ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πτωχευμένες εταιρείες, αναρίθμητες ΕΠΕ, κατασκευαστικές, διαφημιστικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες έως και ποδοσφαιρικές ομάδες περιλαμβάνονται στη λίστα των 16.839 νομικών προσώπων – μεγαλοοφειλετών του δημοσίου που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ για πρώτη φορά μετά το 2019.
Μάλιστα, υπάρχει και δεύτερη λίστα με 10.168 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν και αυτά στο δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ έκαστος. Και εκεί εμφανίζονται χιλιάδες επιχειρηματίες, γνωστοί και άγνωστοι (στο ευρύ κοινό) που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και είδαν πλέον, τα ονόματά τους στα «μανταλάκια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες αρκετές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, υπό το φόβο της δημόσιας διαπόμπευσης, έσπευσαν να εμφανιστούν και ρύθμισαν τις οφειλές τους σε κάποια από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απουσιάζουν από τις λίστες ονόματα και επιχειρήσεις που είχαν μεγάλα χρέη τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και τους προηγούμενες μήνες και για να αποφύγουν να τους κρεμάσουν στα «μανταλάκια» της εφορίας, ρύθμισαν και… βγήκαν από τη λίστα.
Ποσά που «ζαλίζουν»
Οι σχεδόν 27.000 οφειλέτες του δημοσίου που περιλαμβάνονται στις δυο λίστες της ΑΑΔΕ έχουν αφήσει έναν απλήρωτο «λογαριασμό» πάνω από 130 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και οι βασικές οφειλές, αλλά και οι προσαυξήσεις
Συνολικά, τα φυσικά πρόσωπα χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία 34,6 δις και τα νομικά πρόσωπα 95,76 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, 17 χρεωκοπημένες επιχειρήσεις χρωστούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ η κάθε μια, με αποτέλεσμα μόνο αυτές να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο κράτος ύψους 28,7 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, 60 φυσικά πρόσωπα χρωστούν από 108 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 14,81 δισ. ευρώ!
Οι «πρωταθλητές»… μεγαλοφειλέτες
Ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ελληνικού δημοσίου είναι ο «Kosta Chris Γεω», ο οποίος χρωστά στα τελωνεία περισσότερα από 425 εκατ. ευρώ και επιπλέον 607 εκατ. ευρώ οι συνεισπραττόμενες οφειλές με το συνολικό «φέσι» στο Δημόσιο να ξεπερνά το 1,033 δισ. ευρώ.
Στη δεύτερη θέση με 990 εκατ. ευρώ οφειλής εμφανίζεται ο «Apostolides Panay Δημ», στην τρίτη με χρέη 794 εκατ. ευρώ ο «Ιωάννου Ιωάνν Νικ».
Αίσθηση προκαλεί πως σχεδόν στην πρώτη 20άδα των μεγαλοφειλετών (φυσικά πρόσωπα) βρίσκονται υποθέσεις από τα τελωνεία, με τα ποσά μόνο για τις πρώτες δεκάδες οφειλετών προσεγγίζουν τα 9 δις ευρώ.
Στην τέταρτη ο δικηγόρος «Ανθεμίδης Γεωρ. Νικ» με συνολική οφειλή 457,5 εκατ.
Πρόκειται για πρόσωπα που «φιγουράρουν» στην κορυφή της λίστας τουλάχιστον από το 2019, ωστόσο τότε είχαν διαφορετική σειρά κατάταξης.
Δυο θέσεις παρακάτω βρίσκεται το όνομα του αδελφού του Γεώργιου Ανθεμίδη, Ηρακλή, ιατρού στο επάγγελμα με χρέη 444,3 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, λίγο πιο κάτω στην 20η θέση βρίσκεται το όνομα του Ευάγγελου Ισαακίδη.
Πρόκειται για υποθέσεις που μας επιστρέφουν στο 30 χρόνια πριν, στο 1993, όταν ο Ηρακλής, κατηγορήθηκε για παράνομη (λόγω εμπάργκο) εξαγωγή φαρμακευτικού υλικού στα Σκόπια, μέσω της Βουλγαρίας. Ωστόσο το μεγάλο «μπαμ» έγινε όταν το όνομά τους συνδέθηκε με υποθέσεις λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων.
Το 2004 ο Ηρακλής Ανθεμίδης οδηγήθηκε στη φυλακή, με κάθειρξη 15 ετών για πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και δωροδοκία για την υπόθεση εικονικών εξαγωγών 158 φορτίων καυσίμων στη Βουλγαρία το 1994.
Συγκατηγορούμενός του, που υπέδειξε τον Ανθεμίδη ως ιδιοκτήτη των εταιρειών, ήταν ο Ευάγγελος Ισαακίδης (νούμερο 20 στην φετινή λίστα της ΑΑΔΕ), ο οποίος καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη (πριν τελικά η ποινή του πέσει στα 10 χρόνια στο Eφετείο).
Μεταξύ των μεγάλων οφειλετών, στην 22η θέση, ξεχωρίζει το όνομα του Πέτρου Κυριακίδη, ο οποίος εμφανίζεται να οφείλει στο δημόσιο 217,1 εκατ. ευρώ.
Ο φίλος, φυσικοθεραπευτής και πρώην συνέταιρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, υπήρξε ένας άνθρωπος με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που αγαπούσε την εναλλακτική ιατρική, τη φύση, την υγιεινή διατροφή και τη θρησκεία.
Ο εξαφανισμένος εδώ και χρόνια συνέταιρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δραστηριοποιούνταν σε μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως καταστήματα βιολογικών ειδών θρησκευτικά βιβλιοπωλεία Κυριακίδης, καθώς και τις θρησκευτικές εκδόσεις Ακρίτας.
Απέκτησε επίσης πλήθος επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών του, χτίζοντας μεγάλο όνομα στον χώρο στα τέλη της δεκαετίας του 2000.
Ο Κυριακίδης είχε υπό τον έλεγχό του εκείνη την εποχή την Daily Press Magazines («Εspresso Κύπρου», περιοδικό «Top Scorer»), την Ημερήσιος Τύπος («Espresso», «Espresso της Κυριακής»), την Ημεροσκόπος (ραδιοφωνικός σταθμός Flash), τη Myenpi («Athens News»), την ΑΔΕΛΕ («Ισοτιμία») καθώς και τη ΝΕΠ (περιοδικά «L’Οfficiel», «Olive», «Parents», «Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια»…).
Κάποια στιγμή μάλιστα προσπάθησε να αποκτήσει το 10% του ραδιοφώνου ΣΚΑΪ, πριν το ΕΣΡ βάλει «στοπ» στα σχέδιά του.
Ο Κυριακίδης βρέθηκε κατηγορούμενος στην υπόθεση των ζημιογόνων δανείων, τα οποία χορηγούσε η PROTON ΒΑΝΚ σε εταιρίες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, που συνολικά ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Στις λίστες βρίσκεται και ο γνωστός επιχειρηματίας Αργύρης Παπαργυρόπουλος με ποσό οφειλής 776.053 ευρώ προς το δημόσιο.
Επίσης, μεγαλοοφειλέτης του δημοσίου παραμένει και ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος που έχει αποφυλακιστεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, για υποθέσεις που αφορούσαν την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Συνολικό ποσό 32,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. αφορούν τη βασική οφειλή.
Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, Sprider, Ολυμπιακή και Express Service
Στις λίστες φιγουράρουν για μια ακόμα φορά πτωχευμένες επιχειρήσεις ή εταιρίες που έχουν βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια, όπως η εταιρεία ενδυμάτων Sprider, το ALTER, η Express Service, η Ασπίς Πρόνοια, η Δάρινγκ, η Εγνατία Ασφαλιστική, της οποίας η ασφαλιστική άδεια έχει ανακληθεί από το 2007, αλλά και η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης.
Στις λίστες των νομικών προσώπων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
- Κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες
- Χρηματιστηριακές
- Ασφαλιστικές
- Αθλητικοί σύλλογοι
- Ναυτιλιακές
- Πετρελαϊκές
- Διαφημιστικές
- Εταιρείες μεταποίησης ενδυμάτων
- Βιομηχανικές επιχειρήσεις κ.α.
Για την ακρίβεια, στη λίστα των νομικών προσώπων η ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ στις πρώτες θέσεις δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς ο μεγαλύτερος οφειλέτης παρά μένει η προ πολλού πτωχευμένη Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 13,2 δισ. ευρώ.
Ακολουθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολικά χρέη σχεδόν 2,28 δισ. ευρώ (σ.σ. στη λίστα περιλαμβάνεται και η «Ολυμπιακές Αερογραμμές» με οφειλή 512 εκατ., ευρώ) με οφειλές 1,133 δισ. ευρώ στην Εφορία και 1,834 δις. ευρώ στον ΕΦΚΑ.
Στην πεντάδα βρίσκεται η εταιρεία «Carrera Mobile» η οποία εμφανίζεται να οφείλει 1,58 δισ. ευρώ.
Οι… μισές ποδοσφαιρικές ομάδες
Μεταξύ των ονομάτων συγκαταλέγονται τα βαριά χρέη ποδοσφαιρικών σωματείων όπως της ΑΕΚ, που υποβιβάστηκε στην Γ’ Εθνική και έκανε επανεκκίνηση, αλλά και του επίσης υποβιβασμένου Ηρακλή.
Ψηλά στη λίστα και συγκεκριμένα στη θέση 14 βρίσκεται η ομάδα του Ηρακλή με χρέη 622 εκατ. ευρώ.
Ακολουθεί η ομάδα της ΑΕΚ με χρέη σε εφορία και ταμεία ύψους 387,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η ποδοσφαιρική ομάδα της Κέρκυρας με 8.6 εκατ. ευρώ, η ομάδα της Λάρισας με 7,87 εκατ ευρώ, ο Ιωνικός 1,3 εκατ. ευρώ, ο Πανθρακικός 1,9 εκατ. ευρώ, η ομάδα της Βέροιας με 1,34 εκατ. ευρώ, Αναγέννηση Καρδίτσας με χρέη 354.886 ευρώ, η ομάδα της Ξάνθης με 289.152 ευρώ.
Στη λίστα της ΑΑΔΕ βρίσκονται και πολλές ομάδες μπάσκετ με χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, έως και μερικών εκατομμυρίων.
Πολλά ονόματα από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στις λίστες της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ περιλαμβάνονται πολλά ονόματα ξένων προσώπων. Δεν πρόκειται για κάποιον φυλετικό διαχωρισμό φυσικά, αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι αρκετοί εξ΄ αυτών έχουν απλήρωτες οφειλές προς το δημόσιο από τελωνειακές παραβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως στη λίστα των φυσικών προσώπων υπάρχουν πολλά ονόματα που παραπέμπουν σε επώνυμα λίγο ή αρκετά… βορειότερα από τη χώρα μας, τα οποία εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις και παραπέμπουν ενδεχομένως ακόμα και σε παράνομες μεταφορές από ή και προς τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν:
- 5 ονόματα με ακριβώς ίδιο ποσό οφειλής από τα τελωνεία, ακριβώς ίδια πρόστιμα και κατ΄ επέκταση ακριβώς ίδιο συνολικό ποσό χρέους προς το δημόσιο. Αυτό σημαίνει πως κανένας εξ αυτών δεν έχει ρυθμίσει ή πληρώσει έστω και ένα μικρό μέρος της οφειλής. Η συνολική οφειλή (για τον καθένα) φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ, το αρχικό ποσό οφειλής τα 36,7 εκατ. και οι προσαυξήσεις τα 23,69 εκατ.
- 6 ονόματα και πάλι με τα ίδια χαρακτηριστικά. Δηλαδή, ακριβώς ίδια ποσά χωρίς καμία απόκλιση. Ο καθένας τους χρωστά πάνω από 31 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων η αρχική οφειλή (το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε από το τελωνείο) αγγίζει τα 21 εκατ. ευρώ.
- 27 άτομα με οφειλές από Τελωνεία στα 13,7 εκατ. ευρώ έκαστος και συνολική οφειλή με τις προσαυξήσεις 22,3 εκατ. ευρώ.
- 6 άτομα με συνολική οφειλή έκαστος στα 12,889 εκατ. ευρώ και πάλι από τελωνεία,
- 6 άτομα με οφειλές ύψους 10 εκατ. έκαστος από τελωνεία.
Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τους 27.000 μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς