«Κίτρινη» κάρτα βγάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή επειδή δεν μετέφερε στο εθνικό δίκαιο την οδηγία σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις [οδηγία (ΕΕ) 2020/285] και επειδή δεν κοινοποίησε τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ [οδηγία (ΕΕ) 2022/542].

Αντίστοιχες προειδοποιητικές επιστολές έχουν λάβει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα κράτη – μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία (ΕΕ) 2020/285 στο εθνικό δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά της οδηγίας (ΕΕ) 2022/542 στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

1

Η οδηγία σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ και ελαφρύνει τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης που υπέχουν όσον αφορά τον ΦΠΑ.

Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο οφείλεται ο ΦΠΑ μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις παραδόσεις τους, όπως μπορούν να το κάνουν και στο αντίστοιχο κράτος μέλος οι εκεί εγκατεστημένες μικρές επιχειρήσεις.

Η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη οι ειδικοί ανά χώρα συντελεστές ΦΠΑ, οι επονομαζόμενες «παρεκκλίσεις», και εξασφαλίζεται έτσι η ίση μεταχείριση σε ολόκληρη την Ένωση.

Η Ελλάδα (όπως και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη που έλαβαν αντίστοιχες προειδοποιητικές επιστολές) έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να ολοκληρώσει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και να κοινοποιήσει τα μέτρα στην Επιτροπή.

Η Κομισιόν, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Διαβάστε επίσης

JP Morgan: Η κυβέρνηση Τραμπ ίσως είναι «μη φιλική για τις επιχειρήσεις»

Τουρκία: Στο 42,1% έπεσε ο πληθωρισμός – Μικρότερη των προβλέψεων η επιβράδυνση

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,5% στην Ευρωζώνη