• Οικονομία

    ΑΑΔΕ: Αυτοί είναι οι μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου με ονόματα και διευθύνσεις – Δείτε τις λίστες

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    H ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου, με τις φετινές λίστες να είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά.

    Συγκεκριμένα, η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην εφορία και τα ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ αριθμεί φέτος 11.109 ΑΦΜ έναντι των 10.168 την περσινή χρονιά. Ακόμα πιο «φουσκωμένη» είναι η δεύτερη λίστα με τα νομικά πρόσωπα που αριθμεί 18.095 οφειλέτες έναντι των 16.839 πέρυσι.

    Για μια ακόμα χρονιά οι λίστες των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου περιλαμβάνουν πτωχευμένες εταιρείες, αναρίθμητες ΕΠΕ, κατασκευαστικές, διαφημιστικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες έως και ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και χιλιάδες επιχειρηματίες, γνωστοί και άγνωστοι (στο ευρύ κοινό) που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και είδαν πλέον, τα ονόματά τους στα «μανταλάκια».

    Τα ποσά «ζαλίζουν», καθώς αυτοί οι σχεδόν 30.000 μεγάλοι οφειλέτες κατέχουν πάνω από 90% των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου που ξεπερνούν τα 140 δις ευρώ (εφορία και ΕΦΚΑ) που αντιστοιχεί πάνω από το… μισό ΑΕΠ της χώρας!

    Οι «πρωταθλητές»… μεγαλοοφειλέτες

    Η… σειρά των μεγαλοοφειλετών δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς ψηλά σε αυτές «φιγουράρουν» τα ίδια φυσικά πρόσωπα, αλλά και εταιρείες.

    Ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ελληνικού Δημοσίου είναι ο «Kosta Chris Γεω» ο οποίος χρωστά στα τελωνεία περισσότερα από 425,8 εκατ. ευρώ και επιπλέον 654 εκατ. ευρώ οι συνεισπραττόμενες οφειλές με το συνολικό «φέσι» στο Δημόσιο να ξεπερνά το 1,08 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση με 1,035 δις ευρώ οφειλής εμφανίζεται ο «Apostolides Panay Δημ», στην τρίτη με χρέη 830,4 εκατ. ευρώ ο «Ιωάννου Ιωάνν Νικ».

    Πάντως και στη λίστα των νομικών προσώπων οι πρώτες θέσεις δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς ο μεγαλύτερος οφειλέτης παρά μένει η προ πολλού πτωχευμένη Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 13,8 δισ. ευρώ.

    Ακολουθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολικά χρέη σχεδόν 2,37 δισ. ευρώ, ακολουθεί η «ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ COMMUNICATION EXCLUSIVE COMMEX ΕΕ» με χρέη 1,84 δις, ενώ μια θέση σε σχέση με πέρυσι ανέβηκε η εταιρεία «Carrera Mobile» η οποία εμφανίζεται να οφείλει 1,65 δισ. ευρώ καταλαμβάνοντας την 4η θέση.

    Τη λίστα με τα φυσικά πρόσωπα μπορείτε να τη δείτε εδώ

    Τη λίστα με τα νομικά πρόσωπα μπορείτε να τη δείτε εδώ



    ΣΧΟΛΙΑ