώρα μας σε καιρό πολέμου, συνέχισε κανονικά το δανειακό της πρόγραμμα συ. Βέβαια αυτό είχε και το “αντίτιμο του” καθώς το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ομόλογο είχε εκδοθεί με επιτόκιο 2,01% τον Απρίλιο του 2022, ενώ το πενταετές ομόλογο κινείται σήμερα πέριξ του 2,1% σε συνθήκες γενικευμένης ανόδου των επιτοκίων στην αγορά,
Όπως σχολιάζουν αναλυτές οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές σήμερα σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα.
Μέτρο σύγκρισης αποτελεί το κόστος δανεισμού για την Γερμανία η οποία δανειζόταν στη δεκαετία με αρνητικά επιτόκια πριν ένα χρόνο σήμερα, ενώ πλέον δανείζεται με επιτόκιο 0,8%.
Στα “θετικά της χθεσινής έκδοσης” θα πρέπει να καταγραφεί το ότι ένα μεγάλο κομμάτι της το απορρόφησαν μακροχρόνιοι επενδυτές, οι οποίοι προδήλως δεν αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα.
Το ύψος της κάλυψης, με προσφορές που ανήλθαν τελικά σε 4,8 δισ. ευρώ, είναι ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο της αρχικής έκδοσης τον Απρίλιο του 2022, όταν είχαν εκδηλωθεί προσφορές περίπου 5,8 δισ.
Με τη νέα δανειακή κίνηση που ολοκληρώθηκε χθες ενισχύονται αφενός τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους σε επίπεδα πλησίον των 40 δισ. ευρω, αλλά και η ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου στην αγορά.
“Το κόστος δανεισμού αν και υψηλό – λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας – παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. ” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έκδοσης.
Η μεταβλητότητα ωστόσο που προκαλεί η γενικευμένη αυτή αβεβαιότητα είναι δεδομένο πως θα συνοδεύσει και τις επόμενες δανειακές κινήσεις του Δημοσίου φέτος με το κόστος να αναμένεται πως θα αυξηθεί περαιτέρω ενόψει αυξήσεων επιτοκίων τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη FED.
Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, καλείται να υλοποιήσει τη δανειακή της στρατηγική σε ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, πόσο μάλλον εάν ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση παραταθούν σε διάρκεια ή/και ενισχυθούν σε ένταση.
Η Ελλάδα βέβαια έχει στη φάση αυτή σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η διπλή αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s και τη DBRS οι οποίες έχουν φέρει πλέον τη χώρα ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα, την ύπαρξη πολύ υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που λειτουργούν ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι και στις αγορές, και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης που δύνανται να υποστηρίξουν ανάπτυξη στη χώρα άνω του μέσου όρου της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια.
Στον αντίποδα βέβαια οι προκλήσεις εντείνονται ενώ ενισχύονται οι πιέσεις για έκτακτες δαπάνες προκειμένου να μπορέσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το υπέρμετρο κόστος της ενεργειακής κρίσης.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μάιος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος, εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ για το ενδεχόμενο μιας κοινής “απάντησης” απέναντι στην ενεργειακή κρίση, του σήματος που θα δοθεί για τα δημοσιονομικά περιθώρια των κρατών – μελών για παροχές και δαπάνες στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων αλλά και των κινήσεων της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων.
Διαβάστε επίσης
1,5 δισ. ευρώ «σήκωσε» το Δημόσιο από τις αγορές – Στο 2,4% το επιτόκιο, στα 4,8 δισ. οι προσφορές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας