• Οικονομία

    Αυτόματοι πωλητές ράβδων… χρυσού στα μίνι μάρκετ της Νότιας Κορέας – Οι τιμές ρεκόρ και η «φρενίτιδα» των πολιτών

    • Bloomberg
    Μηχάνημα αυτόματης πώλησης χρυσού στη Νότια Κορέα

    Μηχάνημα αυτόματης πώλησης χρυσού στη Νότια Κορέα (Πηγή: Jaehyun Eom/Bloomberg)


    Στη γωνία ενός πολυσύχναστου δρόμου στην πλούσια συνοικία Gangnam της Σεούλ, βρίσκεται ένα μίνι μάρκετ, όπου οι πολίτες, εκτός από τα συνηθισμένα προϊόντα, έχουν τη δυνατότητα να ψωνίζουν και… χρυσό!

    Δίπλα στον πάγκο του ταμείου, στέκεται ένα ψηλό μηχάνημα αυτόματης πώλησης που περιέχει ράβδους χρυσού από 37,5 γραμμάρια (1,32 ουγγιές) έως μικρότερες από 1 γραμμάριο.

    Στο μηχάνημα που βρίσκεται στο παντοπωλείο της GS Retail, οι τιμές των ράβδων χρυσού μεταβάλλονται καθημερινά, αντανακλώντας τις ευρύτερες κινήσεις της αγοράς.

    Ωστόσο, ξεκινούν από περίπου 88.000 won (64 δολάρια) για μια ράβδο 0,5 γραμμαρίων.

    Τα μηχανήματα λειτουργούν σε 30 καταστήματα GS σε όλη τη χώρα, ένας αριθμός εξαπλάσιος από τότε που η υπηρεσία ξεκίνησε το 2022.

    «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πωλήσεις περίπου 30 εκατομμύρια γουόν το μήνα», δήλωσε εκπρόσωπος της GS.

    «Το μηχάνημα αυτόματης πώλησης χρυσού, έχει μεγάλη απήχηση, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και της τάσης εξάπλωσης των μικροεπενδύσεων», συμπληρώνει.

    Αυξάνονται οι μικροεπενδυτές

    Σημειώνεται ότι οι μικροεπενδυτές σε όλο τον κόσμο αυξηθεί, αγοράζοντας από μετοχές έως κρυπτονομίσματα, ενώ για τους Νοτιοκορεάτες, ο χρυσός αποτελεί ακόμη μια επιλογή. Μάλιστα, θωρείται πιο safe επιλογή από άλλες.

    Οι ντόπιοι επενδυτές «φοβούνται μη χάσουν όταν τα πάντα αυξάνονται και αυτό συμβάλει στην άνοδο της αγοράς χρυσού», σημειώνει η Park Sang-hyun, οικονομολόγος στην HI Investment & Securities στη Σεούλ.

    «Το αίσθημα αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, αυξάνει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια», προσθέτει.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η GS δεν είναι η μόνη αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών που αξιοποιεί τη “γοητεία” του χρυσού στη Νότια Κορέα.

    Μια ράβδος χρυσού
    Μια ράβδος χρυσού 0,05 γραμμαρίων από ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης στην Gangnam της Σεούλ (Πηγή: Jaehyun Eom/Bloomberg)

    Η ανταγωνιστική επιχείρηση CU ξεκίνησε να πουλά τρεις τύπους light ράβδων χρυσού την 1η Απριλίου.

    Χρειάστηκαν μόνο δύο ημέρες για να εξαντληθούν οι ράβδοι του 1 γραμμαρίου, σύμφωνα με την BGF Retail, την εταιρεία που διαχειρίζεται την αλυσίδα, με το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης να προέρχεται από νεαρούς πελάτες γύρο στα 30.

    Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της BGF, το 95% των 770 προϊόντων χρυσού που προσφέρθηκαν, πουλήθηκαν στις 31 Μαΐου.

    «Οι πωλήσεις επιταχύνθηκαν καθώς τα προϊόντα χρυσού σταθερής τιμής της CU, έπεσαν κάτω από την τιμή της αγοράς», ανέφερε η BGF.

    Η αλυσίδα λιανικής σημείωσε ότι θα εισαγάγει επιλογές υψηλότερου βάρους, από ράβδους 2 γραμμαρίων έως 10 γραμμαρίων, στο μέλλον, όμως δεν όρισε ημερομηνία.

    Στη Σεούλ, οι αυτόματοι πωλητές πωλούν χρυσό σε βάρος που ξεκινά από λιγότερο από 1 γραμμάριο
    Στη Σεούλ, οι αυτόματοι πωλητές πωλούν χρυσό σε βάρος που ξεκινά από λιγότερο από 1 γραμμάριο (Πηγή: Brendon Thorne/Bloomberg)

    «Φρενίτιδα» ανάμεσα στους πολίτες

    Στην Κορέα, οι διαδικτυακές τράπεζες προσπαθούν επίσης να συμβαδίσουν με τη ζήτηση για χρυσό.

    Η Kbank, μία από τις τρεις διαδικτυακές τράπεζες της Νότιας Κορέας με περισσότερους από 10 εκατομμύρια χρήστες, ξεκίνησε μια υπηρεσία στις 9 Μαΐου που επιτρέπει στους χρήστες της εφαρμογής της να αγοράζουν ράβδους χρυσού 1,875 έως 37,5 γραμμαρίων με δωρεάν παράδοση.

    «Με την τιμή του χρυσού να ξεπερνά πρόσφατα τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά, η επένδυση σε χρυσό έχει γίνει δημοφιλής τρόπος», σημειώνει η τράπεζα, τονίζοντας ότι σχεδιάζει να επεκτείνει την υπηρεσία σε χρυσά νομίσματα και ασήμι μέχρι το τέλος του έτους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, η καταναλωτική ζήτηση για χρυσό στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά 16% στους 8,6 τόνους, σε σχέση με πέρσι.

    Στο μεταξύ, μια οντότητα που δεν πρόκειται να ξεκινήσει να εγκαθιστά μηχανήματα αυτόματης πώλησης ράβδων χρυσού είναι η Τράπεζα της Κορέας, διότι έχει να πραγματοποιήσει αγορά από το 2013, ενώ έχει επικριθεί ότι χάνει επενδυτικές ευκαιρίες.

    Τράπεζας της Κορέας
    Τράπεζας της Κορέας στη Σεούλ (Πηγή: Woohae Cho/Bloomberg)

    Τα αποθέματά της στα τέλη του 2023, άγγιζαν τους 104,4 τόνους χρυσού, σύμφωνα με έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων Yonhap.

    Διαβάστε επίσης:

    Με συνολικά κέρδη 1,8% έκλεισε τον Μάιο ο χρυσός

    Chanel: Μέρισμα-ρεκόρ στα $12 δισ. για τους ιδιοκτήτες της εμβληματικής μάρκας

    Inditex (Zara): Ενθουσιασμός από τους καταναλωτές για την καλοκαιρινή κολεξιόν – Άνοδος της μετοχής



    ΣΧΟΛΙΑ