Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μελετήσουν εκ νέου τις επιλογές της συνταξιοδότησής τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Mercer CFA. Η Ολλανδία έχει ανακτήσει τον τίτλο της ως το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο, σύμφωνα με έναν ετήσιο παγκόσμιο δείκτη, ο οποίος προειδοποίησε ότι η συνταξιοδότηση σε όλο τον κόσμο βρίσκεται υπό πίεση όσο ποτέ άλλοτε.
Την ίδια στιγμή, η Ισλανδία, η οποία ήταν πρώτη πέρυσι, ήρθε δεύτερη, με τη Δανία να κατατάσσεται στην τρίτη θέση.
Το Ισραήλ ήταν το μόνο άλλο έθνος που έλαβε βαθμολογία «Α» στον Παγκόσμιο Δείκτη Συντάξεων του Ινστιτούτου Mercer CFA, ο οποίος βαθμολογεί τα συστήματα με βάση την επάρκεια, τη βιωσιμότητα και την ακεραιότητά τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ολλανδία μεταρρυθμίζει επί του παρόντος το συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα από μια συλλογική δομή σε μια πιο ατομική προσέγγιση.
Ακόμα κι έτσι, η έκθεση ανέφερε ότι το σύστημα θα εξακολουθεί να προσφέρει οφέλη μετά την αλλαγή, που υποστηρίζεται από μια ισχυρή βάση περιουσιακών στοιχείων και μια “υγιή” μεταρρύθμιση.
Παγκόσμια πίεση
Ωστόσο, τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις περισσότερες χώρες υφίστανται πίεση από τη γήρανση του πληθυσμού, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις όπως η συμπερίληψη των εργαζομένων.
«Η ουσία είναι ότι σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους όσον αφορά τη συνταξιοδότηση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο David Knox, ανώτερος συνεργάτης της Mercer και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.
«Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε μόνο στην κοινωνική ασφάλιση ή στις δημόσιες συντάξεις», συμπλήρωσε.
Η Αργεντινή ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη κατάταξη από τις 47 που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ οι ΗΠΑ ήρθαν στην 22η θέση — δύο θέσεις χαμηλότερα από πέρσι.
Η Αυστραλία κατατάχθηκε 5η, το Ηνωμένο Βασίλειο 10η, η Ιαπωνία στην 30η και η Κίνα βρέθηκε στη 35η θέση.
Λιγότερες γεννήσεις
Παράλληλα, η πτώση των ποσοστών γεννήσεων έχει ασκήσει πίεση σε αρκετές οικονομίες και συνταξιοδοτικά συστήματα μακροπρόθεσμα, αναφέρει η έκθεση, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τους βαθμούς βιωσιμότητας για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Η έκθεση ξεχώρισε επίσης πολλά ασιατικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Κορέας, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας, τα οποία ανέφεραν ότι έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τις βαθμολογίες τους τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική και καλύτερα ενημερωμένη λήψη αποφάσεων, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις επένδυσης, ανέφερε ο Knox, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα να λάβουν μακροπρόθεσμες οικονομικές αποφάσεις.
Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Τετραήμερο λουκέτο σε υπότροπο beach bar στο Καβούρι – Το κόλπο με το κουμπί πανικού
Γ. Πιτσιλής σε Σύνοδο ΟΟΣΑ: Ζητούμενο η αύξηση στην είσπραξη φόρων μέσω εργαλείων πρόληψης
ΑΑΔΕ: Προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί