Χωρίς να χρειάζονται την βοήθεια του λογιστή τους θα μπορούν από φέτος πάνω από 1,2 εκατ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι και να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Στο εξής όσοι έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις Δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν καν στο Taxisnet και τη φορολογική τους δήλωση θα υποβάλει η ίδια η ΑΑΔΕ.

Η φορολογική αρχή δηλώνει ότι είναι έτοιμη, η αυτοματοποιημένη διαδικασία να ξεκινήσει από τις φετινές δηλώσεις, γλιτώνοντας από πολλούς φορολογούμενους ένα έξοδο της τάξεως των 20 έως 50 ευρώ που δίνουν στους λογιστές τους, για να τους υποβάλουν την φορολογική του δήλωση.

Η διαδικασία

Τα στοιχεία των μισθωτών αποστέλλονται ούτως ή άλλως κάθε χρόνο στην εφορία, όπως και ο ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα οι μισθοί και οι συντάξεις είναι προσυνπληρωμένες στο έντυπο Ε1 των φορολογουμένων. Μαζί με αυτά και τα έξοδα που έχουν κάνει, αναφορικά με τις ηλεκτρονικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει για το 30% του εισοδήματός τους που ορίζει ο νόμος.

Όσοι δηλαδή, έχουν εισόδημα αποκλειστικά και μόνο από μια πηγή (μισθούς ή συντάξεις) δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν καν στο Taxis για να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Το μόνο που μπορούν να κάνουν, εφόσον το επιθυμούν, είναι να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να διαπιστώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στα εισοδήματά τους.

Ακόμα και αν μπουν στο Taxis και δεν πατήσουν υποβολή, τη φορολογική δήλωση θα την καταθέτει γι’ αυτούς, εμπρόθεσμα, η ίδια η ΑΑΔΕ. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφεύγονται τυχόν πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους, αλλά και οι περιπτώσεις πολιτών που δεν υποβάλλουν ποτέ φορολογική δήλωση.

Κανονικά όσοι έχουν εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα ή ενοίκια

Από την αυτοματοποίηση των φορολογικών δηλώσεων εξαιρούνται όμως, όσοι μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν έξτρα εισοδήματα, όπως για παράδειγμα έσοδα από ενοίκια. Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, όσοι είναι υπόχρεοι υποβολής Ε2 θα πρέπει να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για όσους έχουν εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα, ακόμα και αν λαμβάνουν παράλληλα έναν μισθό από την εργασία τους ή μια σύνταξη.

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 για γονικές παροχές και δωρεές

Μέσα στο καλοκαίρι η ΑΑΔΕ προγραμματίζει να φέρει την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 για όλες τις γονικές παροχές και τις δωρεές. Με την ανάρτηση από τον συμβολαιογράφο του συμβολαίου στην εφαρμογή myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων.

Με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε πριν λίγους μήνες το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πριν κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας, γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου ακόμη και σε δήλωση κληρονομιάς θα πρέπει να έχει ενημερωθεί η περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου στο Ε9.

 Ηδη, προβλέπεται η υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο – Ε9 πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου μέχρι και στο επόμενο της μεταβίβασης έτος. Η ίδια υποχρέωση υπάρχει και πριν από την υποβολή, δήλωσης φόρου κληρονομιάς ακινήτου.

Προσυμπληρωμένα όλα από το 2025

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι σύντομα οι διαδικασίες να είναι αυτόματες για όλους τους φορολογούμενους. Για το 2025 προγραμματίζεται να είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για εισοδήματα από ακίνητα ή για συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει και η προσυμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ. Οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια τον οφειλόμενο ΦΠΑ των επιχειρήσεων, βασιζόμενες στα στοιχεία που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myData. Με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ μειώνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η Εφορία θα γνωρίζει τα έσοδα που θα πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα.

Διαβάστε επίσης

Ηλεκτρονικό μητρώο για αλκοολούχα ποτά – Υποχρεωτικά η καταχώρηση όλων των επαγγελματιών

«Ξεσκονίζει» τα social media η ΑΑΔΕ για φοροφυγάδες – Ο γάμος που «καίει» influencers και παρουσιαστές με «χρυσές» αναρτήσεις

Οι φόροι που κράτησαν όρθιο τον προϋπολογισμό του 2023 – Έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ